Klaipėdos autobusų parką jungs su „Gatvių apšvietimu“ | kl.lt

KLAIPĖDOS AUTOBUSŲ PARKĄ JUNGS SU „GATVIŲ APŠVIETIMU“

  • 8

Dar šių metų vasario mėnesį bendrovė „Gatvių apšvietimas“ valdyba nusprendė atlikti bendrovės auditą ir išsakė viziją, jog ši Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai priklausanti įmonė gali būti pertvarkyta ar reorganizuota.

„Priežasčių reorganizacijai buvo bent keletas. Pirmiausia, įmonės valdymas tikrai kėlė abejonių, ir dėl to yra kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, atliktas veiklos auditas. O kitos priežastys jau susijusios su mūsų valstybės institucijų ir tarptautinių organizacijų rekomendacijomis bei elementaria ekonomine logika. Jeigu yra galimybė sutaupyti savivaldybei priklausančių ir viešąsias paslaugas teikiančių įmonių valdymo išlaidas, būtų neatleistina to nedaryti“, – sakė Gintaras Neniškis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius, kuris juridiškai yra tiesioginis bendrovės „Gatvių apšvietimas“ akcijų valdytojas.

Siekiant išsiaiškinti kaip pagerinti savivaldybei priklausančių įmonių valdymą, buvo užsakyta studija „Klaipėdos miesto savivaldybės kontroliuojamų bendrovių „Klaipėdos autobusų parkas“ ir „Gatvių apšvietimas“ reorganizavimo jungimo būdu vertinimas“. Balandžio pabaigoje ekspertai pateikė argumentus, ar verta eiti šių įmonių sujungimo keliu.

„Klaipėdos autobusų parkas“ (KAP), kaip galimas įmonių sujungimo partneris, parinktas neatsitiktinai.

„Jei lygintume KAP su kitomis Klaipėdos savivaldybės valdomomis bendrovėmis, jos yra labiau specifinės, susikoncentravusios į konkrečios komunalinės paslaugos teikimą: atliekų tvarkymą, šilumos tiekimą, vandentvarką. O KAP vykdo daug įvairių veiklų: remontuojame auto techniką, perkame – parduodame – nuomojame autobusus, vežame keleivius, valome gatves, nuomojame patalpas, teikiame autobusų stoties paslaugas, turime siuntų tarnybą ir t.t. KAP strategijoje taip pat numatyta plėsti paslaugų spektrą, o „Gatvių apšvietimas“ kai kurios funkcijos panašios ar net dubliuojasi su mūsų veikla“, – pasakojo V. Ramanauskas, „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinis direktorius, laikinai vadovaujantis ir „Gatvių apšvietimas“. Taip pat abi studijai pasirinktos įmonės yra 100 procentų savivaldybės nuosavybė, kai kitose yra ir kitų akcininkų, kas neabejotinai apsunkintų sujungimo procedūras.

Studijos ekspertai konstatavo, jog abi savivaldybės bendrovės turi panašumų: KAP naudoja elektrinius autobusus ir jų įkrovimo įrangą, o „Gatvių apšvietimas“ eksploatuoja miesto įrengtų elektrinių transporto priemonių pakrovimo stoteles. KAP miesto autobusuose turi eismo stebėjimo kameras, o „Gatvių apšvietimas“ – miesto sankryžose ir ant šviesoforų yra įrengęs vaizdo stebėjimo įrangą. Abi įmonės turi dispečerines tarnybas, kurios budi visą parą. Tad jau vien eismo tobulinimo mieste požiūriu yra prasminga suvienyti pajėgas.

Kaip rašoma studijoje, sujungus įmones kasmet pavyktų sutaupyti apie 300 000 eurų. Sumažėtų administravimo kaštai, sustiprėtų savivaldybės įmonės finansinis pajėgumas, būtų lengviau įgyvendami miestui svarbūs viešojo transporto ir infrastruktūros atnaujinimo projektai bei paprasčiau pasiekiami darnaus judumo tikslai.

„Bet kuriuo atveju, ankstesnis „Gatvių apšvietimas“ valdymas buvo ydingas. Audito išvados įrodė, kad ankstesnė bendrovės administracija dirbo neefektyviai, galimai net nusikalstamai. Pavyzdžiui, pernai per viešuosius pirkimus įsigyjamos medžiagos buvo perkamos dvigubai brangiau, nei šiemet, pakeitus bendrovės vadovą ir administraciją. Įmonė turi keistis, o kokiu keliu bus einama, nuspręs miesto Taryba“, – teigė G. Neniškis.

Sprendimo projektas dėl įmonių sujungimo Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai svarstyti bus pateiktas artimiausiu metu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Klaipėdietis

Šie metai miestui ir savivaldai sunkių išbandymo metas- išplaukė viešumon senos miesto problemos,kurių nepastebėjo ankstesnės valdžios. Taip , laikas keistis!

O,

Šiaip jei taip esamas savivaldybės direktorius atlieka savivaldybės reorganizacijas kryžmindamas autobusą su naujametine girliandą tai jo veikla tampa labai panaši i buvusio administracijos direktoriaus reformomis su Klaipėdos sportu po kurio apie Klaipėdos sportą niekas nebegirdi.

minus

kaip tik pagauna prisidirbus, taip visis kaltina susidorojimu, sugalvokit kažką naujo... tik Paksas buvo išradingas, pas jį plinka buvo kalta, o visi kiti bando gailsečiu paimti, vargšeliai, susidorojo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS