Klaipėdos gatvės šiemet pasipuoš naujais šviestuvais | kl.lt

KLAIPĖDOS GATVĖS ŠIEMET PASIPUOŠ NAUJAIS ŠVIESTUVAIS

  • 5

Bendrovė „Gatvių apšvietimas“ vykdo ES koofinansuojamą projektą, kurį įgyvendinus Klaipėdos mieste iki šių metų pabaigos bus pakeisti 167 apšvietimo stulpai ir įrengti 823 naujos kartos LED šviestuvai.

„Šiuo metu vyksta rangovo parinkimo viešasis konkursas, vasarą prasidės rekonstrukcijos darbai ir atėjus rudeniui, tamsiajam metų laikui, mieste bus šviesiau – projekto pabaiga numatyta spalio mėnesį“, – pasakojo Vaidas Ramanauskas, bendrovės „Gatvių apšvietimas“ generalinis direktorius.

Kaip sakė vadovas, su Klaipėdos miesto savivaldybe suderinta, kad šviestuvai bus keičiami ten, kur artimiausiu metu neplanuojamos gatvių rekonstrukcijos. Nauji šviestuvų stulpai su LED žibintais atsiras H. Manto ir Liepojos gatvėse. Ant senų atramų nauji šviestuvai bus montuojami Liepų gatvės atkarpoje nuo įvažiavimo į Klaipėdą iki naujojo „Senukų“ prekybos centro, taip pat Šiaurės prospekte, Medelyno ir Lideikio gatvėse.

Šiuo metu Klaipėdoje veikia apie 20 tūkst. gatvių šviestuvų iš kurių apie du trečdaliai yra senos technologijos. LED šviestuvai yra brangūs, tačiau jie šviečia ryškiau ir sutaupo iki 50 proc. elektros energijos, lyginant su senosiomis natrio dujų lempomis. Energijos vartojimo efektyvumo didinimas yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl ES remia gatvių šviestuvų keitimą. Europos bendrija šiam projektui suteikia pusę lėšų, kitą dalį finansuos pati bendrovė.

„Miesto požiūriu, pirmiausia tai yra investicija į klaipėdiečių saugumą, geresnę savijautą ir eismo situacijos pagerinimą, o papildoma vertė – šiuolaikinė estetika ir mažesnės miesto išlaidos už elektros energiją“, – projekto privalumus vardino Gintaras Neniškis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius.

Būtent Klaipėdos miesto savivaldybės administracija yra UAB „Gatvių apšvietimas“ 100 proc. akcijų valdytoja. Pagal akcininko lūkesčius bendrovė kasmet turėtų įrengti bent 250 naujos kartos LED šviestuvų, tačiau uostamiesčio apšvietimo atnaujinimo darbai vyksta kur kas sparčiau. UAB „Gatvių apšvietimas“ yra pateikusi paraišką dar vienam ES remiamam projektui ir sėkmės atveju uostamiestyje kitąmet bus pakeista apie 1500 LED šviestuvų.

Dabar Klaipėdoje vykdomo 167 apšvietimo stulpų pakeitimo ir 823 naujos kartos LED šviestuvų įrengimo projekto vertė su PVM 665 500 eurų. Pagal atliktą ekonominio naudingumo atskaitą po projekto įgyvendinimo kasmet naujieji LED šviestuvai leis sutaupyti elektros energijos už maždaug 40 000 eurų, tad per 6-7 metus sutaupytos lėšos padengs bendrovės investicines sąnaudas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

LN

Daugumą lietuvių atliekami darbai erzina dėl kažkokios priežasties, o man kai miestas tvarkosi džiugu. Važiuoji mieste ir matai kaip vyksta atsinaujinimas, prisimeni kaip buvo prieš tai.

ezys

>>>C7. Esminis zodis jusu komentare "jeigu", nes tokia pat metodika taikantys mokslininkai pries 50 metu teige, kad nafta pasaulyje pasibaigs uz 40... Tai ar pasibaige? O jei per diena pasportavus pavyko numesti kilograma, tai po 100 dienu isnyksite kaip dumas? Atleiskite, bet ekstrapoliacija labai nepatikimas budas ateiciai prognozuoti, ka manau ir pats suprantat ;)

C7

Geriausia turėti mažus lūkesčius, tada bet kokie darbai atrodys kaip fantastiškas proveržis. Taigi 2021 metais iš 20 000 šviestuvų 2/3 yra senos technologijos - Tai apie 13 333. Akcininko lūkesčiai, kad per metus bus pakeista 250 šviestuvų... Tai 13333/250 =53 - tiek metų reikės pakesiti visus šviestuvus. tai čia 2074 metais jau kaip ir baigta bus. Super. Europa rodos nuo 2040 uždraus naujus vidaus degimo variklius... O mes toliau deginsim Natrio lempas :) Bet - kaip ir rašiau - svarbiausia netyčia neužsilaužti ambicingų tikslų.... Dabar vat žiauriai sparčiai judam - jei taip po 990 lempų per metus tęsim, mes visas pakeisim per 13 su puse metų - PROVERŽIS!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS