Klaipėdos licėjaus įsteigtame vaikų darželyje – dėmesys ugdymui ir vaikų sveikatai | kl.lt

KLAIPĖDOS LICĖJAUS ĮSTEIGTAME VAIKŲ DARŽELYJE – DĖMESYS UGDYMUI IR VAIKŲ SVEIKATAI

  • 1

Į individualius vaiko poreikius orientuota autorinė ugdymo programa, laipsniškas vaiko ruošimas naujam raidos etapui, mokymasis patiriant, eksperimentuojant ir žaidžiant – visa tai padeda augti sėkmingai asmenybei, įsitikinusi Klaipėdos licėjaus direktorė dr. Regina Kontautienė. Melnragėje įsikūręs Klaipėdos licėjaus įsteigtas vaikų darželis „Mažasis Klaipėdos licėjus“ nuo šio rudens kviečia į ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupes ne tik mokytis, bet ir sveikatintis.

„Mažasis Klaipėdos licėjus“ jau nuo praėjusių metų rugsėjo ugdo 3-6 metų vaikus. Melnragėje, prie pat jūros įsikūrusiame darželyje vaikai kasdien apsupti ne tik rūpestingų pedagogų, taikančių pažangiausius ugdymo metodus, bet ir natūralaus ryšio su gamta. Šį rudenį „Mažasis Klaipėdos licėjus“ dar plačiau atveria darželio ir priešmokyklinio ugdymo klasių duris, išsikeldamas tikslą vaikus ugdyti nuo mažens iki pat mokyklos baigimo, nes tokia ugdymo strategija, anot Klaipėdos licėjaus direktorės, neatsiejama nuo sėkmingos asmenybės vystymosi.

Vaikų darželio aplinka primena namus

Vaikų darželio „Mažasis Klaipėdos licėjus“ direktorius Tomas Raibys atkreipia dėmesį, kad darželio Melnragėje aplinka buvo kurta taip, kad vaikams primintų namus. Tai, pasak jo, padeda adaptuotis tiems vaikams, kurie ugdymo įstaigą pradeda lankyti labai maži. Anot T. Raibio, išėjimas iš namų aplinkos mažiesiems yra didelis stresas: „Tokio amžiaus vaikams tėvai užima svarbią vietą gyvenime, todėl atsiskyrimą stengėmės sušvelninti sukurdami kuo labiau namus primenančią aplinką. Mokymasis čia vyksta nedidelėse grupėse, kur kiekvienam skiriamas individualus dėmesys.“

Melnragėje, prie pat jūros įsikūrusiame darželyje vaikai kasdien apsupti ne tik rūpestingų pedagogų, taikančių pažangiausius ugdymo metodus, bet ir natūralaus ryšio su gamta. (Media dia nuotr.)

„Klaipėdos licėjaus“ direktorė dr. R. Kontautienė pasakoja, kad šio vaikų darželio pedagogai nuolat kelia kvalifikaciją užsienyje, patirties semiasi Jungtinės Karalystės darželiuose ir mokyklose, kurių praktika paremta ir visa Klaipėdos licėjaus ugdymo metodika“. Taip pat, pasak dr. R. Kontautienės, didelis dėmesys čia skiriamas kiekvieno vaiko mitybos įpročiams – turintiems ypatingų mitybos įpročių (vegetarai, veganai, netoleruojantys gliuteno), sveikatos problemų ar alergijų yra sudaromi specialūs valgiaraščiai.

(Media dia nuotr.)

Imunitetas stiprinamas pajūrio miškuose, rūpestingumas ugdomas prižiūrint dekoratyvinius triušiukus

Vaikams, kurie darželyje kasdien praleidžia apie 8 valandas, užimtumas organizuojamas išmaniai: „Mažajame Klaipėdos licėjuje“ mažieji mokinukai prie jūros atlieka mankštas, išbando šiaurietišką ėjimą, dūksta žaidimų aikštelėse po atviru dangumi. Šiame darželyje-mokykloje ypatingas yra vaiko ir gamtos ryšio stiprinimas, todėl, remiantis Anglijos privačių darželių bei mokyklų patirtimi, į ugdymo programą įtrauktos edukacinės–patyriminės veiklos gamtoje pavadinimu „Miško mokykla“, – pasakoja dr. R. Kontautienė.

„Mes sakome, kad ne vaikui reikia prisitaikyti prie mokykloje taikomos ugdymo sistemos, kaip įprasta valstybinėse mokyklose, bet ugdymo sistema kasmet vis labiau prisitaiko prie vaiko“, – paaiškina Klaipėdos licėjaus direktorė dr. R. Kontautienė. (Media dia nuotr.)

„Užsiėmimai vyksta kiekvieną savaitę pagal iš anksto pedagogo kartu su vaikais parengtą planą. Pavyzdžiui, vaikai šiltą rudenį būdami miške tyrinėja aplinką, ieško įdomių gamtos objektų, o juos radus ir dirbant drauge kuria miško žemėlapį. Arba, sužinoję kodėl ir kur voverė slepia giles, vaikai žaisdami išbando, kuris gali išgyventi kaip voverė. Net patys mažiausieji darželio ugdytiniai noriai įsitraukia į tokius žaidimus“, – sako dr. R. Kontautienė.

Taip, pasak jos, mokomasi sutelkti dėmesį, save kontroliuoti, pasitikėti savimi, lavinti atmintį ir vaizduotę – pavyzdžiui, iš ledo žiemą gaminti papuošalus. Vaikai išbando ir skirtingas transporto priemones: keltu keliasi į Smiltynę stebėti skruzdėlyno arba vyksta traukiniu į Girulius, kur mokosi pažinti medžius.

Pasak darželio direktoriaus T. Raibio, būdami gamtoje vaikai ne tik mokosi, bet ir stiprina sveikatą. Darželis-mokykla turi akredituotą sveikatinimo programą „Sveikatos ugdymo ratas“, kurią sudaro aromaterapija, muzikos, spalvų terapijos, vaikų joga, inhaliacijos ir masažai.

„Mažajame Klaipėdos licėjuje“ mažieji mokinukai prie jūros atlieka mankštas, išbando šiaurietišką ėjimą, dūksta žaidimų aikštelėse po atviru dangumi. (Media dia nuotr.)

Dar vienas „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ išskirtinumas – vaikai šiame darželyje auga kartu su trimis naminiai gyvūnėliais – dekoratyviniais triušiukais. Tai, pasak darželio vadovo T. Raibio, lavina vaikų švelnumą ir rūpestį kito gerove.

Ugdymo sistema prisitaiko prie vaiko

Vaikai, baigę „Mažąjį Klaipėdos licėjų“, toliau tęsia mokslus pradinėje Klaipėdos licėjaus mokykloje, o vėliau – licėjaus vyresnėse klasėse. „Pastebėjome, kad norint pasiekti geriausių vaiko ugdymo rezultatų labai svarbu užtikrinti ugdymo tęstinumą, t. y. licėjaus mokinio ugdymą nuo ikimokyklinio, priešmokyklinio, pradinio ugdymo iki brandos egzaminų ir tolimesnės karjeros kelio pasirinkimo.

Pedagogai, nuo mažens pažindami vaiką, kasmet vis labiau gali atliepti jo individualius poreikius ir sudaryti palankesnes sąlygas jo asmenybės raidai. Mes sakome, kad ne vaikui reikia prisitaikyti prie mokykloje taikomos ugdymo sistemos, kaip įprasta valstybinėse mokyklose, bet ugdymo sistema kasmet vis labiau prisitaiko prie vaiko“, – paaiškina Klaipėdos licėjaus direktorė dr. R. Kontautienė, kuri yra „Mažojo Klaipėdos licėjaus“ ugdymo programų vadovė. Ji akcentuoja, kad licėjuje dėl kiekvieno vaiko ugdymo tarpusavyje bendradarbiauja visų ugdymo pakopų pedagogai. Direktorės teigimu, vaiko asmenybinei brandai yra labai svarbi stipri klasės, mokyklos bendruomenė, kuri licėjuje labai vertinama.

(Media dia nuotr.)

GALERIJA

  • Klaipėdos licėjaus įsteigtame vaikų darželyje – dėmesys ugdymui ir vaikų sveikatai
  • Klaipėdos licėjaus įsteigtame vaikų darželyje – dėmesys ugdymui ir vaikų sveikatai
  • Klaipėdos licėjaus įsteigtame vaikų darželyje – dėmesys ugdymui ir vaikų sveikatai
  • Klaipėdos licėjaus įsteigtame vaikų darželyje – dėmesys ugdymui ir vaikų sveikatai
  • Klaipėdos licėjaus įsteigtame vaikų darželyje – dėmesys ugdymui ir vaikų sveikatai
  • Klaipėdos licėjaus įsteigtame vaikų darželyje – dėmesys ugdymui ir vaikų sveikatai
  • Klaipėdos licėjaus įsteigtame vaikų darželyje – dėmesys ugdymui ir vaikų sveikatai
Media dia nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Audrius

Šaunuoliai !!! Labai puiki ugdymo įstaiga .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS