Klaipėdos lopšeliai duris atvėrė ne visiems | kl.lt

KLAIPĖDOS LOPŠELIAI DURIS ATVĖRĖ NE VISIEMS

Prasidėjus mokslo metams, sutartys su ikimokyklinio ugdymo įstaigomis jau pasirašytos. Tėvai, kurių atžalos šiemet pakviestos lankyti lopšelius-darželius, atsikvėpė lengviau. Likusiems anapus ugdymo įstaigų durų, savivaldybė siūlo plačiai atverti pinigines.

Anot Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, į darželius šiemet pateko visi norintieji. Vis dėlto dalis tėvų liko nepatenkinti.

"Šiais metais galime tenkinti visus prašymus priimti į darželių ir priešmokyklines grupes, tačiau tėvai nepageidauja vesti vaikų į toliau nuo namų esančias įstaigas", – komentavo Švietimo skyriaus vedėja.

Sudėtingesnė situacija vyrauja miesto lopšeliuose. Šiemet į juos nepateko ir kitų metų priėmimo lauks net 180 vaikų.

Anot Švietimo skyriaus vedėjos L.Prižgintienės, nepriimtiesiems į valstybės finansuojamą ugdymo įstaigą suteikiama alternatyva.

Savivaldybė kas mėnesį skiria 100 eurų  kompensaciją, skirtą privačių ugdymo įstaigų išlaidoms padengti. Parama suteikiama bent vienam tėvų, deklaravus savo gyvenamąją vietą Klaipėdos teritorijoje.

Svarbu įvertinti, jog privačių ugdymo įstaigų mėnesio įkainiai neretai bent tris kartus viršija valdininkų siūlomą paramą.

Leidžiant vaiką į privatų lopšelį-darželį, šeimai kas mėnesį iš savo kišenės tektų atseikėti bent po 200 eurų.

Daugiau nei vieną vaiką auginančiai šeimai privataus darželio mėnesio išlaidos siektų minimalų darbo užmokestį.

Tad nėra keista, kad ne visi tėvai ar globėjai suskubo pasinaudoti šia galimybe.

Jei palygintume pastarųjų metų duomenis, prašymų lankyti priešmokyklinio ugdymo įstaigas uostamiestyje sumažėjo.

Prieš trejus metus savivaldybėje užregistruoti 2 799 prašymai, pernai – beveik pusketvirto šimto mažiau. Šių metų duomenų savivaldybės atstovai įvardyti negalėjo.

Teikiant prašymą priimti vaiką į ugdymo įstaigą, būtina deklaruoti gyvenamąją vietą Klaipėdoje.

Nuosavo būsto neturinčių klaipėdiečių vaikų ugdymas priklauso nuo nuomotojų geranoriškumo.

Nedeklaravus gyvenamosios vietos Klaipėdoje, užkertamas kelias pateikti prašymą ir pasinaudoti savivaldybės skiriamomis kompensacijomis.

Anot L.Prižgintienės, ikimokyklinės ugdymo įstaigos yra finansuojamos visų Klaipėdos miesto gyventojų lėšomis.

Klaipėdos rajono savivaldybė kompensuoja patirtas išlaidas už savo rajono vaikus, kurie yra priimti į laisvas vietas, kitos savivaldybės sutarčių su Klaipėdos miestu nėra pasirašiusios.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Man įdomu kaip Klaipėdos rajonas gauna vietas Klaipėdos švietimo įstaigose? Ir kodėl niekas jų netikrina? Niekam nekliuna, kad lengviau privažiuojamų švietimo įstaigų reitingai stebuklingai išsiputė. Niekam nekliuna, kad rajono vaikai gauna vietas Klaipėdos mokyklose ir gauna mokyklinių autobusų vėžimo paslaugą. O stebuklingą naujovišką registracijos sistema į darželius lengvai apeinama. Užsideklaravai pas draugus/gimines prašymo pateikimo laikotarpiui. Ir ieškok kas spaudžia mygtuką. Algoritmas paprastas: klaipėdietis registruoja vaiką į tris darželius. Jam tvirtinamas mažiausius reitingus turintis darželis. Taip jis atlaisvina vietas kitiems. Viskas apskaičiuota.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS