Klaipėdos senamiestyje iškils naujas gyvenamųjų namų kvartalas: skelbia architektūrinį konkursą | kl.lt

KLAIPĖDOS SENAMIESTYJE IŠKILS NAUJAS GYVENAMŲJŲ NAMŲ KVARTALAS: SKELBIA ARCHITEKTŪRINĮ KONKURSĄ

  • 11

Kelis dešimtmečius buvusi apleista, beveik 4 hektarus apimanti Klaipėdos senamiesčio zona šalia Jono kalnelio taps nauju, patogiu  ir gyvu miesto kvartalu. Siekiant geresnės architektūrinės pastatų kokybės naujo kvartalo projektavimui skelbiamas viešas architektūrinis konkursas.

Nuo 2000 m. pradžios centrinėje Klaipėdos miesto dalyje, prie Jono kalnelio esanti teritorija, patenkanti į Klaipėdos senamiesčio zoną ir besiribojanti su buvusių bastionų įtvirtinimais, daugelį metų buvo apleista. Praėjusiame dešimtmetyje čia jau buvo bandyta rengti statybų projektus, derinti infrastruktūrą, tačiau nesėkmingai.

Teritoriją naujam gyvenimui planuoja prikelti investicinė bendrovė „DIFF Invest“, kuri vasaros pabaigoje įsigijo teritoriją valdančią įmonę „Verdispar Gluosniai“.

„Prieš įsigydami šį projektą vertinome teritorijos patrauklumą. Tai graži ir išskirtinė vieta, visai šalia jos yra patraukliausi uostamiesčio objektai – senamiestis, Dangės upė, Klaipėdos simboliu tapęs „Meridianas“ – tai puiki vieta gyvenimui ir verslui.  Ši ilgai buvusi apleista teritorija bus sutvarkyta ir prikelta naujam gyvenimui, įneš naujos gyvybės miesto centrui. Vystydami šį projektą sieksime, kad kvartalas darniai įsilietų į aplinką ir taptų senamiesčio tęsiniu. Planuojame sutvarkyti ir Dangės upės prieigas, kurios, tikimės, taps dar viena miestiečiams patrauklia rekreacine zona“, – projektą pristatė vystytojo „Verdispar gluosniai“ vadovė Rūta Vyžintė.

Ši išskirtinė vieta reikalauja išskirtinio dėmesio, todėl, siekiant geresnio urbanistinio planavimo ir architektūrinės pastatų kokybės, šios teritorijos projektavimui skelbiamas viešas architektūrinis konkursas.

„Statybas planuojame pradėti 2022 m. pradžioje, o preliminarus investicijų dydis sieks apie 45 mln. eurų, projektas bus įgyvendinamasetapais per 8 metus, skaičiuojama, jog užbaigus statybas Klaipėdos senamiesčio gyventojų skaičius padidėtų apie 2 tūkst. žmonių“, – ateities planus pristatė R. Vyžintė.

Projekto įgyvendinimui vystytojai pasitelkė profesionalią komandą: projektavimo ir statybų valdymo bendrovė „Eriadas“, kuri turi sukaupusi didelę patirtį ir savo portfelyje turi įgyvendintų projektų, kurių bendras plotas daugiau nei 800 tūkst. kv. m, bei jos dukterinę bendrovę „Klaipėdos LEZ projektų valdymas“, kuri įsikūrusi Klaipėdoje.

„Šioje teritorijoje galima gyvenamoji, komercinė pastatų paskirtis. Pagal galiojančius teritorijų planavimo dokumentus, teritorijoje galima pastatyti apie 60 tūkst. kv. m kompleksą, tačiau, siekiant subalansuotos plėtros ir aukštos kvartalo kokybės, planuojama pastatyti mažesnį pastatų kompleksą. Integruodami komercines zonas gyvenamajame kvartale, sieksime, kad šalia naujų gyventojų įsikurtų ir papildomos paslaugos: parduotuvės, kavinės, gydytojo ar odontologo kabinetai, o kvartalas būtų patogus įvairių poreikių naujakuriams, tiek šeimoms su vaikais, individualiems asmenims“, – projekto viziją papildė „Eriado“ vadovė Vita Žutautaitė.

„Ši išskirtinė vieta reikalauja išskirtinio dėmesio, todėl, siekiant geresnio urbanistinio planavimo ir architektūrinės pastatų kokybės, šios teritorijos projektavimui skelbiamas viešas architektūrinis konkursas“, – teigė V. Žutautaitė.

„Manome, kad šis projektas savo išskirtinumu ir dydžiu galėtų būti įdomus ne vienam architektų biurui, tad šiame viešame architektūriniame konkurse tikimės sulaukti ne tik vietinių architektų, bet didžiųjų architektų biurų darbų“, – papildė „LEZ projektų valdymo“ direktorius Darius Juozapavičius, kuris yra atsakingas už šio architektūrinio konkurso organizavimą.

„Bastijonų namų kvartalas“ žemėlapis.

„Tikimės, kad projektuojant naująjį kvartalą teritorijoje bus numatyta pėsčiųjų ir dviračių takų integracija bei Dangės upės prieigų sutvarkymas. Pastatai numatomi A++ energinio naudingumo klasės, tad bus efektyvūs ir papildomai pagamins dalį energijos. Taip pat planuojama, kad pastatai turės automobilių parkavimo vietas ir kitas patogiam gyvenimui bei darbui reikalingas infrastruktūros dalis“, – tęsė D. Juozapavičius.

„Darbus architektai gali pateikti iki 2021 m. sausio 10 d., o su konkurso sąlygomis  nuo gruodžio 4 d. galima susipažinti tinklalapyje www.bastionunamai.lt ir Klaipėdos savivaldybės tinklalapyje. Konkurso nugalėtojas bus skelbiamas sausio pabaigoje“, – sakė D. Juozapavičius.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Aja

Vandens parką pastatykit bent nauda būtų.nier ką veikti be kabakų ir akropoliu

Kazys

Žmonės bėga iš senamiesčio, nelabai kas mėgsta švenčių triukšmo, prisiosintų koridorių, mūsų pažįstami dėl to išsikėlė ir ne vienas. Tualetų galėtų pastatyti senamiestyje, kad žmonės turėtų kur atlikti gamtinius reikalus.

Balkonai centre

Vel juoda tamsu?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS