Kompleksinė kvartalų renovacija sukurs geresnę gyvenimo aplinką | kl.lt

KOMPLEKSINĖ KVARTALŲ RENOVACIJA SUKURS GERESNĘ GYVENIMO APLINKĄ

  • 0

Tik pradėjus įgyvendinti daugiabučių modernizavimo programą, buvo svarstoma, jog vertingiau būtų renovuoti ne pavienius namus, o kvartalus. Šiandien, kai jau turime įgyvendintų projektų, jų naudą pripažįsta ir daugiabučių gyventojai, ir savivaldybės, kurios aktyviai prisideda prie projektų įgyvendinimo – daugiau nei pusė (net 35) savivaldybių yra pasirengusios kvartalų energinio efektyvumo didinimo programas.

Būsto energijos taupymo agentūros konferencijoje „Savivaldos indėlis įgyvendinant energinio efektyvumo didinimo programas“ dalyvavęs aplinkos ministras Kęstutis Mažeika teigė, kad kvartalinės renovacijos projektai padės siekti geresnių rezultatų: „Paskutiniu metu pastebime, kad savivaldybės prie kompleksinės renovacijos prisideda įvairiomis iniciatyvomis – tvarko aplinką, formuoja žemės sklypus prie pastatų ir pan.“

Svarbiausi – kvartalų daugiabučiai

Nuo 2017 m. Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programoje pirmenybę valstybės paramai dėl renovacijos turi daugiabučiai, kurie yra įtraukti į savivaldybės kvartalinės renovacijos projektus. Jų tikslas – atnaujinti visą kvartale esančią infrastruktūrą, kurią sudaro žaliosios zonos, kiemų aikštelės, jų apšvietimas ir t. t.

Remiantis paskutinių dviejų kvietimų teikti paraiškas daugiabučiams atnaujinti duomenimis, akivaizdu, jog savivaldos indėlis didinant pastatų energinį efektyvumą didės – beveik 80 proc. visų projektų planuojama įgyvendinti per savivaldybes. Tuo tarpu į kvartalų energinio efektyvumo programas jau įtraukta 117 kvartalų.

Valiaus Serbentos, BETA direktoriaus, teigimu, 2016 m. Šiaulių, Birštono ir Utenos savivaldybėse buvo pradėtos įgyvendinti demonstracinės kvartalų energinio efektyvumo didinimo programos, kurių metu buvo bendradarbiaujama su Vokietijos specialistais, turinčiais daugiau patirties įgyvendinant šiuos projektus.

Sutaupyti penktadalį energijos

Simona Ramanauskienė, BETA Viešinimo programos įgyvendinimo skyriaus vedėja, teigia, jog įgyvendinant kvartalinio energinio efektyvumo didinimo programas, svarbu pasiekti ne mažesnį kaip 20 proc. kvartale suvartojamos energijos sutaupymą. Remiantis tuo yra skaičiuojama, kad įgyvendinti kvartalinės renovacijos projektai padėtų sutaupyti 300 tūkst. MWh šiluminės energijos.

„Rengiant kvartalo renovacijos programos projektą, svarbu apskaičiuoti kvartalo sunaudojamą energijos kiekį bei planuojamus sutaupymus. Nors labiausiai energiją taupyti padeda daugiabučių renovacija, tačiau įgyvendinant Kvartalo efektyvumo didinimo programą, pagal visus reikalavimus, reikia įgyvendinti ne mažiau kaip dvi energinį efektyvumą didinančias priemones. Be viešųjų pastatų ir daugiabučių modernizacijos, dar galima, pavyzdžiui, atnaujinti šilumos tiekimo tinklus. Taip pat svarbu nepamiršti ir gyvenimo kokybę gerinančių priemonių – įrengti vaikų žaidimų aikštelę, dviračių taką ir pan.“, – pasakojo S.Ramanauskienė.

Darbų įgyvendinimo tvarka išlieka

Nors kvartalinė renovacija apima grupę daugiabučių, esminiai renovacijos ir rangos darbų įgyvendinimo principai nesikeičia – rangos ir techninės priežiūros darbai įsigyjami kiekvienam projektui atskirai, o renovacijos procesą prižiūri atestuoti techninės priežiūros bei kiti specialistai. Rangos darbai turi būti įgyvendinti tiksliai pagal techninį projektą, o visam rangos darbų procesui galioja Statybos įstatymas bei kiti teisės aktai, apibrėžiantys, kaip atrodo renovacijos dalyvių pareigos ir svarbiausi tikslai, rangos darbų eiga bei šių darbų kontrolė.

Aplinkos ministras K.Mažeika taip pat pabrėžė, kad svarbu akcentuoti renovacijos darbų kokybę. Jo teigimu, gyventojai aktyviai naudojasi savo teisėmis ir taip pat įsitraukia į savo namo renovacijos procesą, stebėdami, kad darbai būtų atlikti kokybiškai: „Gyventojams svarbu, kad būtų pasiekti efektyviausi rezultatai energiją taupančiomis priemonėmis ir namo modernizacijos rezultatas būtų ne tik estetinis, bet ir ekonominis.“

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS