Konkurencija dėl COVID-19 vakcinų: jūrininkai stoja į eilę | kl.lt

KONKURENCIJA DĖL COVID-19 VAKCINŲ: JŪRININKAI STOJA Į EILĘ

Kol pusė lietuvių tikina, kad nesiskiepys nuo COVID-19, pasaulyje aštrėja konkurencija dėl to, kas pirmiau gaus naujas vakcinas.

Bijo, kad jūrininkus pamirš

Tarp tų, kurie vieni pirmųjų norėtų, galbūt ir turėtų būti skiepijami, yra jūrininkai. Patyrę ir toliau patiriantys didžiulį stresą dėl įgulų keitimo per pandemiją, jūrininkai norėtų, kad COVID- 19 sukelti ribojimai kuo greičiau baigtųsi.

Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos generalinis sekretorius Stivenas Kotonas pareiškė nuogąstavimą, kad dalijant pirmąsias vakcinas jūrininkai gali būti pamiršti. Tokią mintį jis pasakė todėl, kad „daugelis šalių kol kas nepripažįsta jūrininkų kaip svarbių darbuotojų“.

Tai parodė ir COVID-19 pandemijos eiga, kai pradžioje daug uostų jūrininkams buvo uždaryti. Tarptautinės transporto darbuotojų federacijos generalinis sekretorius S.Kotonas jūrininkus laiko itin svarbia pasaulinės ekonomikos vystymo dalimi, nes jūrų keliais gabenama apie 90 proc. pasaulyje sukurtų produktų.

Kol kas tik gesina židinius

Iš reiso grįžęs Lietuvos jūrų uostų kapitonų asociacijos pirmininkas Juozas Liepuonius teigė, kad beveik visus šiuos metus laivams atplaukus į uostus jūrininkams neleidžiama išlipti į krantą. Jūrininkai reisuose yra tarsi nuolatinėje izoliacijoje.

Apie tai, kad jūrininkai turėtų būti tarp pirmųjų, kuriems bus skirtos vakcinos nuo COVID-19, užsiminta ir virtualiame jūrininkų problemų forume „Crew Connect Global 2020“. Jo pagrindiniame pranešime teigta, kad kiekviena šalis turėtų pasirūpinti įtraukti jūrininkus į sąrašus asmenų, kurie pirmieji gaus naujai sukurtus produktus. Kol kas nėra jokių duomenų, kaip ir pagal kokius prioritetus COVID-19 vakcinos bus skirstomos Lietuvoje. Dėl valdžios keitimosi COVID-19 piko įkarštyje Lietuva yra patekusi į sudėtingą situaciją, ves apsikrėtimų augimas yra vienas didžiausių Europoje.

Dabar gesinami vietinių židinių gaisrai, o apie ateitį po kelių mėnesių ar pusmečio negalvojama.

Dalis šalių teiks prioritetą

Viena pirmųjų apie tai, kad jūrininkams skirs prioritetą skiepijant nuo COVID-19, prabilo Filipinų vyriausybė. Nieko nuostabaus, nes Filipinai yra viena didžiausių jūrininkų teikimo pasauliniam laivynui šalių.

Filipinų ekonomika iš dalies laikosi ir dėl to, kad jūrininkai į šalį atveža daug užsienio laivuose uždirbtų pinigų. Iš Filipinų yra ypač daug žemesnės grandies jūrininkų.

Apie tai, kad jūrininkų skiepijimui nuo COVID-19 teiks pirmenybę, Europoje viena pirmųjų prabilo Danijos jūrinė administracija. Toks Danijos požiūris yra suprantamas. Ji ne tiek daug teikia jūrininkų kitų šalių vėliavų laivams, tačiau jos pačios vėliavos laivynas yra vienas iš didžiausių Europoje.

Danijoje suprantama, kad jos laivyne keičiant įgulas, jei mažai jūrininkų bus paskiepyta, gali iškilti sunkumų. Jau dabar kai kurios oro skrydžių bendrovės užsimena, kad į lėktuvus nebus priimami žmonės, kurie neturės skiepų pasų.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

LM

Išeini i reisa ir nežinai , kada be griši

Jurininkas

Laive saviizoliacija, šalys daro įgulos pasikeitimus jeigu laikaisi gręžtu reikalavimų. Viskas įmanoma. Ar reikia eiti į eilės priekį dėl to kad norėtum reiso metu išeiti pabaliavoti kol laivas pririštas -ne. Nesąmonė jeigu pritars.Parodikit man jūrininka kuris ne dėl savo bukumo ar kompanijos(a le) saugumo politikos neišejio į jūrą arba negrįžo. Kompanijos tiesiog pasako - kaip faina nereikia už bilietus mokėti namo, tegul sėdi laive po keletą metų... Jei normali kompanija tai ir skraidau. Prieš mėnesį į Singapūrą atskirau ir iš Kanados Pr. Penktadienį grižau. Jokių problemų. Jokių skiepų nereikia. O kada bus skiepai prieinami visiems tai ir pasidarisime.

Klp

Uždarykit indernetą durnynuose.Atsibodo debilų komentarai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS