Konkurencijos tarybai užkliuvo sklypas uoste | kl.lt

KONKURENCIJOS TARYBAI UŽKLIUVO SKLYPAS UOSTE

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija ir miesto savivaldybė Klaipėdoje numatė žemės sklypų mainus.

Uosto sklypai prie piliavietės

Prie Klaipėdos miesto piliavietės įrengiant Priešpilio gatvę Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija Klaipėdos miestui perduos du nedidelius 0,0300 ha ir 0,7068 ha sklypus. Mažesnė sklypo dalis virs pačios Priešpilio gatvės dalimi. Didesnėje iš uosto perimamoje sklypo dalyje planuojama įrengti autobusų stovėjimo aikštelę.

Šios žemės sklypų dalis iš esmės numatyta pritaikyti kultūros ir turizmo poreikiams atkuriant Klaipėdos piliavietę.

Abu šie Uosto direkcijai priklausę sklypai iki šiol jokiai uosto kompanijai nebuvo išnuomoti. Jie liko kaip uosto teritorijos dalis prie buvusio Uosto direkcijos pastato Pilies gatvėje.

Vystys uosto prieigas

Už šiuos sklypus Uosto direkcija mainais gaus 1,4593 ha ploto žemės sklypą Strėvos g. 5. Jo likutinė vertė 2020 m. kainomis buvo 339 tūkst. eurų.

Šioje vietoje buvo moksleivių saviraiškos centras ir vaikų lopšelis-darželis. Šie pastatai jau nugriauti. Uosto direkcija yra skyrusi pinigų naujo darželio priestato statybai. Čia buvę pastatai trukdė įrengti privažiavimą į uostą. Oficialiai nurodyta, kad sklypą Uosto direkcija naudos uosto prieigos infrastruktūrai vystyti.

Po šių sklypų mainų patikslinta dabar naudojamas Klaipėdos uosto direkcijos žemės plotas. Jis siekia 487,0239 hektaro.

Skaičiuojant pagal kraunamas tonas, Klaipėdos uosto plotas yra vienas mažiausių Baltijos jūros regione.

Sustiprins padėtį rinkoje?

Šį sandorį dar turės patvirtinti Vyriausybė. Atrodytų, kad mainai yra maždaug lygiaverčiai. Atiduodama du sklypus, Uosto direkcija gauna vieną. Tiesa, pagal plotą Uosto direkcijai perduodamas sklypas yra beveik dvigubai didesnis.

Žemės sklypo perdavimo procesas užkliuvo Lietuvos konkurencijos tarybai. Jos nuomone, to sklypo perdavimas gali paveikti konkurenciją tarp Europos Sąjungos uostų.

Europos Komisija yra vertinusi Klaipėdos uosto vykdomos veiklos poveikį konkurencijai ir prekybai tarp ES valstybių. Ji nurodė, kad Klaipėdos uostas yra vienas svarbiausių Baltijos jūros uostų, jis tiesiogiai konkuruoja su ES šalių uostais, kaip Gdanskas, Ryga, Ventspilis.

Lietuvos konkurencijos tarybos nuomone, neatlygintinas žemės sklypo perdavimas Uosto direkcijai galintis sustiprinti jos padėtį rinkoje.

Uosto  direkcija pareiškė poziciją, kad ji esanti valstybės įmonė, todėl ES reguliavimas negali eliminuoti valstybės galimybės investuoti į savo pačios valdomą turtą. Esmė ta, kad sklypą jai perdavė ne tiesiogiai savivaldybė, o Nacionalinė žemės tarnyba.

Derinant šių sklypų mainus yra priimtas sprendimas neatsižvelgti į Konkurencijos tarybos pastabas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS