Kova su dvoku – be pokyčių | kl.lt

KOVA SU DVOKU – BE POKYČIŲ

Nemaloniais kvapais miestiečius kankinusioje bendrovėje „Branda LT“ didelių permainų nejaučiama. Tai konstatavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento specialistai.

Padaryta pusė darbo

Pateikti informaciją, kokia situacija yra Klaipėdos rajone, Dumpiuose, įsikūrusioje įmonėje „Branda“, paprašė miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto nariai.

Gyventojai nuolat skųsdavosi iš bendrovės teritorijos sklindančia baisia smarve. Įmonėje rengti patikrinimai, lankėsi miesto valdžios atstovai.

„Mūsų komitetas inicijavo kovą su nemaloniais kvapais. Norime sužinoti, kokia situacija yra dabar“, – teigė Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto pirmininkas Algirdas Grublys.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė informavo, kad skundas dar nebaigtas tirti.

„Padaryta pusė darbo. Šaltuoju metų laiku atlikome kvapų modeliavimą, tyrėme, kaip jie pasklinda, ar nėra pažeidimų“, – nurodė vedėja.

Reikalavimų nepažeidė

A.Šlepetienės teigimu, modeliavimas parodė, kad gyvenamosios teritorijos nepatenka į kvapų debesėlį. Taip pat tyrimas atskleidė, kad normalu, jog žmonės, važiuodami Šilutės plentu, užuodžia dvoką.

Nors nemalonus kvapas yra, jis atitinka higienos normas. Viršijimai nustatyti tik įmonės teritorijoje ir šalia jos.

„Žmonės skundžiasi kvapais už dviejų kilometrų, 800 metrų, bet negaliu sakyti, jog įmonė pažeidžia teisės aktus“, – atkreipė dėmesį vedėja.

Tarybos narė Aldona Staponkienė nurodė, kad, užuodžiant tokius kvapus, sunku įvardyti, jog jie atitinka normą: „Matau, kad ir jūs jaučiatės nesmagiai tai sakydama.“

Anot A.Šlepetienės, dabar laukiama žinių iš aplinkosaugininkų. Jie įmonėje buvo nustatę daug pažeidimų ir skyrę administracines nuobaudas. Tačiau bendrovė „Branda LT“ apskundė sprendimus.

„Laukiame, kol baigsis teisminiai ginčai. Jei nebus technologinių ar taršos leidimo sąlygų laikymosi pažeidimų, kai bus šilta, atliksime dar vieną kvapų modeliavimą. Gal esant karštesniam orui, kitoms sąlygoms, bus kitokie rezultatai. Turėsime už ko užsikabinti. Šiuo metu mes neturime pagrindo įmonei kelti jokių reikalavimų“, – aiškino vedėja.

Į įrangą neinvestavo

Politikai domėjosi, ar kažkas pasikeitė įmonėje nuo patikrinimų pradžios. A.Šlepetienė patikino, kad bendrovė sumažino laikomų atliekų kiekius, teritoriją suskirstė zonomis.

„Viduje tvarkos atsirado daugiau, bet ne tiek, kiek norėtume. Problemos išliko. Įmonė susitvarkė tai, kas nieko nekainuoja. Naujos įrangos kvapams mažinti neįsigijo“, – teigė vedėja.

Miesto tarybos nariai taip pat domėjosi, kokia situacija su kitomis panašiomis įmonėmis, kurios norėjo steigtis miesto pašonėje. Tokių buvo dvi. Pasak A.Šlepetienės, sprendimų priimta dar nėra.

„Ar Klaipėdos rajonas tariasi su jumis kurdamas tokias įmonėles?“ – klausė pirmininkas. Vedėja patikino, kad Klaipėdos rajono savivaldybė jokios informacijos neteikia.

A.Šlepetienė atkreipė dėmesį, kad įstaigos atlikti tyrimai nėra susiję su kolektyvine atsakomybe. Dėl to negalima ištirti bendro aplinkos fono.

„Jei būtų nustatyti viršijimai, nė viena įmonė neprisiimtų atsakomybės“, – pažymėjo vedėja.

Siūlo griežtinti higienos normą

A.Šlepetienė informavo, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentas inicijavo higienos normos pakeitimą.

„Pateikėme projektą su pasiūlymu padidinti reikalavimus – tai yra sumažinti normą kvapams. Jis jau nusiųstas Sveikatos apsaugos ministerijai. Žiūrėsime, kokių vertinimų sulauksime“, – sakė vedėja.

„Įmonė jokių permainų nevykdo. Pasirinko teisminį kelią su aplinkosaugininkais. Klaipėdos rajono savivaldybė nekontaktuoja. Vienintelis Nacionalinis visuomenės sveikatos centras savo pareigą atliko“, – informaciją apibendrino A.Grublys.

GALERIJA

  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
  • Kova su dvoku – be pokyčių
Vytauto Petriko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Uzklaipedabesmarves

Einam į FB ir ieškom "Už Klaipėdą be smarvės"! Tagas: #uzklaipedabesmarves

Tai kad tas meras

ar yra ar jo nėr-smirdaliams vistiek.Sakyčiau reikėtų pasukti šią problemą kitu kampu:O KĄ VEIKIA VISOKI VISUOMENĖS SVEIKATOS CENTRAI IR EPIDEMINĖ?Net nuotraukoje matosi kaip virš stumdančio sudą traktoriaus sukasi šimtai paukščių.Kur jie paskui nuskrenda, nutupia?Žuvėdros, antys ir kiti.Čia ne epidemijos ir antihigienos lizdas?Išvaikyt reikia tas tarnybas.Bent mokesčiu už dyką neris.

Anonimas

Gėda man už Klaipėdos valdžią, kuri tiek metų leidžia smardinti mūsų miestą ir tai daro legaliai. Ko gero pinigėlis šiais laikais sutvarko viską, bet iki kiek reikia būti kvailam, kad už pinigėli leisti ne tik miestą bet ir save patį leisti smardinti? Gerbiami valdžiažmogiai, gal jūs kas rytą norite pasitikti radę prie durų fekalų gabalą vis naują? Gal tada suprasite ir įsijausite į paprastų žmogelių vaidmenį.. Tiek metų skalambija žiniasklaida, vykdomi fichtyvūs tyrimai, bet kaip smarvei leidžia plisti, taip ir leis. Patarimas tik vienas, jei nesugebate blaivia galva sukovoti už mūsų miestą, kuris šiuo atveju būtų bent jau nesmirdantis, tai gal jūs eikite duobių kasti, ar mokulatūrą rūšiuoti ir užleiskite į savo vietą energingesniems, nepaperkamiems ir labiau pasiruošusiems galvą padėti dėl bent jau nesmirdančio miesto. Gėda, kad tokios problemos vyksta 21 amžiuje, kad i balkoną ar terasą (nuosavų namų atžilgiu) išėjas žmogus negali įkvėpti gryno, švaraus oro..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS