Kuršių nerijos simbolis – kormoranas? | kl.lt

KURŠIŲ NERIJOS SIMBOLIS – KORMORANAS?

Kuršių nerijos nacionalinis parkas suorganizavo rinkimus, kuriuose gyventojai balsuoja už labiausiai šį kraštą simbolizuojantį paukštį. Paradoksalu, tačiau daugiausia simpatijų kol kas pelno didysis kormoranas.

Renka savo paukštį

Kuršių nerijoje aidint pirotechninių priemonių šūviams, kuriais baidomi, kaip teigiama, šį kraštą niokojantys kormoranai, aiškėja, kad būtent šį sparnuotį gali tekti skelbti Kuršių nerijos paukščiu.

25 metų įkūrimo sukaktį šiemet minintis Kuršių nerijos nacionalinis parkas nusprendė surengti Kuršių nerijos paukščio rinkimus.

Neringiškiai ir šio krašto gamtai neabejingi gyventojai buvo pakviesti balsuoti už pasiūlytus paukščius. Jų sąrašą sudarė gamtininkai ir kultūros paveldo specialistai.

Per pirmą balsavimo savaitę į priekį išsiveržė didysis kormoranas – būtent tas paukštis, kurio darugija neringiškiams yra itin apkartusi.

"Neatsakingai elgiasi tie, kurie renka kormoranus", – tokį rinkėjų apsisprendimą įvertino Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos direktorė Aušra Feser.

Vaikys savo simbolį?

Pašnekovės teigimu, šia iniciatyva siekiama išrinkti paukštį, kuris būtų tikras Kuršių nerijos simbolis, vėliavnešys ir kurio pavadinimą ištarus iškart kiltų asociacija su būtent šiuo kraštu.

"Turime mes tą kormoraną, bet paskui savo simbolį turėsime vaikyti ir gąsdinti. Žmonių pasirinkimas – keistokas", – kalbėjo parko direkcijos vadovė.

Tiesa, šis sparnuotis kol kas "pirmauja" ne itin didele persvara, jam ant uodegos jau lipa jūrinis erelis.

Sprendimui laiko yra

A.Feser pastebėjo, kad Kuršių nerija garsėja ne tik kormoranais, čia, anot jos, esama tokių paukščių, kurių niekur kitur aptikti negalima. Todėl esą balsuojantiesiems vertėtų perskaityti kiekvieno pretendento aprašymą.

Vadovė atskleidė šiuose rinkimuose pati palaikanti urvinę antį, mat ji esą nepaprastai graži, be to, sparčiai nyksta. Šiemet šių sparnuočių populiaciją didinti bandoma ir dirbtinai – sukalant ir į žemę įkasant dėžes, kuriose šios antys galėtų sukti lizdus.

"Tai yra paukštis, kurį reikia saugoti kaip ir pačią Kuršių neriją", – pastebėjo A.Feser.

Gyventojai savo nuomonę konkurse dar gali pareikšti iki balandžio 22 d.

Pradėjo baidyti anksčiau

Dėl Kuršių nerijos paukščio vardo rimtai kovojantys kormoranai šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus.

Šie sparnuočiai, dar nė nespėję tinkamai susukti lizdų, jau pradėti baidyti.

"Jie yra baidomi garsinėmis priemonėmis, tačiau šiemet šis procesas pradėtas anksčiau, kad jie nespėtų susukti lizdų. Žinoma, jų kažkiek liks, tačiau svarbiausia, kad išsaugotume sengirę", – kormoranams pragaištingą tikslą įvardijo A.Feser.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Luli

Tas balsavimas parodo ne geranoriškumą kaimynui. Ne aš ten gyvenu, ne man sika ant galvos, ne mano mišką naikina. Kad tik blogiau kaimynui. Taip balsuoja ne vietiniai, o tie, kurie pavydi, nemyli ir negerbia tu, kurie ne tik vasara, o visus metus ir su visomis problemomis ten gyvena.

uz

už kormoraną, nes jis labiausiai atspindi Nidos savivaldybės darbus, tvirtinam detalų, po to naikinam ir kaltų nėra:) kaip ir kormoranai suėdam apšika ir laimingai ir ilgai gyvena

keatut

Matyt mūsų,baltų,genuose užkoduotas prisitaikymas prie atėjūnų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS