Kūrybingi klaipėdiečiai Jašinskai: mokykloje svarbiausia emociškai palanki aplinka | kl.lt

KŪRYBINGI KLAIPĖDIEČIAI JAŠINSKAI: MOKYKLOJE SVARBIAUSIA EMOCIŠKAI PALANKI APLINKA

  • 0

Rasti savo vaikui tinkamą ugdymo įstaigą – tikras iššūkis kiekvieniems tėvams. Žinomo Klaipėdos režisieriaus ir kino prodiuserio Tomo Jašinsko bei jo antrosios pusės, komunikacijos specialistės Ievos Jašinskienės teigimu, jiems likimas mokyklos dukrai paieškų rebusą išsprendė gerokai anksčiau, nei jų Adelei atėjo metas mokytis.

Su ugdymo įstaiga suvedė darbas

Šiandien T. ir I. Jašinskų 11 metų dukra Adelė jau lanko penktąją klasę Klaipėdos licėjuje. Pati Adelė teigia, kad šios ugdymo įstaigos šiandien nekeistų į jokią kitą, o mergaitės tėvai džiaugiasi, kad su licėjumi juos likimas suvedė dar gerokai anksčiau, nei jų dukra pradėjo lankyti pradinę mokyklą.

„2016 metais pradėjau statyti vaidybinį pilnametražį filmą „Sistema“, kuriame kalbama apie švietimo sistemą Lietuvoje. Tuo metu organiškai susiklostė, kad įsitraukiau į licėjaus mokymo procesą siekdamas pabūti man rūpimoje temoje iš vidaus. Kai filmas buvo išleistas supratau, kad būti mokytoju man jau pakaks. Tačiau darbas su Klaipėdos licėjumi tęsėsi ir toliau. Kasmet organizuoju ir režisuoju didžiulius šios mokyklos renginius. Tai man yra didelis malonumas ir garbė. Tad ir toliau prisidedu prie prasmingų bei svarbių veiklų, tik jau nebe kaip mokytojas“, – teigė T. Jašinskas.

Pasak I. Jašinskienės, didžiausiu prioritetu renkantis mokyklą jai buvo vaiko emociniai poreikiai. „Man, kaip mamai, svarbiausia, kad vaikas mokykloje gerai jaustųsi. Kaip ir mes darbe, taip ir vaikas mokykloje praleidžia didžiąją dienos dalį. Todėl norėjosi, kad mokyklos aplinka būtų emociškai palanki ir tik po to ėjo visi kiti ugdymo įstaigos pasirinkimo kriterijai.

Man patys maloniausi prisiminimai yra apie Adelės pirmąją mokytoją Renatą Vaičekauskienę. Geresnės mokytojos savo vaikui net negalėjau įsivaizduoti. Visada jai būsiu labai dėkinga už begalinę globą ir didžiulį atsidavimą savo darbui. Tai mokytoja iš didžiosios raidės“, – mintimis ir prisiminimais dalijosi I. Jašinskienė.

Klaipėdos licėjaus nuotr.

Labiausiai imponuoja mokyklos bendruomeniškumas

T. Jašinsko teigimu, labiausiai jam imponuoja Klaipėdos licėjaus bendruomeniškumas ir visuomeninės iniciatyvos. „Mano įsitikinimu, mokyklos sistema yra pilnavertė tik tuomet, kai joje vieningai kartu veikia visi trys svarbiausi dėmenys: vaikai, tėvai ir mokytojai. Nesunku aukštą tokio bendradarbiavimo kokybę pastebėti apsilankius licėjaus rugsėjo 1-osios ar „Mėlynojo kilimo“ šventėse, skirtose pagerbti mokinius ir mokytojus.

Tačiau didžiausią įspūdį daranti licėjaus iniciatyva – kasmet vykstanti Kalėdinė paramos akcija, kuri vainikuojama didžiulio, dažniausiai teatralizuoto koncerto. Jo metu scenoje ir šalia jos gali išvysti visus mokinius, tėvus, mokytojus. Tada tikrai pamatai, kad licėjuje yra susikūrusi bendruomenė, kuri moka ir nori užjausti, dalintis, padėti. O tai yra labai gražu ir tikra“, – teigė režisierius.

Tomui pritaria ir jo žmona Ieva. Pasak jos, licėjus išsiskiria savo iniciatyvomis ir plačiu socialinės, kultūrinės ir akademinės veiklos spektru.

„Manau, kad kasmet licėjus stiebiasi vis aukščiau, sau kelia vis didesnius lūkesčius, skiria didelį dėmesį ne tik ugdymo įstaigos materialinės gerovės užtikrinimui, bet žvelgia plačiau. Ne veltui šie metai licėjuje yra paskelbti dvasinio tobulėjimo metais, atidaryta licėjaus meno galerija, japonų kalbos centras“, – pastebėjimais dalijosi I. Jašinskienė.

Klaipėdos licėjaus nuotr.

Neigia mitus apie didžiulius akademinius reikalavimus vaikams

Pasak T. Jašinsko, stereotipas, kad licėjus yra itin akademiška mokykla, kelianti labai griežtus akademinius reikalavimus mokiniams, išblėso iškart pradėjus dirbti kartu su šia ugdymo įstaiga. Šiai nuomonei pritaria ir I. Jašinskienė, kuri teigia, kad jos dukra tikrai nesiskundžia per dideliu mokslų krūviu.

„Norėčiau paneigti nuomonę, kad Klaipėdos licėjuje gali mokytis tik labai gabūs mokiniai. Mano mergina mokslų prasme, sakyčiau, yra labai per viduriuką. Nei ji moksliukė, nei labai prasta mokinė. Aš jos taip pat neverčiu būti lydere ar pirmūne ir niekada to nedarysiu. Aš, kaip mama, noriu, kad ji užaugtų geru žmogumi, kuris net nebuvęs mokykloje „šimtukininku“ gali puikiai susikurti laimingą ateitį ir atrasti savo kokybiško gyvenimo formulę.“

Klaipėdos licėjaus nuotr.

Padeda atsiskleisti vertingoms vaiko asmeninėms savybėms

I. Jašinskienės teigimu, licėjus labai padeda skleistis jos dukros kūrybiškumui. Tuo tarpu Adelės tėčio Tomo teigimu, jis pastebi ir ugdymo įstaigos įtaką jo atžalos charakterio ir vidinės kultūros formavimosi procesuose.

„Adelė išmoko reflektuoti į susidariusias problemas ir ieškoti jų sprendinio. Įgijo disciplinos. O labiausiai imponuoja tai, kokia vidine kultūra bei taktu pasižymi licėjaus mokiniai. Tą turi ir mūsų dukra, kas tikrai didžia dalimi yra įskiepyta būtent mokykloje“, – teigė T. Jašinskas.

Pasak režisieriaus, labai juntama, kad licėjui yra svarbus kiekvienas mokinys. „Nedidelių klasių Klaipėdos licėjuje dėka kiekvienas mokinys gauna mokytojo dėmesio, kurio savu laiku pats mokydamasis mokykloje dažnai stokodavau“, – pastebėjimas dalijasi T. Jašinskas.


· Klaipėdos licėjus sėkmingai savo veiklą jau vykdo 29 metus.

· 2021 m. Klaipėdos licėjus oficialiai tapo tarptautine mokykla.

· Aštuonerius metus iš eilės Klaipėdos licėjus pirmauja tarp visų Lietuvos gimnazijų, kurios nevykdo mokinių atrankos.

GALERIJA

  • Kūrybingi klaipėdiečiai Jašinskai: mokykloje svarbiausia emociškai palanki aplinka
  • Kūrybingi klaipėdiečiai Jašinskai: mokykloje svarbiausia emociškai palanki aplinka
  • Kūrybingi klaipėdiečiai Jašinskai: mokykloje svarbiausia emociškai palanki aplinka
  • Kūrybingi klaipėdiečiai Jašinskai: mokykloje svarbiausia emociškai palanki aplinka
  • Kūrybingi klaipėdiečiai Jašinskai: mokykloje svarbiausia emociškai palanki aplinka
  • Kūrybingi klaipėdiečiai Jašinskai: mokykloje svarbiausia emociškai palanki aplinka
Klaipėdos licėjaus nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS