Kvapų istorija: prokurorai nepagrįstai atsisakė ginti viešąjį interesą | kl.lt

KVAPŲ ISTORIJA: PROKURORAI NEPAGRĮSTAI ATSISAKĖ GINTI VIEŠĄJĮ INTERESĄ

  • 16

Klaipėdos apylinkės teismas panaikino Klaipėdos apygardos prokuratūros nutarimus, kuriais buvo atsisakyta ginti viešąjį interesą dėl nemalonių kvapų pietinėje miesto dalyje. Prokuratūros sprendimą teismui buvo apskundęs Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Sprendžiant nemalonių kvapų problemą jau nueitas ilgas kelias, tačiau siekiant, kad intensyviai praėjusią vasarą pietinėje miesto dalyje sklidusi smarvė nesugrįžtų su dviguba jėga, ir toliau šiai problemai būtinas išskirtinis dėmesys. Prokuratūros įsijungimas į šį procesą yra be galo svarbus ir reikalingas, tad tikiuosi, kad po teismo sprendimo prokurorai į taršos problematiką pasigilins gerokai nuodugniau. Mums reikalinga ne konfrontacija, o pajėgų suvienijimas siekiant apsaugoti gyventojų teisę į švarią ir saugią aplinką“, – sakė Klaipėdos meras.

Į Klaipėdos apygardos prokuratūrą prašydamas ginti viešąjį interesą V. Grubliauskas kreipėsi dar praėjusių metų rugsėjo pradžioje. Tuomet akcentuota, kad dalis potencialių kvapų šaltinių yra ne Klaipėdos miesto teritorijoje, o Klaipėdos rajone esančiame Dumpių kaime, už miesto savivaldybės kompetencijos ribų, be to, kontroliuojančios institucijos nėra pavaldžios Klaipėdos miesto savivaldybei, tačiau visas pasekmių spektras tenka būtent klaipėdiečiams.

Po kelių savaičių dėl nemalonių kvapų problemos į prokuratūrą kreipėsi ir pietinės miesto dalies gyventojų iniciatyvinė grupė, tačiau prokuratūra ginti viešąjį interesą atsisakė. Tokį sprendimą meras apskundė Klaipėdos apygardos prokuratūros vyriausiajam prokurorui, tačiau šis nutarimo nepakeitė. Galiausiai vyriausiojo prokuroro sprendimas buvo apskųstas Klaipėdos apylinkės teismui, kuris mero skundą tenkino ir prokurorų nutarimus panaikino.

Teismo nuomone, prokuratūroje nebuvo atliktas pakankamas tyrimui reikšmingų visų aplinkybių nustatymas, nebuvo analizuotos ir vertintos kompetentingų institucijų, atlikusių įmonių patikrinimus taikytos priemonės dėl nustatytų pažeidimų, jų proporcingumas, adekvatumas ir efektyvumas.

Taip pat nebuvo vertintas ir valstybės bei savivaldybių kompetentingų institucijų atliekamų patikrinimų dažnumas ir jų pakankamumas, netirtas įmonių, vykdančių veiklą Dumpių k., Klaipėdos rajone, taip pat įsikūrusių Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos teritorijoje, taikomų taršos šaltinių išmetamų į aplinkos orą teršalų monitoringo egzistavimas bei jo efektyvumas.

Klaipėdos apylinkės teismo nutartis per 7 dienas nuo jos nuorašo gavimo dar gali būti skundžiama.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

Klaipėda,

kada baigsite blokuoti nuomones???

Anonimas

gamtą saugom, gyvūnus nuo smurto saugom, o žmogų apginti nuo smarvės nė vienas valdininkas nesugeba. Žmogus bandomasis triušis ir kiek jis tai atlaikys, o valdininkai negali nustatyti, jiems nesmirdi. Reikėtų savyvaldybės klerkus ten įkurdinti...

Tai stai is kur

puciant pietu vejui, Palangoje jauciasi pasvinkusios zuvies kvapas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS