Priešmininio laivo „Kuršis“ įgula apdovanota medaliais „Už tarptautines operacijas“ | kl.lt

PRIEŠMININIO LAIVO „KURŠIS“ ĮGULA APDOVANOTA MEDALIAIS „UŽ TARPTAUTINES OPERACIJAS“

Iš NATO operacijos bei pratybų grįžusi priešmininio laivo „Kuršis“ įgula antradienį apdovanota medaliais „Už tarptautines operacijas“, pranešė Lietuvos kariuomenė.

„Šiandieninėje geopolitinėje situacijoje jūs, laivo „Kuršis“ įgula, atlikote labai svarbią užduotį. Misijos metu jūroje vykdydami sprogmenų paieškos operacijas ne tik patys stiprėjote, bet ir užtikrinot saugumo situaciją tiek Baltijos jūroje, tiek kituose Šiaurės Europos vandenyse. Jūsų triūso dėka Lietuvos valstybė ir kariuomenė užsitikrino patikimos sąjungininkės vardą“, – per ceremoniją Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje sakė Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys

Kapitono leitenanto Vytauto Drejerio vadovaujamas priešmininis laivas „Kuršis“ su 46 nuolatiniais įgulos nariais ir priskirtais Povandeninių veiksmų komandos nariais nuo liepos yra NATO taktinės laivų grupės 441.03 dalis, nurodoma kariuomenės pranešime.

Tris mėnesius jis kartu su kitais grupės laivais „Mosel“ iš Vokietijos, „Kingston“ ir „Summerside“ iš Kanadis bei „Hurworth“ iš Jungtinės Karalystė dalyvavo aktyviuose veiksmuose Baltijos ir Šiaurės jūrose, Atlanto vandenyne.

Istorinių sprogmenų paieškos ir naikinimo operacijos metu prie Prancūzijos krantų „Kuršis“ rado bei sunaikino tris istorines minas, Portugalijoje – su taktine grupe 441.03 pirmą kartą dalyvavo pratybose „Dynamic Messenger“ bei „Repmus“, kur buvo testuojamas autonominių robotų suderinamumas su laivu ir išbandoma naujausia NATO programinė įranga.

Prie Didžiosios Britanijos krantų dalyvauta tarptautinėse pratybose „Joint Warrior“, kuriose tobulinti priešmininių laivų grupės bendri veiksmai taktiškai sąveikaujant su NATO sąjungininkų didžiaisiais koviniais laivais.

NATO nuolatinės parengties išminavimo laivų grupė, šiemet pervadinta į NATO taktinę grupę 441.03, buvo įkurta 1973 metais, siekiant Europoje turėti nuolat pasirengusias jūrines priešminines pajėgas, gebančias veikti nedelsiant.

Per visą veiklos istoriją karinės operacijos tikslais grupės laivai aktyvuoti du kartus – 1999 metais buvo pasiųsti į Adrijos jūrą vykdyti išminavimo operacijos „Allied Harvest“ ir prasidėjus Rusijos invazijai Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

J

Penktoji kolona nors taip tulžį išlieja

Marytė Melnikaitė

Apdovanojo uz nieka... siaip sau... Gyvename durniu laive kuriame apsistojo cirkas

o

vasaliniams /avinams/ pagal sovitpaproti kam bleka o kam zemes turtai kuriuos atiduod uz ta bleka ???===
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS