Laukia pokyčiai: Klaipėdos uoste griaus senus pastatus | kl.lt

LAUKIA POKYČIAI: KLAIPĖDOS UOSTE GRIAUS SENUS PASTATUS

Klaipėdos uoste, ypač jo pietinėje dalyje, yra nemažai iš sovietmečio likusių baltų plytų pastatų, kuriuos būtina nugriauti.

Senienos žvejų kolūkyje

Senų statinių vieta daugelį metų buvo žvejybos uosto teritorija. Šiuo metu jame daugelis pastatų jau nugriauta. Jų vietoje įrengtas šiuolaikinis „Klaipėdos Smeltės“ konteinerių terminalas.

Senų statinių vieta išlieka buvusio žvejų kolūkio „Baltija“ teritorija. Joje yra pastatų, kurie dešimtmetį, o gal ir ilgiau nenaudojami.

Nemažai tokių pastatų yra ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos valdomoje buvusioje žvejų kolūkio teritorijoje, kur dabar yra pagalbinės laivybos bazė.

Avarinės būklės pastatas

Šių metų kovą šioje teritorijoje buvo atlikta kelių pastatų ekspertizė.

Pateikti duomenys apie 1969 metais statytą 1 081 kv. m plotą užimantį gamybinį pastatą Nemuno g. 24. Šalia šio pastato tuo pačiu adresu yra ir dar mažiausiai du seni pastatai, kur anksčiau ar vėliau galėtų prasidėti jų ardymas.

Atlikus 1 081 kv. m ploto pastato ekspertizę nustatyta, kad pradedant pamatais ir baigiant stogu pastatas yra avarinės būklės.

Pagrindinė išvada tokia, kad toliau naudoti šį pastatą dėl jo deformacijų yra nesaugu, gali pradėti kristi jo konstrukcijos, nes jau krinta kiaurai merkiamo pastato sienų plytos.

Pastate išdaužyti langai, kai kur ir su išlaužytais langų rėmais. Drėgmės ir šalčio paveiktos gelžbetoninės pastato perdangų konstrukcijos.

Kol kas nėra sprendimų

Šiuo metu paskelbtas konkursas rengti Nemuno g. 24 pastato ardymo projektą.

Visiškai aišku, kad šį pastatą, o ateityje ir kitus esančius šalia jo, reikės griauti. Statinys yra šalia uosto geležinkelio magistralinio kelio, todėl vibracija daro jį dar pavojingesnį.

Kol kas nėra apsispręsta, kas būtų statoma vietoje nugriauto pastato. Praeityje buvo svarstymų, kad Uosto direkcijos laivyno bazė galėtų būti perkelta kitur, o jos teritorija galėtų būti išnuomota uosto krovai.

Tačiau šalia Baltijos žvejų uosto numatytos įrengti naujos Uosto direkcijos bazės statyba sustojo, nes toje teritorijoje rastos palaidotos buvusio Klaipėdos laivo-restorano „Regata“ liekanos. Kol kas nėra jokio sprendimo nei dėl tų liekanų pašalinimo, nei dėl naujos Uosto direkcijos bazės statybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

mane,

mane agyvendinkit, būsiu dėkingas

Jo

Tave pirmoj eilėj

tai

kam griauti tai puikus srendimas nelegalams apgyvendinti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS