Legendinė vila „Auska“ – nusiaubta ir išvogta: Palangos meras kreipėsi į prokuratūrą | kl.lt

LEGENDINĖ VILA „AUSKA“ – NUSIAUBTA IR IŠVOGTA: PALANGOS MERAS KREIPĖSI Į PROKURATŪRĄ

  • 30

Palangos meras Šarūnas Vaitkus kreipėsi į Generalinę prokuratūrą dėl galimo valstybės turto iššvaistymo, pasisavinimo ir sugadinimo legendinėje viloje „Auska“. Sovietine prabanga dvelkusi vila šiandien gerokai apleista ir nusiaubta.

Būklė – apgailėtina

Prieš kelis mėnesius iš Turto banko perėmęs „Auską“, Palangos meras penktadienį žurnalistus pakvietė į ekskursiją, norėdamas parodyti, kaip legendinė vila atrodo šiandien.

2011 metais tuometė valstybės įmonė „Baltijos poilsio namai“ šį pastatą su priklausančiais pastatais ir visu viduje esančiu kilnojamu turtu išnuomojo įmonei.

10 metų sutartis galiojo iki 2021-ųjų gegužės pradžios. Joje detaliai buvo aprašyti visi perduodami daiktai: kilimai, šviestuvai, baldai, žvakidės, meno dirbiniai.

Per 10 metų valstybės turtu turėjo rūpintis ir prižiūrėti kita valstybės įmonė – Turto bankas. Turtas turėjo būti grąžintas toks, koks buvo, tačiau realybė pasirodė kitokia.

Išgriautos patalpos, net sieninių spintų durys, dingę vitražai ir kiti meno kūriniai, styro laidai, sienos – atsilupinėjusios. Ant grindų mėtosi iš sienų išpjauti sienos puošybos elementai, kurių veikiausiai nespėta išvežti.

Šiuo metu į didžiulę vilos teritoriją gali patekti visi norintys. 22 ha anksčiau juosusią tvorą Turto bankas išardė.

Išplėšta ir visa didžiulė virtuvė. Spėjama, kad pastatas seniai šildytas – apie tai liudija kai kur nubėgusios sienos, pelėsio kvapas.

Baldų komplektas – už litą

„Perimant turtą paaiškėjo, kad visi daiktai viduje, net statulos, parduotos kažkokiu stebuklingu būdu dar 2014 metais. Keisčiausia, kokiu pagrindu tai padaryta, nes nuomos sutartis galiojo dar šešerius metus? Kaip teigia dabartinis nuomininkas, visas viduje buvęs kilnojamas turtas yra parduotas. 80 proc. daiktų išvežta. Kaip galima parduoti valstybės turtą, jei „Auska“ 2014 metais nebuvo privatizuojamų objektų sąraše? Kokia čia užburta schema? Turto bankas apie tai žinojo, tačiau kodėl tylėjo“, – stebėjosi Š.Vaitkus.

Sandros Lukoševičiūtės nuotr.

Pasak mero, visus iš vilos dingusius daiktus įsigijo ta pati įmonė, kuri nuomojosi pastatą. Sovietinę prabangą menantys daiktai buvo įsigyti už juokingai mažas sumas – pavyzdžiui, baldų komplektas nusipirktas už vieną litą. Daugelis daiktų taip pat įvertinti po litą.

Kaip sakė Palangos meras, padaryta žala kol kas nėra paskaičiuota – šitai turėtų išsiaiškinti Generalinė prokuratūra.

Palangos savivaldybės administracijos direktorė Akvilė Kilijonienė atkreipė dėmesį į įdomią detalę: po nuomos pasibaigimo sutarties bendrovė įsipareigojo grąžinti turtą, kurį būtų galima naudoti dar penkerius metus be kapitalinio remonto, tačiau nuomininkas pateikė 4 mln. litų draudimo sutartį.

„Įmonė pasinaudojo draudimo polisu, todėl ir nematote čia remonto. Palangos savivaldybei nauda tik tokia – 2 mln eurų metinė kompensacija“, – pridūrė direktorė.

A.Kilijonienei kelia nuostabą, kam reikalingi įsigyti daiktai – jie visi susiję su vilos istorija ir jos architektūra ir, nors šis pastatas turi istorinę vertę, jis nėra įtrauktas į Valstybės saugomų kultūros vertybių sąrašą.

Savivaldybei perimant turtą dalyvavo ir Turto banko atstovai, tačiau jų reakcija esą buvusi gana rami.

Sandros Lukoševičiūtės nuotr.

Užkirto kelią privatizavimui?

Š.Vaitkus spėjo, kad vilą buvo planuojama privatizuoti. Jis dėkingas buvusiam premjerui Sauliui Skverneliui, kuris po palangiškių kreipimosi sustabdė privatizavimo procesą.

„Veikiausiai kažkam perėjome raudoną liniją. Ir tie dėdės dabar pyksta, kad negavo šitos didžiulės teritorijos: 22 ha žemės su vila“, – meras džiaugėsi, kad pavyko užkirsti kelią galimai vilos privatizacijai.

Iš „Auskoje“ buvusių daiktų palangiškiams pavyko išsaugoti tik paveikslus. 2014 metais valstybei tarpininkaujant buvo paprašyta, kad viloje esantys paveikslai būtų perduoti Palangos muziejui.

Nors įmonės vadovas šiemet mirė nuo koronaviruso, kurorto meras tikisi, kad nekils kliūčių nustatyti kaltininką dėl nuniokoto istorinio pastato ir dingusių daiktų.

„Skaudu, kad šiandien vyksta tokie dalykai. Nėra laukinis kapitalizmas, ne 1991 metai“, – apgailestavo Š.Vaitkus.

Ruošiama galimybių studija

Iš Turto banko perėmusi vilą Palangos savivaldybė yra užsakiusi galimybių studiją, kuri turėtų padėti apsispręsti dėl tolimesnio legendinės vilos likimo.

Šiuo metu taip pat ruošiamas šios didžiulės teritorijos detalusis planas, siekiant užkirsti kelią galimam valstybės miško kirtimui bei kitai neleistinai veiklai.

Paskelbus trumpalaikę nuomą, pasirašyta dviejų metų sutartis su konkursą laimėjusio vilniečių įmone, planuojančią čia teikti maitinimo paslaugas. Meras tikino, kad įmonės vadovo neišgąsdino matytos nusiaubtos patalpos.

Šiuo metu į didžiulę vilos teritoriją gali patekti visi norintys. 22 ha anksčiau juosusią tvorą Turto bankas išardė segmentais.

 

 

GALERIJA

  • Legendinė vila „Auska“ – nusiaubta ir išvogta: Palangos meras kreipėsi į prokuratūrą
  • Legendinė vila „Auska“ – nusiaubta ir išvogta: Palangos meras kreipėsi į prokuratūrą
  • Legendinė vila „Auska“ – nusiaubta ir išvogta: Palangos meras kreipėsi į prokuratūrą
  • Legendinė vila „Auska“ – nusiaubta ir išvogta: Palangos meras kreipėsi į prokuratūrą
Sandros Lukoševičiūtės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Anonimas

Palangos merui veizolai buvo Eur. kupiuromis uzklijuoti. Desimt metu vilos savininkas (miesto savivaldybe) NEMATE, NEZINOJO ka veikia nuomotojas. Tiktai dabar stebuklingu budu praregejo ir pradejo teatraliskai zviegti ,,,apvogeeeee,, Ka nori apgauti landzberginis atmata?

kaip simboliška

Ne veltui AMB aka "Vsio zakonno!" mėgdavo šioje viloje ilsėtis. :)

Anonimas

uo desimt metu nezinojo ir staiga suzinojo,pasakos vaikams
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS