Šaršalas dėl kaukių: ligoninė teigia nuolat prašanti, o ministerija, kad nesikreipta | kl.lt

ŠARŠALAS DĖL KAUKIŲ: LIGONINĖ TEIGIA NUOLAT PRAŠANTI, O MINISTERIJA, KAD NESIKREIPTA

  • 17

Medikai trimituoja, kad asmens apsaugos priemonių arba visai neturi, arba jų pakaks savaitei, ir priemonių ieško visais įmanomais kanalais. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai aiškina, kad valstybės rezerve priemonių yra, tereikia kreiptis.

Klaipėdos universitetinės ligoninėje kabantis skelbimas, kad apsaugines kaukes, tiksliau, respiratorius, naudoti tik atvykus pacientui su įtariamu koronavirusu, o diagnozei nepasitvirtinus padėti atgal pasirašant į sąsiuvinį, sukėlė audrą internete. 

„Matyt, panaudotus prezervatyvus irgi padeda atgal į vietą, pasirašant?“ – klausė vienas komentarorius.

Kiti svarstė, kad taip nurodoma bandant taupyti, nes asmens apsaugos priemonės šiuo metu yra aukso vertės ir jų sunku gauti.

„Facebook“ nuotr.

Klaipėdos ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. Vinsas Janušonis portalui aiškino, kad medikai panaudotų respiratorių antrą kartą nesideda, tačiau ateityje juos planuojama dezinfekuoti ir bus galima pakartotinai panaudoti.

„Vadovaujamės Valstybės lygio ekstremalios situacijos operacijos centro vadovo, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos kovo 5 d. pasirašytu sprendimu nr. V296 dėl pakartoninio respiratorių panaudojimo“, – aiškino V. Jarušonis. Jo teigimu, sprendime nurodoma panaudotas apsaugos priemones rūšuoti ir saugoti, kad vėliau būtų galima jas dezinfekuoti. Jis minėjo, kad vieną respiratorių bus galima dezinfekuoti penkis kartus, tai yra, panaudoti penkis kartus.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos patarėja Gabrielė Banaitytė, gavusi skelbimo ligoninėje nuotrauką, dėl konkrečios situacijos nurodė kreiptis į pačią ligoninę ir apie jokį A. Verygos sprendimą dėl dezinfekavimo ir pakartotinio naudojimo neužsiminė.

Suprantame ir juos. Gal nėra iš kur paimti?

„Klaipėdos universitetinei ligoninei prieš dvi savaites iš valstybės rezervo buvo skirta asmeninių apsaugos priemonių: 200 akinių, 600 respiratorių, 50 kombinezonų. Sveikatos apsaugos ministerija nėra gavusi pakartotinio ligoninės prašymo papildyti jų asmens apsaugos priemonių atsargas. Pavyzdžiui, Panevėžio ligoninei pateikus prašymą, iš rezervo reikiamų priemonių šiandien skirta papildomai“, – antradienio vakare komentavo G. Banaitytė.

Trečiadienio rytą V. Janušonis portalui vardijo kiek kitokius skaičius priemonių, gautų iš valstybės rezervo: akinių per pus mažiau, respiratorių daugiau, ir dar tūkstantis vienkartinių veido kaukių.

„Kad įsivaizduotumėte, koks yra poreikis – tiek veido kaukių mums pakanka dviem dienom. Šiai dienai asmens apsaugos priemonių turime, tačiau rezervas ligoninėje yra nedidelis. To, ką turime, pakaks savaitei“, – sprendė vyriausiasis gydytojas.

Dalis apsaugos priemonių gauta kaip parama iš verslininkų, privačių asmenų. „Šiuo metu su Kauno klinikomis kalbamės su Kinijos ambasadoriumi dėl pagalbos ir galimų užsakymų“, – sakė V. Janušonis.

Pasiteiravus, ar tikrai nebesikreipta dėl daugiau priemonių iš valstybės rezervo, jis nusistebėjo. „Kasdien atnaujiname informaciją apie trūkstamus kiekius ir ją siunčiame. Net ir atskirą raštą esame parašę“, – sakė ligoninės vadovas.

Jis pridūrė, kad ministerijos atstovė, atsakydama, kad daugiau prašymų negauta, galbūt neturėjo visos informacijos. „Suprantame ir juos. Gal nėra iš kur paimti?“ – vertino medikas.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

viruss

IEVUŽE_____užsisakyk pas N.Bunkę.manau,kad išpildys tavo užsakymą,ji siuva )))

.

Manau kaukes reikia nešioti visiems 100%. Kaip galima būtų užsikrėsti viešoje vietoje jeigu visi nešiotų kaukes? Juk nežinai tu sveikas ar nešiotojas. Tai būtų pati geriausia prevencija. Tik kažkodėl kaukių nėra, nors siuvimo fabrikų pilna. Net šito šūdo negalim pagaminti.

Vitas

Taigi Janušonis sakė neseniai,tegul nekelia triukšmo,kaukių yra pilnai apie 7tūkstančius,visko turim, tai kas meluoja ką
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS