Menkių žvejybos draudimą rengiamasi įvesti ilgam | kl.lt

MENKIŲ ŽVEJYBOS DRAUDIMĄ RENGIAMASI ĮVESTI ILGAM

Įprastai nuo rugsėjo Baltijoje prasidėdavo rudeninis menkių žvejybos sezonas, bet šiemet jo iš viso nebus.

Iškilo didžiulė grėsmė

Naujasis žemės ūkio ministras Andrius Palionis atšaukė ankstesnio ministro Giedriaus Surplio draudimą žvejoti menkes nors jų ištekliai Baltijoje ypač sumenko. Jis didesniais nei 12 metrų laivais draudė žvejoti menkes iki rugsėjo 30 d.

Draudimo atšaukimas nereiškia, kad menkes bus galima gaudyti. Reguliuoti jų žvejybą ėmėsi pati Europos Sąjunga. Įsigaliojo naujas reglamentas, kuris konstatuoja, kad rytinės Baltijos jūros dalies menkėms yra iškilusi didžiulė grėsmė.

Įsigaliojo naujas reglamentas, kuris konstatuoja, kad rytinės Baltijos jūros dalies menkėms yra iškilusi didžiulė grėsmė.

Naujasis reglamentas šiemet iki metų pabaigos su išimtimis uždraudžia žvejoti menkes rytinės Baltijos jūros dalies 25–32 pakvadračiuose. Rytinės Baltijos dalyje menkių žvejybos kvotų dalį turi ne tik rytinės Baltijos šalių, bet ir kitų Baltijos jūros šalių žvejai. Lietuvos žvejų menkių kvotos rytinės Baltijos dalyje yra didesnės nei Estijos ir Suomijos žvejų, bet mažesnė nei Latvijos. Didžiausią kvotų dalį čia turi Danija, Vokietija, Švedija ir Lenkija. 

Žvejai gaus kompensacijas

ES numatė, kad už draudimą žvejoti menkes iki pusės metų gali būti taikomos kompensacijos. Kol kas tai yra nebloga priemonė žvejams, nes rytinės Baltijos zonose menkių sugavimo kiekiai buvo itin menki. Gaudydami jas žvejai nepadengdavo žvejybos išlaidų.

Menkių gaudymo kvotos pastaraisiais metais nuolat mažintos: nuo 65 934 tonų iki 24 112 tonų. Bet ir tą mažą rytinių menkių kvotą žvejai šiemet išgaudė vos 21 proc. Nėra komercinio dydžio iki 35 cm ilgio menkių.

„Rytinės Baltijos jūros dalies menkių biomasė yra pavojingai mažo dydžio. Jų ištekliai nebegali pasipildyti, todėl joms gresia išnykimas“, – toks buvo mokslininkų verdiktas ir rekomendacijos stabdyti žvejybą.

Rytinės Baltijos jūros dalies menkių biomasė yra pavojingai mažo dydžio. Jų ištekliai nebegali pasipildyti, todėl joms gresia išnykimas.

Nulinis menkių laimikis rekomenduojamas ir 2020 m., tačiau kol kas nėra sprendimo, ar bus taikomi draudimai, kaip tai kompensuos žvejams, nes kompensacijos numatytos tik pusmečiui. Dabartinio reglamento taikymas numatytas iki šių metų gruodžio 31 d.

Ypač griežtos priemonės taikomos 24, 25 ir 26 pakvadračiuose. Čia laivuose netgi negalima menkių laikyti ar perdirbti.

Padaryta ir išimčių

Ne visiems Baltijos jūros žvejams bus draudžiama menkių žvejyba. Atsižvelgta į galimą didelį visiško draudimo socialinį ir ekonominį poveikį.

Išimtys padarytos į tinklus pakliuvusioms menkėms, kai žvejojama ne menkiniais tinklais. Tačiau vadinama menkių priegauda neturėtų sudaryti daugiau nei 10 proc. iškraunamo laimikio.

Taip pat leista žvejoti iš iki 12 metrų ilgio laivų su pasyvios žvejybos įrankiais pakrantės zonose iki 6 jūrmylių. Pasyvios žvejybos įrankiais yra laikomi žiauniniai ir pinkliniai tinklai ir dauguma ūdų, išskyrus dreifuojančias. Taip pat mėgėjiški žvejybos įrankiai.

Tai reiškia, kad menkių žvejybos apribojimai nepaliečia priekrantės žvejybos ir pramoginės žvejybos iš žvejus–turistus į jūrą plukdančių laivelių.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

piietis

Tik pas mus ir gali buti kaip visada niekas iki galo nesutvarkyta,ir nenuspresta.Kompensuos,jie net nesuvokia kaip ta kompensacija pritaikit,kad jiems dar liktu.Gales gaudyti megejai,vat cia ir yra didziausia beda,nes megejai labai daug menkes isgaudo,ju niekas nekontroliuoja.Jie ja veza dezem visokio didzio ir pardavineja,geresnio biznio ne nesugalvosi.Mokesciu jokiu,kontroles jokios.Tai taip ir gyvenam sioj bananu sali...........

ttt

Penkis metus stebėjausi, kodėl gaudomas ir pardavinėjamas mailius. Štai ir pasimatė pasekmės. Danų žuvidžių negalima įsileisti, nes tai galutinai sunaikins pajūrį savo tarša, chemija, GMO maistu,

Sprotinija

Ir atėjo Lietuvos zvejybos erai pabaiga....ATA , nors jo ir nebuvo normalaus, nes poziuris i zveja sitoje kiaulidziu salyje nulis, ir tarp tu zveju normalaus verslo organizavimo totalus nulis, vieni demagodai ir arogantiski tinginiai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS