Meras: situacija Klaipėdos rajone slūgstant vandeniui Minijoje pamažu stabilizuojasi | kl.lt

MERAS: SITUACIJA KLAIPĖDOS RAJONE SLŪGSTANT VANDENIUI MINIJOJE PAMAŽU STABILIZUOJASI

Nors naktį ir nebuvo apsieita be tarnybų įsikišimo suvaldant potvynį Priekulėje, Klaipėdos rajono savivaldybės mero Broniaus Markausko teigimu, situacija rajone gerėja.

„Galima kiek lengviau atsipūsti. Situacija Klaipėdos rajone pamažu stabilizuojasi. Per naktį vanduo Minijoje pradėjo kristi. Pavyzdžiui, prie Lankupių šliuzo, kur vakar vandens lygis jau buvo perkopęs stichinį ir artėjo prie katastrofinio, pernakt jis krito jau apie 10 cm ir toliau mažėja“, – sekmadienio rytą savo „Facebook“ paskyroje rašė B. Markauskas.

Pylimas Priekulėje taip pat atlaikė. Ačiū visiems, kurie prisidėjo prie to dėdami molį, smėlio maišus, blokus“, – pridūrė jis.

Kaip Eltai patvirtino meras, naktį per pylimą pradėjus veržtis vandeniui, į tai netruko sureaguoti tarnybos, tad situacija buvo suvaldyta ir gyventojai nenukentėjo.

Nepaisant to, kad potvynis pamažu pažabojamas, vis dar lieka neaišku, kiek rajonui padaryta žalos.

„Ji (stichija – ELTA) dar neatsitraukė, užlieti milžiniški plotai ir tik vandeniui atsitraukus pamatysime visą mastą“, – įraše teigė B. Markauskas.

Meras taip pat pažymėjo, kad kelias į Šilutę vis dar apsemtas, tokia pati situacija išlieka ir Stragnuose, todėl gyventojams rekomenduojama rinktis keliones aplinkkeliu.

Priekulės seniūnė: potvynis seniūnijoje izoliavo šešias sodybas

Priekulės seniūnijai vadovaujanti Daiva Bliūdžiuvienė sako, kad naktį Žalgirio gatvėje pradėjus tekėti vandeniui pro pylimą, šis netrukus buvo užtvenktas.

„Vanduo pradėjo tekėti per viršų maždaug 5–10 cm ir kai užtvenkėm su maišais ir su blokais, kelio bortais apdėjom (...) ir nustojo tas toks intensyvus bėgimas, tai šiek tiek iš grunto pradėjo sunktis, bet kad taip būtų pralaužta ir bėgtų srovė, nuplovusi pylimą, tokios situacijos neturėjom“, – sekmadienį Eltai sakė Priekulės seniūnė.

Anot jos, nors vandens lygis krinta, kai kuriuose seniūnijos vietose keliai vis dar nepravažiuojami, o šešių sodybų gyventojai tebėra izoliuoti.

„Šiek tiek vanduo yra kritęs, nors tose vietose, kur yra apsemtos vietovės, – Liaunų, Šilininkų kaime, – tai keliukai dar nepravažiuojami. (...) Liko atskirtų pavienių sodybų liaunų kaime – 3, o Šilininkų irgi trys“, – sakė D. Bliūdžiuvienė, pridurdama, kad su apsemtų sodybų gyventojais nuolat palaikomas ryšys.

Šiemet Klaipėdos rajone išplitęs potvynis yra kitoks nei ankstesniais metais, sako seniūnė. Anot jos, per asfaltą mieste tekantis vanduo – neįprastas reiškinys.

„Jau koks dešimtmetis, kai dirbu seniūne, tai per Minijos gatvę nėra taip buvę, kad bėgtų srovele per asfaltą. Aišku, pravažiuojama tose vietose, ten tankiau gyvenamas kvartalas – Minijos, Parko gatvė – ir dabar bėgo ištisai vanduo, yra apsėmę trejetą namukų, sodybų, kad žmonės iš kiemo neišvažiavo“, – nusistebėjimo neslėpė D. Bliūdžiuvienė.

ELTA primena, kad šeštadienio popietę, atsižvelgus į smarkiai dėl potvynio blogėjančią padėtį Priekulėje, buvo paskelbta ekstremalioji situacija.

Intensyvus potvynis Kretingoje prasidėjo antradienį po pietų, kai mieste per dieną iškrito kone viso lapkričio mėnesio kritulių kiekis. Dėl smarkių liūčių savivaldybė surengė ekstremalių situacijų valdymo posėdį ir paskelbė ekstremalią situaciją dėl taršos pavojaus, į aplinką teko paleisti nuotekų.

GALERIJA

  • Meras: situacija Klaipėdos rajone slūgstant vandeniui Minijoje pamažu stabilizuojasi
  • Meras: situacija Klaipėdos rajone slūgstant vandeniui Minijoje pamažu stabilizuojasi
  • Meras: situacija Klaipėdos rajone slūgstant vandeniui Minijoje pamažu stabilizuojasi
B. Markausko feisbuko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

lankupys

Pagarba Markauskui. Klaipėdos krašte dirbu 30 metų, daug potvynių išgyvenau, daugelio valdžios žmonių elgesį per juos stebėjau. Vyriškai, ūkiškai, be tuščiažodžiavimo ir pozavimo žiniasklaidai pirmas Klaipėdos rajono savivaldybės vadovas stichijos išbandymą atlaikė kaip dera. Sėkmės!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS