Mokyklų renovacijos kriterijai sukėlė abejonių | kl.lt

MOKYKLŲ RENOVACIJOS KRITERIJAI SUKĖLĖ ABEJONIŲ

Renovacijos nesulaukiančioms mokykloms, kuriose padėtis – sudėtinga, pradėjus teikti prašymus, kad būtų imtasi priemonių, miesto tarybos nariai ėmėsi analizuoti situaciją. Politikai suabejojo kriterijais, pagal kuriuos sudaroma atnaujinimo laukiančių švietimo įstaigų eilė.

Pristatė vertinimo kriterijus

Prisiminti mokyklų, darželių, kurie laukia renovacijos, sąrašą paskatino "Žaliakalnio" gimnazijos ir P.Mašioto progimnazijos prašymai imtis priemonių, nes situacija įstaigose nepakenčiama.

Pabrėžiama, kad neužtikrinamos tinkamos sąlygos mokiniams. Pastatų sienos – kiauros, vienoje įstaigų per stogą sunkiasi vanduo, patalpose neužtikrinama reikiama temperatūra. Iš P.Mašioto progimnazijos grasinama net atimti vadinamąjį higienos pasą.

Prašoma, kad įstaigų pastatų atnaujinimas būtų įtrauktas į miesto strateginį veiklos planą.

Susidariusią situaciją ėmėsi aiškintis miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai.

„Norime gauti informaciją, kas ir kada bus remontuojama“, – tvirtino Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Taraškevičius.

Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas aiškino, kad švietimo įstaigų, kurias reikia renovuoti, sąrašas sudaromas pagal tam tikrus kriterijus.

Įvertinama, kada buvo pastatytas pastatas. Šis kriterijus svarbus pretenduojant į ES paramą. Dėmesys kreipiamas ir į energijos suvartojimo rodiklius.

Sudarant sąrašą, vadovaujamasi ir mokyklų tinklo pertvarkos planu. Įvertinama, kurios įstaigos yra perspektyvios. Pastarosioms skiriamas aukštesnis balas.

Žiūrima, ar įstaiga yra tikslinėje teritorijoje. Šioje miesto dalyje esančioms mokykloms, darželiams taip pat teikiama pirmenybė.

„Už kiekvieną kriterijų skiriamas balas. Šie sumuojami ir pagal gautą balų skaičių sudaroma įstaigų, kurioms reikia renovacijos, eilė“, – aiškino direktorius.

Dėmesį skiria darželiams

Pasak R.Zulco, "Žaliakalnio" progimnazijai atnaujinti lėšų bandoma gauti jau daug metų. Teikiamos paraiškos Valstybės investicijų programai. Lėšų prašoma ir Vytauto Didžiojo gimnazijai.

„Tai du tęstiniai projektai, kuriems įgyvendinti daug metų prašome pinigų iš valstybės, bet niekada jų negauname“, – apgailestavo direktorius.

R.Zulcas tvirtino, kad "Žaliakalnio" gimnazijos renovaciją bus galima įtraukti į miesto strateginį veiklos planą. Tokį variantą siūlė Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai.

Direktorius teigė, kad šiuo metu perkamas energinis auditas P.Mašioto progimnazijai.

R.Zulcas patikino, kad sąraše esančios įstaigos pagal reitingus įtraukiamos į miesto strateginį veiklos planą. Anot vadovo, dabar dėmesys skiriamas vaikų darželiams, kurių būklė – ypač prasta, sulaukiama pretenzijų iš Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento.

Klaipėdos savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė teigė, kad neaiškumų kyla ir dėl ES paramos.

„Buvo kalbėta apie lengvatines paskolas, tačiau kol kas daugiau informacijos neturime. Esame apsisprendę darželiams, kuriuose situacija yra prasčiausia, atlikti energinius auditus, kad atsiradus galimybei būtume pasirengę ir galėtume pradėti darbus“, – pabrėžė vedėja.

Viena seniausių, bet gale

E.Jurkevičienė atkreipė dėmesį, kad P.Mašioto progimnazija ir "Žaliakalnio" gimnazija yra švietimo įstaigų, kurias reikia renovuoti, sąrašo pabaigoje. Tai nustebino komiteto narius.

„Žaliakalnio" gimnazija yra viena seniausių mokyklų uostamiestyje, bet ji sąrašo gale. Net S.Dacho progimnazija, kuri atnaujinta, yra aukščiau“, – stebėjosi R.Taraškevičius.

E.Jurkevičienė priminė, kad prieš kelerius metus buvo šiek tiek remontuota "Žaliakalnio" gimnazija, pakeisti langai. Dėl to sutaupoma energijos.

Nustebino pasirinkti darbai

Politikai taip pat domėjosi, ar labiausiai minėtas švietimo įstaigas varginančių problemų nebūtų galima pašalinti panaudojant einamiesiems remontams skirtas lėšas.

Klaipėdos savivaldybės Socialinės infrastruktūros poskyrio vedėja Roma Gadeikienė teigė, kad dėl P.Mašioto progimnazijos kyla daug problemų. Jai reikia kapitalinio remonto. Pavieniais darbais problemos nepavyks išspręsti.

„Panašūs darbai kainuoja daugiau nei 300 tūkst. eurų. Tiek lėšų einamiesiems darbams gauname visoms mokykloms“, – tvirtino vedėja.

Tarybos nariams užkliuvo, kodėl yra numatyta remontuoti P.Mašioto progimnazijos stadioną.

„Stogo nėra, o stadione bus keičiame danga. Ar tam pritarė bendruomenė?“ – klausė politikai. R.Gadeikienė aiškino, kad šias lėšas suplanavo Sporto ir kūno kultūros skyrius.

Atkreiptas dėmesys, kad šiemet bus skirta daug dėmesio švietimo įstaigų sanitarinių mazgų remontui. R.Gadeikienė pripažino, kad reikėtų pasirūpinti ir nuotekų kanalizacija. Prie nemažos dalies įstaigų lauke esančius tinklus reikia atnaujinti.

Tačiau vedėja džiaugėsi, kad dabar situacija yra geresnė nei prieš kelerius metus, kai švietimo įstaigų einamajam remontui buvo skiriama penkis kartus mažiau lėšų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

To anonimui

Pažiurekit kaip atrodydavo mokykla 2006 metais...

to Anonimas

kokia dar rekonstrukcija? 2007-2008 metais langus pakeite. Ir tai ne visus.

Anonimas

Taigi buvo Žaliakalnio mokyklos rekonstrukcija.. ar blogai padare, ar pinigus sau į kišenes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS