Moterų alkoholizmas – stigmos šešėlyje | kl.lt

MOTERŲ ALKOHOLIZMAS – STIGMOS ŠEŠĖLYJE

Moterų alkoholizmas. Ar liga turi lytį? Sergantieji sako, kad liga nesirenka nei pagal lytį, nei pagal išsilavinimą, amžių ar grožį. Gydytojai pastebi, kad vis dažniau specialistų pagalbos ieško nuo alkoholio priklausomos jaunos moterys.

Veidas išduoda ne viską

Tą vakarą apsilankius viename iš uostamiesčio Anoniminių alkoholikų (AA) draugijos atvirame susirinkime krito į akis, kad atėjo daugiau moterų nei vyrų, nors senbuviai tikino, kad tai nėra tendencija. Dalyvių gausa ir lytis priklauso nuo įvairių aplinkybių.

Prieš mane sėdėjo jauna graži moteris. "Ar ji tikrai alkoholikė?" – ne kartą lindo mintis. Kita moteris – taip pat jauna. Jos ligą greičiausiai išdavė bėgiojančios akys. Kartais atrodė, kad jai čia nuobodu ir ji nori greičiau iš čia ištrūkti. Kartais jos veide šmėsteldavo pyktis.

Kitos moterys – vyresnės. Žiūrint į kai kurias net sunku buvo patikėti, kad jų kova su alkoholio priklausomybe truko ne vieną dešimtmetį. Vienos šią kovą laimėjo, o kitos? Kitų veiduose liga jau palikusi pėdsaką.

Vėliau senbuviai paaiškino, kad šios moterys gydosi ir atėjo pagal Minesotos programą (28 dienų psichosocialinio gydymo programa nuo alkoholio, narkotikų bei lošimų priklausomiems žmonėms – aut. past.)

"Ir ta jaunoji? Tokia graži?!" – negalėjau patikėti.

Klaipėdos filiale 2018-aisiais iš ambulatoriškai konsultuotų žmonių, jaunesnių nei 34 metų, moterų buvo apie 30 proc., o pernai tokių buvo – jau beveik pusė.

"Alkoholizmas nesirenka nei pagal amžių, nei pagal lytį, grožį ar išsilavinimą", – paaiškino viena pašnekovių.

Vidutiniškai – 3 promilės

Iš medikų teko girdėti ne vieną istoriją, kaip alkoholis pražudo jaunas moteris. Nuo priklausomybės nesustabdo nei vaikai, nei šeima, nei geras darbas. Prisimenu vienos gydytojos išsakytą apgailestavimą, kaip graudu stebėti greitą jaunų moterų nuopuolį. Deja, tokių atvejų daugėja.

Medikai pastebi, kad moterų alkoholizmas labai išryškėja vasarą, kai į pajūrio kurortus suguža poilsiautojai iš visos Lietuvos.

Praėjusią vasarą Klaipėdos jūrininkų ligoninės Palangos departamento medikai įžvelgė liūdną tendenciją: tarp neblaivių, pargriuvusių, susimušusių ir traumuotų pacientų daugiausia buvo moterų.

"20–40 metų amžiaus. Į alkotesterį vidutiniškai įpūtė 3 promiles", – taip į gydymo įstaigą patekusias pacientes apibūdino ligoninės Palangos departamento vedėja Laimutė Ežerinskienė.

Pusė – jaunų moterų

Pasak Respublikinio priklausomybės ligų centro (RPLC) Klaipėdos filialo gydytojo psichiatro Pavelo Osipovo, istoriškai piktnaudžiavimas alkoholiu siejamas su vyriška lytimi – iki šiol vyrai sudaro apie 70–80 proc. visų besigydančiųjų dėl priklausomybės nuo alkoholio.

Pokytis: gydytojas pastebi, kad pastarąjį dešimtmetį vyrų ir moterų alkoholio vartojimo įpročiai supanašėjo, ypač tarp jaunosios kartos. (Shutterstock) nuotr.

Tačiau paskutiniais dešimtmečiais daugelyje pasaulio šalių stebima ir nauja tendencija – vadinamoji "lyčių konvergencija". Ji pasireiškia vyrų ir moterų alkoholio vartojimo įpročių supanašėjimu, ypač tarp jaunų kartų. Tą parodo ir Lietuvos statistika – jau kurį laiką moterys sudaro apie 30 proc. visų besikreipiančių į RPLC.

Klaipėdos filiale 2018-aisiais iš ambulatoriškai konsultuotų žmonių, jaunesnių nei 34 metų, moterų buvo apie 30 proc., o pernai tokių buvo – jau beveik pusė.

Pagalbos ieško dažniau

Pastebima, kad moterų visada kiek daugiau tarp Minesotos programos dalyvių. Dažniausiai pagalbos ieško vyresnės, maždaug 40-ies metų moterys.

"Sergamumas priklausomybės ligomis ir pagalbos kreipimasis yra du skirtingi dalykai, kurių nereikėtų tapatinti. Tai, kiek žmonių kreipiasi pagalbos, lemia ne tik sergamumas, bet ir informacijos sklaida, paslaugų kokybė, didėjančios galimybės gauti pagalbą, su gydymu susijusios stigmos mažėjimas", – paaiškino gydytojas psichiatras.

P.Osipovas atkreipė dėmesį, kad įstaigos svetainėje naršo ir informacijos apie gydymo paslaugas ieško dukart daugiau moterų nei vyrų, o socialiniuose tinkluose net 80 proc. sekėjų yra moterys. Taigi, moterų informuotumas apie gydymo paslaugas yra didesnis.

Linkusios gerti vienos

Kaip alkoholis veikia moteris? Kodėl būtent jaunos moterys griebiasi alkoholio? Ar iš tiesų jos greičiau nei vyrai tampa priklausomos?

"Socialiniai kultūriniai faktoriai istoriškai asocijuoja alkoholio vartojimą su linksmumu, laisve, socialiniu patrauklumu, ypač tarp vyrų, kai gebėjimas suvartoti didelį alkoholio kiekį gali būti traktuojamas netgi kaip prestižinis bruožas, bylojantis apie vyriškumą. Moters girtumas vertinamas kaip gėdingas, nepriimtinas, "parodantis" palaidumą ir amoralumą. Dėl to moterys daugiau nei vyrai linkusios gerti vienos, slėpti vartojimą arba gerti pakaitalus – valerijono tinktūrą, "širdies lašiukus" ir panašiai, – paaiškino gydytojas.

– Taip pat yra ir biologinių skirtumų – moters organizmas yra pažeidžiamesnis alkoholio toksiniam poveikiui. Taip yra dėl vandens proporcijos organizme skirtumų (moters organizme vandens santykinai mažiau). Todėl pavartojus tą patį alkoholio kiekį, moters kraujyje jo koncentracija bus didesnė, vadinasi, didesnė ir rizika patirti apsinuodijimą, traumą, tapti smurto auka.

Dangsto kitomis problemomis

Pasak P.Osipovo, dėl stigmatizacijos baimės moterys daug dažniau negu vyrai internalizuoja problemą – visuomenės pažiūras bei vertybes priima kaip savas.

Iš pradžių jos kreipiasi į šeimos gydytojus, terapeutus, psichologus su "užmaskuotais" skundais: nemiga, nerimu, prastu apetitu, nuotaikos svyravimais, įvairiais skausmais. Todėl alkoholio vartojimo problema gali likti nediagnozuota ilgą laiką.

Šnekintos moterys alkoholikės pripažino, kad šiuose gydytojo žodžiuose nemažai tiesos. Net pradėjus žengti blaivybės keliu joms ne kartą teko susidurti su situacija, kai gėda prisipažinti apie ligą vien dėl to, kad esi moteris.


Anoniminių alkoholikų grupės Klaipėdoje

AA grupė "Garstyčios sėkla", Kretingos g. 40 (Šv. Kazimiero bažnyčios rūsys)

I, III (atviras susirinkimas), IV – 19 val.

VI (anglų kalba) – 16 val.

VII ir švenčių dienomis – 17–19 val.

Tel. 8 646 39 793.

AA grupė "Išeitis yra", Rumpiškės g. 6 (Marijos Taikos Karalienės bažnyčios biblioteka)

V – 19 val.

Tel. 8 607 38 673.

AA grupė "Kablys", Rumpiškės g. 6 (Marijos Taikos Karalienės bažnyčios biblioteka)

II (atviras susirinkimas), IV, VI – 19 val.

Tel. 8 636 94 902.

AA grupė "Krantas" (rusų kalba), Minijos g. 2 (III korpusas, 303 kabinetas)

I, III, V (paskutinį mėnesio penktadienį – atviras susirinkimas) – 19 val.

Tel. 8 698 89 804.

AA grupė "Prošvaistė", Debreceno g. 3A (Šv. Brunono Kverfurtiečio parapija)

I,III, V – 19 val.

VII ir švenčių dienomis – 15 val.

Tel. 8 610 85 978.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Baisi liga, kurią sunku išgydyti. Pažįstu puikių žmonių, kurie su šia liga nesusitvarko...

Anonimas

Stipkit, alkoholikės ...negaila nei vienos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS