Neįgaliųjų integracija: siekis – kuo daugiau paslaugų | kl.lt

NEĮGALIŲJŲ INTEGRACIJA: SIEKIS – KUO DAUGIAU PASLAUGŲ

  • 8

„Turime sudaryti sąlygas negalią turintiems žmonėms gyventi visavertį gyvenimą mūsų visuomenėje“, – įsitikinusi Klaipėdos rajono mero pavaduotoja Violeta Riaukienė. To kryptingai siekiama rajone įgyvendinant įvairias programas ir priemones.

Ketvirtadienį sostinėje jau dvyliktą kartą surengti apdovanojimai „Europos burės“, kurių metu įvertinti didžiausią vertę žmogui, kraštui, visuomenei ir valstybei duodantys Europos Sąjungos fondų lėšomis finansuojami projektai. Tarp nominuotųjų – ir Klaipėdos rajone įgyvendintas projektas, kurio metu įrengta nauja ženklinimo infrastruktūra, pritaikyta neįgaliesiems.

Ženklai – visame rajone

„Europos burių“ apdovanojimuose dalyvavusi vicemerė V. Riaukienė teigia, kad projektas išskirtinis, ypač reikšmingas, tad nenuostabu, kad buvo pastebėtas.

Projektą „Turizmo informacinės infrastruktūros sukūrimas ir pritaikymas neįgaliųjų poreikiams pietvakarinėje Klaipėdos regiono dalyje“, kurio vertė – daugiau nei 200 tūkst. eurų, iš dalies finansavo Europos Sąjungos fondai. Jį Klaipėdos rajono savivaldybė įgyvendino kartu su partnerėmis – Šilutės rajono bei Neringos savivaldybėmis. Klaipėdos regione iš viso įrengti net 58, iš jų – 29 Klaipėdos rajone, ženklinimo infrastruktūros objektai, informuojantys apie lankytinus objektus: taktiliniai žemėlapiai, bareljefiniai stendai, informaciniai stendai su Brailio raštu bei ženklai, informuojantys, kad infrastruktūra pritaikyta žmonėms su negalia.

Klaipėdos rajone buvo įrengti 29 nauji turizmo infrastruktūros objektai. / Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

„Klaipėdos rajoną bei jo lankytinus objektus dabar geriau gali pažinti aklieji ir silpnaregiai. Tai padaryti padeda iškilias linijas bei kitus žymėjimus turintys ženklai. Be to, jie įrengti sėdinčio žmogaus akių aukštyje, taigi tekstą gali perskaityti ir turintieji judėjimo negalią. Žinoma, ženklai sulaukia ir mažųjų susidomėjimo, kurie entuziastingai tyrinėja iškilias raides, reljefus. Svarbu ir tai, kad tekstas pateiktas didesniu šriftu, kad būtų lengvai įskaitomas žmonėms, turintiems regos negalią, ar sunkiau tekstą suvokiantiems vaikams bei turintiems intelekto negalią“, – sakė mero pavaduotoja V. Riaukienė.

Siekiama padėti

Pasak vicemerės, neįgaliųjų integracija – prioritetinis klausimas, tad Klaipėdos rajone įgyvendinama ir daugiau priemonių, kuriomis siekiama palengvinti jų kasdienybę, teikti kuo daugiau paslaugų. Viena tokių priemonių – Būsto ir gyvenamosios aplinkos pritaikymo žmonėms su negalia programa.

„Klaipėdos rajone gyvena nemažai žmonių, turinčių judėjimo negalią, todėl labai svarbu, kad gyvenamoji aplinka būtų pritaikyta jų poreikiams. Praėjusiais metais šiai priemonei įgyvendinti iš Klaipėdos rajono savivaldybės biudžeto panaudota 6,9 tūkst. eurų, iš valstybės biudžeto – 10,3 tūkst. eurų. Buvo pritaikyti 3 būstai suaugusiems neįgaliems asmenims ir 5 vaikams su sunkia negalia kompensuotos įvairių techninės pagalbos priemonių įsigijimo išlaidos. Šiemet planuojama patenkinti pirmųjų eilėje laukiančių neįgaliųjų 4 prašymus“, – sakė mero pavaduotoja.

Taip pat Klaipėdos rajono savivaldybė remia Socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projektus. Anot vicemerės, Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Klaipėdos rajono savivaldybei projektams įgyvendinti 2020 m. skyrė 89 915 eurų, savivaldybė iš savo biudžeto – 65 tūkst. eurų. Be to, liepą gautas papildomas 5 744 eurų valstybės finansavimas.

Sėkmingai įgyvendinama ir kita priemonė – Neįgaliųjų socialinės integracijos per kūno kultūrą ir sportą projektų konkursas.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Viešųjų ryšių ir bendradarbiavimo skyriaus vyr. specialistė Rasa Deimantė Grubliauskytė, vadovavusi projektui, kurio metu buvo sukurta ir neįgaliesiems pritaikyta turizmo infrastruktūra, ir mero pavaduotoja V. Riaukienė. / Klaipėdos rajono savivaldybės nuotr.

„Šiemet 6 972 eurai iš Valstybės biudžeto ir 1 928 eurai iš savivaldybės biudžeto skirti visuomeninei organizacijai sporto klubui „Šansas“, kuriame rajono neįgalieji turi galimybę nemokamai sportuoti ir taip savo kasdienybę padaryti džiaugsmingesnę. Dalyvavau ne viename renginyje ir ne kartą klube sportuojančių neįgaliųjų akyse mačiau džiaugsmo ašaras. Tai reiškia, kad su jais nuoširdžiai bendrauja ir dirba tikri profesionalai“, – sakė vicemerė V. Riaukienė.

Centruose – platus paslaugų spektras

Vicemerė džiaugiasi ir Klaipėdos rajone veikiančiais centrais, kuriuose negalią turintiems žmonėms teikiamos įvairios reikalingos paslaugos, bei atsidavusiais jų darbuotojais.

„Gargždų ir Priekulės socialinių paslaugų centrų lankytojai turi galimybę į centrus atvykti su autobusiuku, kur jie užsiima įvairiomis veiklomis. Priekulės socialinių paslaugų centras asmenims su sunkia negalia teikia integralios pagalbos paslaugą, kai pas neįgalųjį atvyksta įvairių sričių darbuotojai, kurie suteikia slaugos, socialines, psichologines ir panašias paslaugas. Klaipėdos rajono paramos šeimai centras paslaugas teikia neįgaliųjų namuose, jiems artimoje aplinkoje, taip pat šis centras neįgaliesiems parūpina techninės pagalbos priemonių. Dovilų socialinių iniciatyvų centras neįgaliesiems teikia asmeninio asistento paslaugas“, – vardijo mero pavaduotoja V. Riaukienė.

Taip pat vicemerė primena, kad neįgalieji gali pasinaudoti specialaus transporto paslauga, kurią teikia Lietuvos sutrikusio intelekto žmonių globos bendrija „Gargždų viltis“.

„Bendrijai perduotas neįgaliesiems vežti pritaikytas automobilis, o paslaugos teikimą finansuoja Klaipėdos rajono savivaldybė. Dėl pavėžėjimo paslaugos gali kreiptis visi neįgalūs asmenys, kuriems yra nustatytas neįgalumo lygis arba 55 procentų ir mažesnis darbingumo lygis, arba specialiųjų poreikių lygis, ir išduotas galiojantis pažymėjimas. Kreiptis gali ir neįgaliųjų atstovai“, – sakė Klaipėdos rajono mero pavaduotoja.

Pavieniams asmenims kaina už 1 kilometrą – 7 centai, įstaigoms – 20 centų. Prašymas ir būtini dokumentai paslaugai gauti teikiami administratorei Audrai Jurkienei (tel. 8 605 48 838, e. p. audra9@gmail.com) arba pateikiami gyvenamosios vietos seniūnijos atsakingam darbuotojui.

Klaipėdos rajono savivaldybės informacija.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ALGIS

VISADA PALAIKIAU NEĮGALIUOSIUS , BET KAI DABAR VAROMA TOKIA KOMPANIJA ,MANE JAU VEIKIA NEIGIAMAI IR PRADEDU VENGTI NET KLAUSYTI ŠIŲ TEMŲ , MANO SIŪLYMAS -- Lukiškių aikštėje pastatyti paminklus katėms , šunims invalidams ir iškrypėliams

nesuprantu

Visa veikla pliurpalu lygije.Neigalus zmogus yra ne vien gimes neigaliu,juo ir tampama.Vien krepseliu pinimas ar kaladeliu deliojimas,nereiskia kad neigalus integravosi i visuomene ir gali kazka dirbt.Neigalieji gyvena ir uz Gargzdu miesto ribu,kaimuose.Ka jiem daryt? Popierine veikla,kad tik isisavint lesas.

Anonimas

socialyne rupyba pinigu RIJYKLA ir labai XITRU zmoniu buveine.Kauno geda tos damos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS