Netektis: mirė jūrų kapitonas, LISCO laivininkystės kompanijos įkūrėjas A. Anilionis | kl.lt

NETEKTIS: MIRĖ JŪRŲ KAPITONAS, LISCO LAIVININKYSTĖS KOMPANIJOS ĮKŪRĖJAS A. ANILIONIS

  • 8

Antanas Anilionis

1941 07 15–2023 11 03

Lapkričio 3 d., eidamas 83-iuosius metus, mirė jūrų kapitonas, LISCO laivininkystės kompanijos įkūrėjas ANTANAS ANILIONIS.

A. Anilionis gimė 1941 m. liepos 15 d. Po Klaipėdos jūreivystės mokyklos baigimo tęsė mokslus Admirolo Makarovo aukštojoje inžinerinėje jūrų mokykloje Leningrade (dabar – Sankt Peterburgas). 1969 m. baigęs studijas buvo paskirtas dirbti į ką tik įkurtą Lietuvos jūrų laivininkystę.

Pagal A. Anilionio darbo biografiją galima atsekti šlovingą Lietuvos prekybinio laivyno formavimosi ir klestėjimo kelią. Pirmasis jo laivas buvo jūrų barža „Luda“, o savo kelionę jūra jis baigė būdamas moderniausio tuo metu didelio tonažo balkerio kapitonu. 1989 m. A. Anilionis tapo Lietuvos jūrų laivininkystės vadovu, pertvarkant ją į laivininkystės kompaniją LISCO. Jo dėka Lietuvos vėliava jūroje sugrįžo į pasaulio jūrinę bendruomenę. Pirmaisiais sunkiais Lietuvai nepriklausomybės metais, žlugus ištisoms pramonės šakoms, tarp jų ir žuvininkystei, jo ir jo bendraminčių neįtikėtinomis pastangomis pavyko išgelbėti šalies prekybinį laivyną.

Sumaniai vadovaujant A. Anilioniui kompanija suklestėjo, beveik visiškai atnaujino laivyną ir įsitvirtino jūrinėje rinkoje. A. Anilionis tiesiogine to žodžio prasme išgelbėjo nuo bankroto laivų statyklą „Baltija“, užsakęs ten dviejų motorlaivių statybą.

A. Anilionis buvo aršus pigaus prekybinio laivyno privatizavimo priešininkas ir du kartus sugebėjo sužlugdyti šiuos planus. Trečiajam bandymui, kuris pakenkė LISCO vadovo sveikatai, sutrukdyti nepavyko. 1998 m. be galo savo šaliai ir jūrai atsidavęs A. Anilionis dėl sveikatos problemų paliko postą. Tai tapo LISCO saulėlydžiu.

Paskutinis Lietuvos laivyno romantikas – taip kapitoną A. Anilionį vadino jūrininkai, kurie be galo gerbė jį už profesionalumą ir atkaklumą.

Draugai

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

КМУ 82 , S-85

Gerbeji , Ar laikrašciai -, LRytas , 15 min, Delfi ka nors parašis apie kapitona A.Anilioni ? Bet kas 3 dienas apie Segiel, Pikul ir Paksaite, jū naujas sukneles ir kà je šiandien valge . LIETUVA. - Jūrine Valstybe ?

tam lietuviai

na ir kas? Kad jis turėjo stiprų diplomą (o ne dabartinio iškraipyto koledžo kuris važiuoja viendėto kad ten dar yra tikrų specialistų..) Buvo komunistas? O kas tada nebuvo komunistu? Gal tu rusiškai rašantis lietuvi, pasakysi kaip tais laikais galėjei gaut Kapitono vardą? Kaip ir kad ir mažos gamyklos Direktoriaus ar instituto Rektoriaus ir net lektoriaus?..Manau puikiai žinai. Todėl tavo tos ,,pūgos" dedamos mums lyg akmenys ant galvos:D) nieko čia nepaveiks. Lietuviai visada pasižymėjo sveiku protu, draugiškumu ir mokėjo atskirt pelus nuo grūdų..Nebent..Nebent jie yra trumpapročiai, akli ir nieko negirdintys partijų liokajai, kuriems bet koks (kad ir iš praeities) žymus žmogus jau savaime yra negerovė..:D)

Pagarba ir atmintis

Užtat j sekantis LISCO vadovas A. Gedgaudas be jokių trukdžių kartu su konservatoiais atidavė visą pelningaiusią , laivyną, keltų linijas Danijai už varganus 200 000 litų , Tokių tikrų Kapitonų, Vadovų, kaip Antanas Anilionis buvo nedaug...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS