Pacientai pasipiktinę: ligoninėse – kaip labirinte | kl.lt

PACIENTAI PASIPIKTINĘ: LIGONINĖSE – KAIP LABIRINTE

Pyktis, ašaros ar net grasinimai – taip reaguoja pacientai, pasiklydę tarp uostamiesčio gydymo įstaigų. Pastarųjų atstovai problemos neįžvelgia ir tikina, kad aiškumo, nuorodų ir rodyklių ligoninėse yra pakankamai.

Kur rasti gydytoją?

Pagyvenusi ponia pralaukia ilgoje eilėje prie ligoninės registratūros Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje. Pagaliau klestelėjusi į kėdę prieš registratorę, moteris sužino, kad gydytojas, pas kurį ji užsiregistravo, šioje ligoninėje nedirba.

Tačiau iš Mažeikių atvykusi ponia neketina nuleisti rankų. Ji primygtinai prašo nusiųsti į  gydytojo konsultaciją. Registratūros darbuotoja mandagiai jai paaiškina, kad šitoje ligoninėje to neįmanoma padaryti. Moteris atkakliai reikalauja savo.

Kolegei į pagalbą atskuba kita registratorė, bandanti išaiškinti situaciją. Tačiau pacientė nesileidžia į kalbas ir neketina taip lengvai pasiduoti.

Paaiškėja, kad moteris jau buvo nuvažiavusi į Klaipėdos jūrininkų ligoninę. Iš ten ji šiaip taip atkako į Respublikinę Klaipėdos ligoninę. O dabar ir iš čia ją vėl bandoma išprašyti.

Moteris iš pradžių piktai, o paskui jau grasinamai pareiškia, kad iš šios ligoninės ji nekels net kojos.

Pacientams tampa iššūkiu, kaip rasti reikiamą gydytoją, o mums iššūkis – kaip padėti jiems susigaudyti.

Supainioja kasdien

Klaidžioti tarp skirtingų ligoninių tenka ne tik iš kitur atvykstantiems pacientams. Painūs ligoninių labirintai paniką sukelia ir kai kuriems klaipėdiečiams, rečiau arba galbūt pirmą kartą priverstiems kreiptis į gydymo įstaigą.

Klaipėdos universitetinė ligoninė turi aštuonis korpusus, išsidėsčiusius skirtingomis kryptimis gana didelėje teritorijoje, tad rasti reikiamą – ne visada lengva užduotis.

Dar daugiau painiavos įneša tarp šių korpusų įsikūrusi Klaipėdos jūrininkų ligoninė.

Joje dažnai per klaidą atsiduria kaimyninės ligoninės pacientai. Pamatę užrašą "Ambulatorinis konsultacinis skyrius", žmonės išsimuša taloną ir laukia eilėje, kol pagaliau patekę į registratūrą sužino, kad čia nedirba akių gydytojas ar neatliekamas pageidaujamas tyrimas.

Pradžia: prie įvažiavimo į ligoninių teritoriją kelio  pasitinka Klaipėdos universitetinės ligoninės nuoroda. (Vytauto Petriko nuotr.)

Tokių pasiklydusių pacientų Klaipėdos jūrininkų ligoninėje sulaukiama kasdien. Nors virš galvos didžiulėmis raidėmis parašyta, kad už tvoros – jau kita ligoninė, tačiau ne visi pastebi užrašą.

Nekeista, kad, išlaukus eilėje ir sužinojus, kad ne ten pataikei, kyla apmaudas ir pyktis. Registratorėms dažnai tenka atlaikyti priekaištų laviną.

Neranda išėjimo

Pasitaiko, kad pacientai pasiklysta netgi toje pačioje ligoninėje, niekaip nerasdami išėjimo ar norimo skyriaus. Ne visiems jiems susigaudyti padeda nuorodos.

Kartais gimsta net komiškos situacijos, kai lankytojas blaškosi nerasdamas išėjimo, nors virš galvos kabo užrašas "Išėjimas".

Nežinia kas: išsiblaškymas, dėmesio stoka ar įtampa dėl apsilankymo gydymo įstaigoje apsunkina orientavimąsi aplinkoje. Kai kurių klaipėdiečių manymu, mūsų ligoninėse susigaudyti yra gana sudėtinga.

Iššūkis – kaip padėti

Klaipėdos jūrininkų ligoninės viešųjų ryšių specialistė Jolanta Juškevičienė patvirtino, kad registratūros darbuotojos kasdien sulaukia žmonių, kurie čia ieško Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojų konsultacijų arba tam tikrų tyrimų.

"Ant pastato didžiulėmis raidėmis parašytas mūsų ligoninės pavadinimas. Sunku ją supainioti su kita, nes mes net vizualiai skiriamės nuo kaimyninės ligoninės. Tai nėra mūsų ligoninės problema, nes ne mūsų pacientai klaidžioja", – patikino J.Juškevičienė.

Tvarka: naujajame Respublikinės ligoninės korpuse vos įėjus pro duris pasitinka nuorodos. Jų galima aptikti kas kelis žingsnius. (Vytauto Liaudanskio nuotr.)

Atstovės manymu, ligoninėje pakanka nuorodų, kokiame korpuse koks yra skyrius. Nepaisant to, žmonės nepastebi net akivaizdžių rodyklių.

"Mes dedame daug pastangų, kad mūsų pacientai kuo lengviau susigaudytų. Pacientams tampa iššūkiu, kaip rasti reikiamą gydytoją, o mums iššūkis – kaip padėti jiems susigaudyti", – sakė viešųjų ryšių specialistė.

Klaipėdos jūrininkų ligoninėje ant sienų yra pažymėtos rodyklės kur eiti, konsultacinėje poliklinikoje net ant grindų sužymėtos rodyklės, kur išsispausti talonėlį, kur rasti registratūrą ir kur laukti. Tačiau net ir tai ne visada padeda.

"Šią problemą bandome išspręsti žmogiškaisiais resursais. Ligoninės pirmajame aukšte pacientus prie durų pasitinka mūsų darbuotojas, kuris viską paaiškina", – pridūrė atstovė.

Nuorodos – tikslios

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis įsitikinęs, kad nėra daug tarp gydymo įstaigų klaidžiojančių pacientų – jie esą pasiklysta itin retai.

"Kartais pasitaiko, kad žmogus nueina į Jūrininkų ligoninę. Mes turime aštuonis korpusus, o Jūrininkų ligoninė – tik vieną pastatą per patį vidurį. Tačiau nėra problemos. Nuorodos – labai tikslios. Turime ne vienų metų patirtį, kuri rodo, kad mūsų pacientai neklaidžioja tarp ligoninių", – teigė V.Janušonis.

Papildo informaciją

Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Kundrotas taip pat mano, kad pacientai labai retai supainioja ligonines.

"Būna, pacientas ieško rekomenduoto gydytojo, kuris pas mus nedirba. Tai nėra dėsningumas, gal labiau pavieniai atvejai", – mano pavaduotojas.

Pasak M.Kundroto, ligoninėje pakanka nuorodų ir ženklų, kaip rasti pageidaujamą skyrių, ypač lengva susigaudyti naujajame, šių metų pradžioje atidarytame korpuse.

"Palaipsniui atnaujiname ir papildome vizualinę informaciją, nuolat ją tobuliname, kad pacientams būtų kuo paprasčiau susigaudyti", – pridūrė ligoninės atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

as

o kodėl negalėtu būti vieno pavadinimo Klaipėdos ligoninė, o dabar : respublikinė, universitetinė, slaugos, vaikų, jūrininkų, dar Geležinkeliečių atkurkite

Kiek buvau tiek radau, o

jei paklysdavau , pasiklausiu pirmo sutikto su baltu chalatu ir maloniai paaiškinus - randu , būdavo , kad pasiūlydavo eiti kartu , jei tą pačią pusę . Manau kaip klausi taip ir gausi . Esu mačiusi ir rėkiančių , tokiems ir aš parodyčiau išėjimo duris , kad atsivėsintų . O tas reikalavimas PATYS KOMUNIKUOTŲ - net pagalvoti baugu kokios ligos kamuoja tokį siūlytoją ) Keistoka , nes manau , kad KLAUSIA TAS KAS IEŠKO ? Ar iš pasikėlimo liežuvis nudžius ? ) Ligoninėje nedirbu , esu pagyvenęs kartais pasiklystantis , bet nerėkiantis pacientas .

Na žinote ,

apie kokią ,,žmonių kalbą ,, rašote ? Iškabos ir info dar lietuvių klb parašytos ) O , kad patys pacientai nežino nei kur užsitegistravo nei kur dirba gydytojas - jų bėdos . Užknkiso tas nuolatinis ,, visi kalti ,, tik ne aš . Dabar ligoninių eilė atėjo ) Kodėl ten , o ne ten pastatė ? ))) Nupušote ? Ko norite , kad kiekvieną pacientą pas gydytoją už rankos nuvestų ? Tekstas vertas apdovanojimo ,, kvailumas ir birbulo pūtimas ,,kaip viskas blogai ,, ?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS