Pajūryje gerinama socialinių paslaugų kokybė | kl.lt

PAJŪRYJE GERINAMA SOCIALINIŲ PASLAUGŲ KOKYBĖ

  • 1

Klaipėdos mieste bei rajone veikiančios socialines paslaugas teikiančios įstaigos nusprendė gerinti savo teikiamų paslaugų kokybę ir prisijungė prie tarptautinės socialinių paslaugų kokybės sertifikavimo sistemos EQUASS. Valakupių reabilitacijos centro vykdomo projekto „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“ metu socialines paslaugas teikiančios įstaigos gali gauti tarptautinius sertifikatus, ženkliai prisideda prie socialinių paslaugų gavėjų gyvenimo kokybės.

Pradžioje nerimą kėlę reikalavimai pasirodė labai naudingi

Klaipėdos vaikų globos namuose „Rytas“ auga 48 vaikai nuo 6 iki 18 metų amžiaus. Direktorė Regina Milašienė sako, kad dalyvavimas EQUASS sertifikavimo programoje globos namų darbuotojams pirmiausia suteikė aiškumo ir konkretumo jų veikloje.

„Pradžioje šiek tiek išsigandome“, – pripažįsta direktorė. „Kai pamatėme reikalavimus, dokumentų, kuriuos reiks paruošti, sąrašą, sunerimome, ar pajėgsime įgyvendinti reikalavimus“, – sako ji, tačiau patikina, kad EQUASS teikiamos galimybės buvo didesnės už nerimą.

Pasak R. Milašienės, į programą galiausiai noriai įsijungė visi Klaipėdos vaikų globos centro „Rytas“ darbuotojai, ši veikla padėjo į daug ką pažvelgti kitaip, veiklos tapo tikslesnės ir aiškesnės, o rezultatai, galiausiai, gerokai viršijo lūkesčius.

Palangoje – sutelktas globos namų kolektyvas

Palangos miesto globos namuose apgyvendinti senjorai netruko pastebėti EQUASS teikiamų privalumų – pasak įstaigos direktorės Irenos Biriukaitės, dalyvavimas šioje tarptautinėje sertifikavimo sistemoje pirmiausia suteikė daug žinių ir nustatė gaires, kurių verta laikytis teikiant socialines paslaugas.

„Pradžioje mums labai tiko posakis apie dideles baimės akis – vienu metu buvome suabejoję, ar tikrai pajėgsime susitvarkyti su reikalavimais, dokumentacija ir naujovėmis, tačiau po pokalbių ir pasitarimų kolektyve atsirado iniciatyvių žmonių, kurie sėkmingai įjungė ir kitus. Dabar labai džiaugiamės, priėmę sprendimą dalyvauti EQUASS“, – sako I. Biriukaitė.

Nebijoti keistis ir keisti

EQUASS kokybės sistemos auditorė ir konsultantė Rasa Laiconienė sako, kad nebijoti keistis ir siekti atitikti europinių standartų paslaugų kokybei keliamus reikalavimus yra pastarųjų metų socialinių įstaigų iššūkis. EQUASS kokybės sistema padeda prisitaikyti prie pokyčių, naujų tradicijų, kultūrinio konteksto. Teikdami socialines paslaugas mes dažniausiai skaičiuojame kiekybinius rezultatus, t. y. kiek suteikėme paslaugų, kiek lovų buvo užimta globos namuose, kiek dienos centre padarėme lipdinių ir kelias muges suorganizavome. O kas iš to? Kokį mes turime kokybės pokytį? EQUASS siūlo ne tik kiekybinį rezultatų vertinimą, bet ir kokybinį, t. y. matuojame pokytį ir naudą paslaugų gavėjui, ir tai Lietuvoje yra nauja. Pirmosios sertifikuotos įstaigos EQUASS kokybės sistemos teikiamą naudą apibūdino, kad įstaigos veikla tapo labiau sukoncentruota į paslaugų gavėją, darbuotojai pasijuto esantys komanda, naujai atsiskleidė kaip savo srities profesionalai ir kolegos, įstaiga tapo skaidresnė ir atviresnė bendruomenei. R. Laiconienės žodžiais tariant, mes žinome ne vieną kokybės vadybos sistemą, tačiau EQUASS išskirtinumas yra tas, kad ji pritaikyta socialinių paslaugų sričiai, gavėjų įgalinimui, todėl siekti EQUASS kokybės sertifikato yra verta.

Europos socialinių paslaugų kokybės sistema – EQUASS – skirta paslaugų gavėjų teikiamų socialinių paslaugų kokybei užtikrinti. Šie kokybės principai įkūnija bendrai socialinio sektoriaus pripažįstamas vertybes visoje Europoje. EQUASS taip pat yra vienintelis Europoje specializuotas socialinių paslaugų kokybės standartas, padedantis įgyvendinti Savanorišką Europos socialinių paslaugų kokybės sistemą.

Vilniuje ir Kaune įsikūręs VšĮ Valakupių reabilitacijos centras penkerius metus vykdo ES struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamą projektą „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“. Šiame projekte dalyvavo 121 Lietuvos socialinių paslaugų įstaiga, kuri diegė EQUASS standartą, sustiprino darbuotojų kompetencijas ir patobulino teikiamų paslaugų kokybę. Daugiau informacijos interneto svetainėje www.equass.lt.

Publikuojamas straipsnis yra dalis iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų bendrai finansuojamo projekto Nr. 08.4.1-ESFA-V-421-01-0001 „Socialinių paslaugų kokybės gerinimas, taikant EQUASS kokybės sistemą“ įgyvendinamų veiklų. Projektą įgyvendina VšĮ Valakupių reabilitacijos centras.

GALERIJA

  • Pajūryje gerinama socialinių paslaugų kokybė
  • Pajūryje gerinama socialinių paslaugų kokybė
  • Pajūryje gerinama socialinių paslaugų kokybė
  • Pajūryje gerinama socialinių paslaugų kokybė
  • Pajūryje gerinama socialinių paslaugų kokybė
Organizatorių nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Je je

Medikai su soctriūsliosiomis mūsų didvyriai. Nugvelbti kvaišalus seniai jie išmoko, bet išneša ne savo rankytėm, vagonais transportuoja. Mums brokuotos mergos, jiems į slavianskij bazar supuvusį depakiną. Visi artimi giminės ir draugai. Kvaišalus susistumia į bet kur. Svarbu ...duokit jievrų jiems ką? Nu duokit. Ar gaila? Jie juos vešis į cirką ir ten nusipirks sobačkų su kisom. Nu duokit. Nebūkit skuperdiajai. Dalinkitės.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS