Pajūryje kuriamos žuvų iškrovimo vietos | kl.lt

PAJŪRYJE KURIAMOS ŽUVŲ IŠKROVIMO VIETOS

Nors verslinė žvejyba nyksta, kai kur ji net draudžiama, pajūrio regione kuriamos žuvų iškrovimo vietos.

Ketinimai Dangėje

Šiuo metu žuvų iškrovimo vietą žadama įrengti Klaipėdoje prie Pilies tilto. Šiais reikalais rūpinasi Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetinė įmonė "Klaipėdos paplūdimiai". Ji ieško žuvų iškrovimo vietos projekto rengimo rangovo.

Prie Pilies tilto planuojama įrengti pontoninę prieplauką su nameliu, kur žvejai galėtų persirengti. Taip pat bus kranas dėžėms su žuvimis iškelti iš laivų. Nuo krantinės iki prieplaukos būtų tiltelis. Pačioje krantinėje turi būti ir elektra.

Žuvų iškrovimo vietą planuojama įrengti pasinaudojus ES žuvininkystės fondo parama. "Klaipėdos paplūdimiai" yra skelbę, kad šiam projektui jie patys galėtų skirti apie 80 tūkst. eurų.

Planai Juodkrantėje ir Nidoje

Žuvų iškrovimo vietas planuojama įrengti ir Kuršių nerijoje. Šiuo metu Neringos savivaldybės tarybai yra pateiktas prašymas pritarti žuvų iškrovimo vietoms Juodkrantėje Gintaro įlankoje ir Nidoje Purvynės gatvėje prie žvejų sandėlio.

Žuvų iškrovimo vietoms įrengti numatyta bendra iki 150 tūkst. eurų suma. Pati Neringos savivaldybė mokėtų vos 5 proc. – apie 7,5 tūkst. eurų. Likusi suma būtų gauta iš ES lėšų.

Teigiama, kad žuvų iškrovimo vietos Kuršių nerijoje būtų įrengiamos pagal pačių žvejų prašymą.

Baltijos jūros priekrantėje yra ir daugiau vietų, kur žvejai norėtų, kad būtų įrengti žuvų iškrovimo taškai ir laivų nuleidimo į vandenį slipai.

Abi minėtos vietos būtų susijusios su žvejyba Kuršių mariose, nors jau kurį laiką Lietuvos valdžios institucijose vyksta diskusija apie verslinės žvejybos naikinimą Kuršių mariose.

Kuršių nerijoje nuo Baltijos jūros pusės prieš kelerius metus buvo įrengti du laivų ištempimo į krantą mechanizmai. Iš ES paramos lėšų buvo panaudoti keli milijonai eurų. Juos pastačius paaiškėjo, kad mechanizmai nereikalingi, nes žvejai laivų ištempimo į krantą įranga beveik nesinaudoja.

Žvejybos centras Melnragėje

Baltijos jūros priekrantėje yra ir daugiau vietų, kur žvejai norėtų, kad būtų įrengti žuvų iškrovimo taškai ir laivų nuleidimo į vandenį slipai.

Viena tokių vietų yra Melnragėje prie Klaipėdos uosto šiaurinio molo, kur tarsi galėtų būti savotiškas Klaipėdos priekrantės žvejų verslo centras. Baltijos jūros priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis teigė, kad ne kartą buvo kreiptasi į Klaipėdos miesto vadovus dėl žuvų iškrovimo vietos Melnragėje.

Prie žuvų iškrovimo vietos galėtų būti ir slipas, kuriuo laivus į jūrą nuleistų ne tik žvejai, bet ir pramogautojai. Netoli žuvų iškrovimo vietos galėtų būti įrengtos ir žuvų rūkyklos, prekybos taškas, kad į pajūrį atvykę žmonės pajustų, jog Melnragė – senas žvejų kaimas.

Viskas veda prie pajūrio teritorijos pavaldumo, laikinų statinių statybos draudimų pajūrio juostoje klausimų. Manoma, kad statybų sprendimus galima būtų rasti pajūrio vietoje nenaudojant betoninių pamatų, nežalojant pajūrio kopagūbrio.

Kol ieškoma sprendimų, į jūrą įleisti laivus ar juos išsitempti Melnragės žvejai važiuoja traktoriumi.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Aha

Dar daugiau terš Dangę, ir daugiau atrakcijos turistams atvykusiems laivais. Greit Klaipėda taps ne be Klaipėda, o H.. žino kas.

keturi komunarai

Nuo sovietiniu laiku vis žadama prekiauti žuvimi tiesiai iš laivu,ir taip vis žadama o veiksmo nevyksta

na

klaipedos turguose zuvu labai maza,egles turguje tik kelios prekybos vietos ir ten tik silkes ir rukyti karsiai,na dar saldytos,jokio pasirinkimo nera.tai kam cia kazkokias nesamones daryti.net tarybiniais laikais delfine manto gatve zuvu pasirinkimas buvo daug didesnis,nors kai kas sako kad pirkdavo tik karves tesmenis ir kanopas,
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS