Palanga kviečia įžiebti fejerverkus savo širdyse | kl.lt

PALANGA KVIEČIA ĮŽIEBTI FEJERVERKUS SAVO ŠIRDYSE

  • 0

Nuostabiausias žiemos šventes pasitinkanti Palanga suspindo įstabiu grožiu. Ir nors šiais netikėtų iššūkių metais tiek šv. Kalėdų bei Naujųjų laukimas, tiek pačios šventės bus kitokios – be pamėgtų pramogų, renginių, be šurmuliuojančios žmonių jūros, didžiausias šalies kurortas ragina pasinerti į naujas patirtis – juk praverti langą šventinei nuotaikai galima ir jaukiai įsitaisius namuose.

Tradicinė šventė – kitaip

Pandemijos paženklinti metai ypatingi ne tik kurortui, Lietuvai, bet ir visam pasauliui, tad Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė Vita Petrauskienė pripažino, jog ruošiantis didžiosioms metų šventėms reikėjo nemažai paplušėti – gruodžio renginių, įskaitant ir kalėdinių eglučių Palangoje bei Šventojoje įžiebimą, turinį teko kurti kitaip, nei įprasta, paisant visų karantino reikalavimų.

Štai prieš savaitę kurortas pakvietė į netradicinę šventinę ceremoniją: šįsyk žaliaskarių įžiebimą buvo galima stebėti patogiai ir saugiai – išmaniųjų įrenginių ekranuose tiesioginės transliacijos metu.

„Kasdien pateikiama neguodžianti informacija apie susirgimų koronavirusu statistiką, todėl matydami tokius skaičius turime būti sąmoningi ir atsargūs, vengti susibūrimų, tiesioginių kontaktų, ir šiuo metu taip elgiasi visas pasaulis“, – kalbėjo pašnekovė.

Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovė pasidžiaugė, jog šventė, nors ir vykusi nuotoliniu būdu, buvo sklandi, o didesnė dalis bendruomenės renginį stebėjo namuose – tai liudija ir peržiūrų skaičiai.

Patirtys: Palangos kultūros ir jaunimo centro komandos laukė nemenkas iššūkis – kalėdinės eglutės šiemet buvo įžiebtos kitaip, nei įprasta, tačiau renginio transliaciją namie stebėję žiūrovai buvo nusiteikę džiugiai ir šventiškai. / Aldas / F360.LT, Janinos Fritz, Valdonės ir Rimgaudo Juozapavičių nuotr.

„Vadinasi, mūsų darbas nenuėjo veltui ir pasiųsta žinutė likti namie pasiekė palangiškius bei atvykusius svečius“, – pastebėjo V.Petrauskienė.

Pakvietė į pasaką

Palangos ir Šventosios eglių įžiebimą virtualiai stebėję nuotolinės šventės dalyviai galėjo mėgautis smagiu reginiu jaukiai įsitaisę savo namuose, galbūt gurkšnodami karštą arbatą bei smaguriaudami gardžiais kalėdiniais skanėstais.

Specialiai šiam renginiui buvo sukurta įspūdinga pasaka „Sniego karalienė“, eglių įžiebimo transliacijos metu skambėjo įvairių vaikams skirtų miuziklų ištraukos, o akį džiugino įspūdingos vaizdo projekcijos.

V.Petrauskienė neabejoja, jog šis 30 minučių animacinis filmas Hanso Christiano Anderseno pasakos motyvais, sukurtas talentingos klaipėdiečių ir vilniečių kūrybinės komandos, dovanojo puikių akimirkų tiek transliaciją stebėjusiems mažiesiems, tiek suaugusiųjų auditorijai.

Įvaizdis: šventiniu laikotarpiu Šventojoje džiugins moderni žaliaskarė. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Šventės kulminacija buvo patikėta kurorto merui Šarūnui Vaitkui ir Kalėdų Seneliui, kurie vienu metu įžiebė Palangos ir Šventosios žaliaskares, taip simboliškai paskelbdami „Pasakų Kalėdų“ Palangoje pradžią.

Publika – aktyvūs dalyviai

Renginio organizatorių pastebėjimu, tiesioginė transliacija ne tik užtikrino saugumą, bet ir tapo interaktyvia platforma – žiūrovai dalijosi savo emocijomis, nuomonėmis, komentuodami virtualų renginį. Komentarai skriejo ne tik iš Palangos ir kitų Lietuvos kampelių, bet ir iš Jungtinės Karalystės, Austrijos, kur renginį virtualiai stebėjo čia įsikūrę tautiečiai.

Žmonės žymėjo draugus, kad nepraleistų šventės, žavėjosi renginiu ir už jį dėkojo, taip pat nekantravo sužinoti, kaip vienu metu bus įžiebiamos abi eglutės, ir netgi dalijosi nuotraukomis, kaip kepė sausainius ir žiūrėjo šventinę ceremoniją.

Tiesioginę renginio transliaciją bei iškart po šventės įkeltą vaizdo įrašą socialiniuose tinkluose peržiūrėjo daugiau kaip 9 tūkst. prisijungusių žmonių. Tačiau, renginio organizatorių skaičiavimu, šį skaičių būtų galima dvigubinti, nes iš atsiliepimų matyti, jog per vieną įrenginį kalėdinių eglių įžiebimas buvo stebimas visos šeimos būryje. O šventės įrašu internetinėje žiniasklaidoje susidomėjo daugiau nei 13 tūkst. internautų.

Kurorto kalėdinių eglių įžiebimo renginį norintieji vis dar gali išvysti Palangos kultūros ir jaunimo centro bei Palangos savivaldybės feisbuko paskyrose.

99 linkėjimai Palangai

Pasak V.Petrauskienės, kaip ir kasmet šventiniu periodu, miesto svečiams bei palangiškiams buvo suplanuota gausybė įspūdingų renginių, tačiau nūdienos situacija paskatino ieškoti naujų sprendimų – dalį renginių nuspręsta perkelti į virtualią erdvę, taip suteikiant žmonėms galimybę jais mėgautis saugioje namų aplinkoje, o kitus – perkelti į ateinančių metų programą.

Štai vakar Palangos kultūros ir jaunimo centro feisbuko paskyroje buvo galima tiesiogiai stebėti renginių ciklo „Muzikos vakarai kurhauze“ koncertą „Tapatybės jungtys“, taip pat keletas virtualių vakarų buvo skirti skaityti pasakas, parinktas ir iliustruotas pagal Palangos pasakų parką.

Centre: pagrindinė kurorto eglė sužibo šalia Palangos kurhauzo. / Aldas / F360.LT nuotr.

Į socialinę erdvę persikėlė ir advento vainikų, atvirukų gamybos bei advento papročių edukacijos, viena tiesioginė edukacija, skirta Kūčių ir Kalėdų papročiams, dar laukia gruodžio 19 dieną 9 val.

Net ir nespėjusiesiems išvysti tiesioginių virtualių renginių transliacijų neverta nusiminti – visų jų įrašai, taip pat ir mieste įrengto šventinio ekrano turinys skelbiamas Palangos kultūros ir jaunimo centro „YouTube“ kanale.

Be to, į šventėms skirtą programą įsiliejo ir specialus projektas „99 linkėjimai Palangai“. V.Petrauskienės teigimu, šis skaičius ženklina svarbią sukaktį – būtent kitais metais bus švenčiamas Palangos grąžinimo Lietuvai šimtmečio jubiliejus. Taigi šiam įvykiui skirtame projekte skambės gražiausi palangiškių, šventojiškių, taip pat žinomų Lietuvos atlikėjų sveikinimai mylimam pajūrio miestui.

Ne minuso, o pliuso ženklas

Vis dėlto bene laukiamiausios ilgametės žiemos švenčių tradicijos – Naujųjų metų sutikimo fejerverko nuo jūros tilto – šiemet kurortui teko atsisakyti.

„Šis reginys tampa ypatingu traukos momentu, į Palangą suburiančiu milžiniškas žmonių minias, tad, nors ir labai skaudu, šiemet turėjome jo atsisakyti. Tegu šįsyk fejerverkai žiebiasi mūsų širdyse – pakentėkime vienus metus, stabtelėkime, pasidžiaukime ramybe, kurios mums kartais irgi pritrūksta, jaukiu laiku savo namuose. Pabūkime šiek tiek individualistai, įkvėpti vilties, kad kitąmet iš šios nelengvos situacijos pagaliau išbrisime“, – optimizmo ragina neprarasti pašnekovė.

Pareigos: eglučių įžiebimo ceremonijos kulminacija buvo patikėta kurorto merui Š.Vaitkui ir Kalėdų Seneliui. / Aldas / F360.LT nuotr.

Palangos kultūros ir jaunimo centro vadovės V.Petrauskienės pastebėjimu, šįsyk „Pasakų Kalėdomis“ kurorte paskelbtas švenčių laukimo metas nūdienos aktualijų kontekste taip pat įgyja simbolinę prasmę.

„Turime ir Pasakų parką, ir šiaip pasakiškus parkus, pasakišką jūrą, tad sukurkime ir aplink save tą pasakišką šventinę aplinką. Jei jau nėra kito pasirinkimo, verčiau kiek įmanoma praskaidrinkime savo gyvenimą esamomis aplinkybėmis, suteikime jam ne minuso, o pliuso ženklą, – vaizdžiai kalbėjo pašnekovė. – Tad ir pačius gyventojus, bendruomenes raginame tapti šventės dalimi – gražintis, puoštis, kurti tą pasaką ne tik namuose, bet ir savo gyvenamojoje aplinkoje, mieste. Nes žmonių kūrybiškumui ribų nėra, tik kartais reikia šiek tiek juos paskatinti bei įkvėpti.“

GALERIJA

  • Palanga kviečia įžiebti fejerverkus savo širdyse
  • Palanga kviečia įžiebti fejerverkus savo širdyse
  • Palanga kviečia įžiebti fejerverkus savo širdyse
  • Palanga kviečia įžiebti fejerverkus savo širdyse
  • Palanga kviečia įžiebti fejerverkus savo širdyse
Vytauto Liaudanskio nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS