Palangoje – įspūdingas kultūrinis vasaros sezonas | kl.lt

PALANGOJE – ĮSPŪDINGAS KULTŪRINIS VASAROS SEZONAS

  • 1

Po karantino sąstingio sugrįžtančius svečius Palanga džiugins ne tik išpuoselėtomis miesto erdvėmis bei poilsiu nuostabios gamtos glėbyje. Jau energingu vasaros ritmu pulsuojantis kurortas žada itin aktyvų kultūrinį gyvenimą, tad išsiilgusiesiems peno sielai bei prasmingų veiklų tikrai neteks nuobodžiauti.

Džiugins operos žvaigždės

Kaip pasakojo Palangos kultūros ir jaunimo centro (PKJC) direktorė Vita Petrauskienė, vien Kurhauzo salėje birželio–rugpjūčio mėnesiais bus surengta daugiau nei 50 koncertų. „Čia vyks net keleto tarptautinių festivalių renginiai, kuriuose pasirodys gausus būrys Lietuvos bei užsienio akademinės muzikos atlikėjų“, – pasidžiaugė pašnekovė.

Pirmąjį vasaros mėnesį į Palangos kurhauzo renginių programą įsiliejo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro festivalis „Vasaros prieskoniai Palangoje“, taip pat vyks operetės žanro koncertas „Išsipildžiusios meilės istorija“ bei tokių populiariosios muzikos atlikėjų kaip Vaido Baumilos, Edmundo Kučinsko, Monique koncertai.

Liepą klasikos gerbėjus džiugins tarptautinis M.K.Čiurlionio muzikos festivalis, kuris pakvies net į 9 koncertus. Be to, publika turės galimybę pasidžiaugti pripažintų operos dainininkų Juditos Leitaitės, Nomedos Kazlaus, Eugenijaus Chrebtovo, Liudo Mikalausko bei kitų atlikėjų pasirodymais.

O paskutinį vasaros mėnesį tradiciškai bus rengiami meistriškumo kursų „Piano Masters“ ir Akordeonistų festivalio baigiamieji koncertai.

Nemari kurorto tradicija

Gausu renginių – ir Šventojoje: jau ateinančią savaitę pakvies net penkias dienas truksiančios linksmybės „Užburiančiame Joninių miestelyje“, liepą svečių ir vietos gyventojų lauks gatvės teatrų festivalis „Šermukšnis“, liepos 31 ir rugpjūčio 1 d. – tradicinė Jūros ir žvejų šventė, o vasaros savaitgaliais centrinę miesto aikštę „okupuos“ kino vakarai.

Palangoje visą vasarą po atviru dangumi, Birutės parko rotondoje, klausytojus džiugins pamėgti Palangos orkestro koncertai, kurie tradiciškai lauks kiekvieną ketvirtadienį, penktadienį ir šeštadienį 18.30 val.

Mastai: Palangos kurhauzas per vasarą pakvies į daugiau nei pusšimtį koncertų. (Palangos miesto savivaldybės nuotr.)

Šiemet Palangos orkestras parengė tris skirtingas programas. Iš viso šią vasarą numatyti 36 koncertai – tiesa, lyjant pasirodymai nerengiami.

„Orkestro vasaros“ koncertų ciklą Palangos orkestras rengia daugiau nei dvidešimt metų, taip tęsdamas jau antrą šimtmetį gyvuojančią orkestrinės pučiamųjų muzikos koncertų kurorte tradiciją.

Reveransas žymiam menininkui

Šiemet minima ne tik reikšminga Palangos prijungimo prie Lietuvos 100-mečio sukaktis, bet ir 100-osios žymaus menininko Antano Mončio gimimo metinės, tad šiai progai paminėti Antano Mončio namai-muziejus parengė turiningą renginių programą.

Iki pat rudens muziejaus prieigose bus galima aplankyti buvusio Lietuvos diplomato, A.Mončio bičiulio Antano Liutkaus fotografijų, kuriose menininkas užfiksuotas Prancūzijoje, parodą.

„Jie buvo draugai ir dažnai matydavosi netoli Nicos, A.Liutkaus namuose, tačiau Palangoje nebuvo niekada susitikę. Tad šimtmečio proga tokį susitikimą suorganizavome fotografijos būdu“, – pasakojo Antano Mončio namų-muziejaus direktorė Loreta Birutė Turauskaitė. Iki liepos 28 d. muziejaus galerijoje lankytojai galės susipažinti su skulptoriaus A.Mončio vaikų – Sabinos, Jeano-Christophe ir Andreas – kūrybos paroda „Generacija“, o birželio 25 d. planuojamas virtualus buvusio A.Mončio mokinio iš Varšuvos Andrzejaus Krolo su grupe ir klaipėdiečio Donato Bielkausko WSPAK koncertas-performansas „Įtampos ir garsai“.

Kvies įsilieti į kūrėjų gretas

„Liepos 10 d. prasidės kolektyvinio koliažo, kuris bus dedikuotas A.Mončiui, kūrybinės dirbtuvės. Muziejaus lankytojai galės dalyvauti bendrame kūrybiniame procese ir tapti šio koliažo bendraautoriais. Jį planuojama atidengti pasibaigus dirbtuvėms, liepos 20-ąją“, – pasakojo L.B.Turauskaitė

Rugpjūčio 7 d. planuojamos kitos kūrybinės dirbtuvės – „MailArt“, kurias vėliau vainikuos paroda.

Sezonas: Šventosios centrinė aikštė taps vasaros kino teatru po atviru dangumi. (Palangos miesto savivaldybės nuotr.)

Taip pat tradiciškai į A.Mončio namus-muziejų atvyks jau kasmetis tapęs Vilniaus aukcionas, kuris pristatys meno kūrinių aukciono ekspoziciją, o pirmąjį rugpjūčio savaitgalį, šeštadienį, įvyks ir pats aukcionas, kuriame, žadama, turėtų atsirasti ir atskira A.Mončiui skirta rubrika.

Šią vasarą įstaiga, kaip visada, pasiūlys ne tik turiningą programą, bet ir pradžiugins pagražėjusiomis erdvėmis – lankytojus pasitiks atnaujintas A.Mončio namų-muziejaus skveras.

Parodoje – unikalūs kadrai

Palangos prijungimo prie Lietuvos 100-mečio proga Palangos kurorto muziejus drauge su Palangos miesto savivaldybe pristato specialų projektą.

„Tai yra paroda ant jūros tilto, kuri, planuojame, veiks visą vasarą. Tai Palangos šimtmečio akimirkos, įamžintos unikaliose Latvijos valdymo laikotarpio fotografijose, gautose iš Latvijos nacionalinio istorijos muziejaus, žinoma, nuotraukose atsispindi ir tarpukaris, sovietmetis, nepriklausomybės laikotarpis. Taigi šia unikalia istorine retrospektyva po atviru dangumi kviečiame pasidžiaugti vaikštinėjant tiltu, palydint saulę“, – ragino Palangos kurorto muziejaus direktorė Virginija Paluckienė.

Taip pat Palangos miesto savivaldybė, minėdama šio istorinio įvykio svarbą mūsų valstybei, be kitų pirmąjį liepos savaitgalį vyksiančių renginių, liepos 3-iąją organizuoja istorinį žygį. Palangiškiai ir miesto svečiai kviečiami įsilieti į šį teatralizuotą renginį ir pajusti praėjusio šimtmečio žygio dvelksmą.

Dalyviai 13 val. kviečiami susitikti Kretingos ir Vytauto gatvių sankirtoje prie Istorijos vartų ir lydimi istorinių asmenybių, pučiamųjų orkestrų žygiuoti prie Birutės kalno, kur bus paminėta ši svarbi sukaktis.

Smagūs sugrįžimai

Palangos kurorto muziejus šią vasarą tradiciškai kvies ir į šiuolaikinių šalies meno kūrėjų parodas, o rugpjūtį lauks nekomercinio kino gerbėjų.

„Labai džiaugiamės, kad į mūsų muziejų grįžta prancūzų kino festivalis „Palanga, mon amour“, kuriame kartu su Prancūzijos ambasada ir Prancūzų institutu Lietuvoje pristatysime 9 filmus. Festivalis prasidės liepos 30 d. ir vyks visą rugpjūtį trečiadieniais bei penktadieniais“, – pasakojo V.Paluckienė.

Įstaigos vadovė neabejoja, jog gausybę atradimų patirs ir aplankiusieji nuolatinę istorinę muziejaus ekspoziciją, kviečiančią į interaktyvią kelionę laiku.

„Kadangi atidarius naują ekspoziciją užklupo karantinas, neabejojame, kad dar per mažai žmonių turėjo galimybę ją pamatyti“, – pripažino V.Paluckienė.

Neabejotinai džiugu tai, jog tokia galimybė švelnėjant karantinui sugrįžo, o savo ruožtu Palangos kurorto muziejaus darbuotojai, kaip ir kitose įstaigose dirbantys jų kolegos, siekia užtikrinti maksimalų lankytojų saugumą.

„Žinoma, labai džiugu, kad lankytojai grįžta. Kai tik naujai atvėrėmė jiems duris prieš porą mėnesių, žmonės buvo dar gana nedrąsūs, nemažai Palangos svečių buvo išsiilgę tiesiog pasivaikščiojimų po kurortą, pabuvimo prie jūros, o dabar jau sulaukiame vis daugiau lankytojų. Ne tik mums, muziejininkams, gera, kad pas mus sugrįžta ieškantieji turiningos veiklos, tikiu, kad ir lankytojams labai džiugu sugrįžti į muziejus“, – šyptelėjo pašnekovė.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kad nieko ispudingo

Nebus. Nemokamas renginys tik dudu orkestro koncertai, grojantys ta pati per ta pati. Daugiau viskas kainuoja didelius pinigus ir mazai zmoniu telpa i Kurhauzo sale.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS