Palangoje pagerbtas Lietuvos žydų genocido aukų atminimas | kl.lt

PALANGOJE PAGERBTAS LIETUVOS ŽYDŲ GENOCIDO AUKŲ ATMINIMAS

  • 3

Trečiadienio rytą, rugsėjo 23-ąją, minint Lietuvos žydų genocido dieną, Lietuvos Respublikos vėliava ties Palangos miesto savivaldybės pastatu buvo gedulingai nuleista. Taip atiduota pagarba genocido aukoms.

Popietę Palangos miesto savivaldybės darbuotojai apsilankė Palangos miesto kapinėse, padėjo gėlių bei uždegė simbolines atminimo žvakutes ant Palangos žydų genocido aukų kapo.

Šioje vietoje 1958 m. buvo perlaidoti 1941 m. birželio 27 d. pietinėje Palangos Birutės parko dalyje sušaudytų 111 žydų ir kitų tautybių žmonių palaikai. Pagal žydų tautos papročius, ant kapo Palangos mero pavaduotojas Rimantas Antanas Mikalkėnas bei Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus specialistai padėjo po atminties simbolį – akmenuką.

Palangos miesto savivaldybė kiekvienais metais pamini Lietuvos žydų genocido dieną bei pagerbia žuvusiųjų atminimą. Praėjusiais metais žvakutės uždegtos bei atminimo akmenukai padėti ant kapo Palangos žydų žudynių vietoje, Kunigiškių miške. Šioje vietoje 1941 m. spalio 12 d. buvo nužudyta apie 200 – 300 Palangos žydų bendruomenės moterų ir vaikų, kurie nuo 1941 m. birželio 26 d. buvo kalinami Valteriškės kaime buvusiame mažajame gete.

1869 m. Palangoje gyveno 979 žydai (476 vyrai, 503 moterys), jie vertėsi tradiciniais verslais: prekiavo, užsiiminėjo amatais, jiems priklausė karčemos. XIX a. pabaigoje žydai Palangoje gyveno aktyvų visuomeninį gyvenimą, veikė apie septynios gintaro parduotuvės ir dirbtuvės. XX a. pradžioje ir tarpukariu jų įsikūrė daugiau – iš viso apie dešimt. Tarpukariu žydai užėmė pareigas miesto administracijoje. 1933 m. Palangai suteiktos miesto teises, į tarybą buvo išrinkta vienuolika žydų. Palangoje veikė žydų smulkaus kredito bankas, hebrajų pradžios mokykla, religinė mokykla – chederis, sinagogos.

Masinės žydų žudynės Palangoje prasidėjo 1941 m., Vokietijai užpuolus Sovietų Sąjungą. Birželio 27 d. ir spalio 12 d. vykdyto holokausto aukomis tapo daugiau nei 400 Palangos žydų bendruomenės narių.

GALERIJA

  • Palangoje pagerbtas Lietuvos žydų genocido aukų atminimas
  • Palangoje pagerbtas Lietuvos žydų genocido aukų atminimas
Palangos miesto savivaldybės nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kodel?

Tirt visu nusikaltimus

ZMONIU NEMASTYMAS,

nie viena tauta nebuvo zudoma tik zydu,taip iseina,man skaudu ir geda kad kitos tautos yra niekalas,tik zydai,zydai,paziurekitkur tik geresnes vietos vieni zydai buvo uzeme,ka tai reiskia ar zinot,kitos tautos ne zmones tik svarbiausiai ZYDAI,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

o

kodel yra pamirstami savi negu ju nebuvo gal tokiais budais bandoma isisavint musu sali juk uostas isisavintas uzsilikusiu /ateiviu/ titovininku ir pan?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS