Pandemija užgožė Baltijos cheminius ginklus | kl.lt

PANDEMIJA UŽGOŽĖ BALTIJOS CHEMINIUS GINKLUS

Baltijos jūroje išlieka aktuali cheminių ginklų problema, kurią kiek prigesino jau antrus metus pasaulyje besitęsianti pandemija.

Šimtai tūkstančių tonų

Cheminių ginklų problemą Baltijos jūros regione bene aktyviausiai kelia lenkai. Tai ir suprantama. Baltijos jūroje yra nuskandinta apie 50 tūkst. t cheminių ginklų, apie 500 tūkst. t įprastinių ginklų.

Visoje Baltijoje yra apie du tūkstančiai Antrojo pasaulinio karo laivų nuolaužų. Iš jų vien Lenkijos teritoriniuose vandenyse tokių objektų yra per 415.

Didžioji dalis tų nuskendusių objektų yra Gdansko įlankoje. Jie, būdami palyginti sekliuose vandenyse, taip pat ir arti pakrančių, kelią didelę grėsmę.

Lenkija nebe aktyviausiai jau keletą metų bando išjudinti ES institucijas, kad pagaliau būtų skirtas dėmesys ir finansavimas Baltijos jūros įprastinių ir cheminių ginklų likvidavimui.

Daugiausia lenkų dėka buvo pasiekta, kad Europos Parlamente priimta rezoliucija, kuri ragina Europos Sąjungą išvalyti Baltijos jūrą nuo Antrojo pasaulinio karo liekanų.

Paradoksas: kai kur statinaitės su pavojingomis dujomis yra nedideliame gylyje, kurį gali pasiekti ir narai. HELCOM nuotr.

"Ištrūks" cheminiai ginklai

Mokslininkai tikina, kad rizika, jog iš Baltijos jūros dugno "ištrūks" cheminiai ginklai, kaip zarinas ar garstyčių dujos, vis didėja.

Didžiulis forumas Gdansko nacionaliniame jūrų muziejuje dėl Baltijos jūroje nuskendusių šaudmenų ir cheminių ginklų vyko praėjusią savaitę.

Forume buvo pripažinta, kad nors cheminių ginklų problema yra aktuali, tačiau ką nors pasiekti darosi vis sunkiau. Dėl pandemijos daugelis itin svarbių problemų, tarp jų ir dėl cheminio ginklo, yra nustumtos toliau.

O problema tampa vis aktualesnė. Mokslininkai tikina, kad rizika, jog iš Baltijos jūros dugno "ištrūks" cheminiai ginklai, kaip zarinas ar garstyčių dujos, vis didėja. Cheminiai ginklai, daugiausia pavojingos dujos, kai kur yra daugmaž tvarkingai sudėti senuose nuskandintuose laivuose, o kai kur tiesiog išmėtyti po jūros dugną.

Oficialu: cheminių ginklų laidojimo vietos pagal HELCOM duomenis. HELCOM nuotr.

Žalioji energija ir chemija

Cheminių ginklų problema yra aktuali ne tik lenkams, bet ir Lietuvai. Nemažos cheminio ginklo sankaupos yra šalia Lietuvos teritorinių vandenų.

Lenkai ragino visas kaimynines valstybes suaktyvinti veiksmus kovojant dėl Baltijos jūros išvalymo nuo Antrojo pasaulinio karo įprastų ir cheminių ginklų.

Jei Baltijos jūra nebus išvalyta, ji gali tapti tarsi negyva, ne tik žmonių sveikatai, bet ir regionų verslams, turizmui nepalankia jūra. Keistokai atrodys, jei Baltijos jūroje bus pristatyta vėjo jėgainių parkų, kurie gamins žaliąją energiją, o pati jūra "spjaudys" iš savo dugno nuodingus cheminių ginklų garus. Tokios ir panašios mintys skamba forumuose, kur pasisako kovotojai už švaresnę Baltijos jūrą, jūrą be cheminių ginklų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Zigmas

Pirmoje nuotraukoje ne sprogmenys, bet MG-34 vamzdžiai

Klausimui

Ir JaV ir Britanija ir Sajunga laidojo ginklus. Vakarai skandino kartu su baržom ir laivais o rusai išmetydami. Tai ka tu ten norejai pasakyti?

jonas

labai graziai atrodo ir dezes kaip naujos...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS