Pandemijos poveikis idėjoms: kam atiteks jūrinės kultūros apdovanojimai? | kl.lt

PANDEMIJOS POVEIKIS IDĖJOMS: KAM ATITEKS JŪRINĖS KULTŪROS APDOVANOJIMAI?

Dėl pandemijos praėję metai buvo tykūs, tad iškilo klausimas, ar bus ką siūlyti jūrinės kultūros apdovanojimo „Albatrosas“ nominacijai?

Skelbs atranką

Jūrinės kultūros apdovanojimo „Albatrosas“ statulėlės teikiamos kasmet gegužę per Europos jūros dieną. Pernai dėl COVID-19 ir apribotų renginių teikimas buvo nukeltas į rudenį.

2019 m. buvo nemažai įvairių darbų, o kaip bus vertinant 2020-uosius?

Jūrinės kultūros koordinacinė taryba preliminariai aptarė, kas įdomaus jūrinės kultūros srityje buvo padaryta 2020 m. Netrukus bus skelbiama atliktų darbų ar projektų atranka. Geriausius siūlymus atrinks Jūrinės kultūros koordinacinė taryba. Statulėles užsakys ir jas teiks Klaipėdos miesto meras.

Dominuoja literatūra

Tradiciškai kasmet jūrinėje srityje išleidžiama daug jūrinės dvasios ir dvelksmo turinčių knygų.

Dar prieš kokį 10-metį net ir Klaipėdoje buvo jaučiamas jūrinės literatūros badas. Dabar kasmet būna 3–5 vis patrauklesni ir brandesni jūriniai leidiniai – nuo knygelių vaikams iki gražių fotografijų albumų.

Rečiau, bent Klaipėdoje, galima pamatyti pasaulinės klasikos verstinių marinistinių leidinių, romanų. Viena iš priežasčių gali būti tai, kad nėra lengva susitarti su užsienio autoriais dėl tokių knygų leidybos.

Yra buvę ir kuriozinių atvejų, kai pasirodo užsienio autoriaus knyga, atsiranda asmenų, kurie užginčija jos leidybą ir visas tiražas sustabdomas.

2020 m. išleistos šios knygos jūrine ar artima jai tematika: Piotro Karskio „Jūroje“; Justo Tertelio, Elenos Maye ir Ritos Mačiliūnaitės-Dočkuvienės „Vandens gyvenimo linija“, Algirdo Stankevičiaus „Kriauklės. Lietuvos jūrų muziejaus rinkiniai prabyla“. Visų šių knygų leidėjas – Lietuvos jūrų muziejus.

Su vandens, kopų, marių dvelksmo dvasia, kas laikoma artima jūrinei sampratai, yra ir „Libra Memelensis“ 2020 m. išleista Kęstučio Demerecko knyga „Nemuno delta. Penkių šimtmečių akimirka“. Panašaus pobūdžio apie pamario regioną yra ir Neringos Liudviko Rėzos kultūros centro išleista Dainiaus Junevičiaus ir Nijolės Starakauskaitės parengta knyga „Kuršių nerija anno 1900. Tilžės fotografo Roberto Minzloffo stereoskopinių fotografijų rinkinys „Die Kurische Nehrung“.

Buvo įdomių sumanymų

Neįtikėtina, kad į istoriją kaip didelių suvaržymų metai įeisiantys 2020-ieji atnešė ir įdomių veiklos ar edukacinių projektų.

Daug kam įsiminė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro šimtamečiame Klaipėdos elinge pastatyta Richardo Wagnerio opera „Skrajojantis olandas“ apie užkeiktąjį šmėklų laivo kapitoną. Nuostabus reginys, kur muzika, menas į vientisą scenografinį vaizdinį susilieja metaliniame istorinės Pauliaus Lindenau laivų statyklos elinge.

Šauniu projektu laikomas ir per karantiną Lietuvos jūrų muziejaus įrengta Laivo klasė Klaipėdos jūrų kadetų mokykloje. Tai vienintelė tokio pobūdžio klasė visoje Lietuvoje.

Įdomiu projektu laikomas ir vilniečių žurnalistų 2020 m. jau šeštą sezoną senoviniais buriniais laivais Europos upėmis surengta „Nacionalinė ekspedicija“. Ji susijusi su vandens kultūra ir turi artimos jūrai dvasios.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vienareikšmiškai

Aišku, kad ,,Skrajojantis olandas''. Laukiame dar kažko panašaus.

Pastebėjimas

"Skrajojantis olandas" tai buvo kažkas fantastiško.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS