Paraiškų dėl paveldo pastatų atnaujinimo – kaip niekada daug | kl.lt

PARAIŠKŲ DĖL PAVELDO PASTATŲ ATNAUJINIMO – KAIP NIEKADA DAUG

Šiemet miestas sulaukė daug prašymų prisidėti atnaujinant saugomus kultūros paveldo objektus. Vertinant savivaldybę pasiekusių paraiškų gausą, spėjama, kad nepakaks kompensacijoms suplanuotos sumos.

Iki sausio pabaigos gyventojai ar juridiniai asmenys buvo kviečiami teikti paraiškas 2020 m. tvarkomų kultūros paveldo objektų darbų finansavimui gauti.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška pastebėjo, kad šiemet programa sulaukė ypač didelio susidomėjimo. Tiek paraiškų nebuvo gauta nė vienais programos vykdymo metais.

Pernai tvarkomų paveldo pastatų darbų kompensacijoms išleista per 120 tūkst. eurų, o šiemet siūlomiems projektams buvo numatyta paskirstyti 200 tūkst. eurų.

"Bendra suma viršija tuos 200 tūkst. eurų, kuriuos šiemet turėsime. Galbūt reikėtų priimti sprendimą dėl papildomų lėšų skyrimo šiai programai", – apibendrino V.Juška.

Anot jo, visos savivaldybei pateiktos paraiškos dar bus vertinamos, vėliau savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu bus sudaryta bendra sąmata. Tada su laimėtojais bus pasirašomos preliminarios sutartys.

"Valdytojai galės pradėti darbus, o metų pabaigoje juos jau pasieks pinigai už atliktus darbus", – aiškino pašnekovas.

Tiesa, kai kurios paraiškos teikėjams bus grąžintos tobulinti. Jie tam turės 20 darbo dienų.

Numatoma, kad savivaldybė pagal šią programą gali kompensuoti iki 50 proc. numatomos darbų sumos, kai atnaujinamas įprastas kultūros paveldo objektas, o jeigu medinis arba fachverkinis – iki 70 proc. Kompensuojama gali būti ne tik pačių tvarkymo darbų, bet ir projekto, tyrimų kainos dalis.

Iš savivaldybės prašoma suma neturi viršyti 70 tūkst. eurų.

Paveldosaugos skyriaus vedėjas akcentavo, kad šiemet sulaukta prašymų prisidėti tvarkant saugomus daugiabučius namus.

"Ypač džiugina, kad namų administratoriai teikia paraiškas. Tai yra puikus pavyzdys to, ko mes siekėme, – paskatinti senamiestyje daugiabučiuose gyvenančius žmones naudotis šia programa", – teigė V.Juška.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

būtinybė

Kada pagaliau bus pradėti remonto darbai buvusio "Baltijos" kino teatro pastate? Patys matote kaip ši vieta tragiškai atrodo.Pats miesto centras!.Visuose miestuose bent jau miesto širdis būna sutvarkyta o pas mus ...

Klp'ui

Komentuoji, kad pakomentuot. Teksto suvokimo problemos?

KLP

tai kokie fasadai senamiestyje arba Herkaus Manto gatveje baisu ziureti kodel savivaldybe nereikalauja savininku susitvarkyti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS