Parnidžio įlankoje įvairiais būdais švarintas vanduo, tačiau maudynes čia išbando ne visi | kl.lt

PARNIDŽIO ĮLANKOJE ĮVAIRIAIS BŪDAIS ŠVARINTAS VANDUO, TAČIAU MAUDYNES ČIA IŠBANDO NE VISI

  • 2

Parnidžio įlankoje poilsiautojai raginami maudytis jau ketvirtus metus. Kad vanduo čia būtų švarus, marių dalis net buvo atitverta tinklais, juose augintos nendrės ir karklai. Taip eksperimentuojant valytas vanduo. Marios švarintos ne tik augalais, kad žmonės čia galėtų maudytis, praneša LNK.

„Mūsų didžiausia atsakomybė buvo išvalyti marių dugną, nes tikrai radome krūvą visokiausių gelžgalių ir visko. Tai tikrai buvo baisu ten įeiti. Dabar, aš manau, ypač, kai šiemet vanduo taip lėtai šyla, tikrai būtų puiki proga pasiteškenti ir mariose“ – sakė nacionalinio parko vadovė Aušra Feser.

Kai kurie atvykėliai net nežino, kad mariose, ties Nida, maudytis galima, o kai kas maudynes išmėgino. 

Kuršių nerijos gidas sako, kad nuo seno kurortininkai labiau vertino jūrą.

„Pamario paplūdimiai atsirado tik XX amžiaus pradžioje, nes marios tuo metu buvo dar pakankamai švarios. Ir ypač ten, kur smėlio kalnai, buvo gražūs ir švelnūs paplūdimiai“ – pasakojo gidas Arūnas Balna.

Bet prie marių, ne tik ties Nida, buvo persirengimo kabinos. „Tuoj pat už Juodkrantės, važiuodami Avikalniu, matote įlanką. Dabar daugiausia ten deginasi ir maudosi kormoranai ir paplūdimys“, – detalizavo pašnekovas.

Turizmo specialistai tvirtina, kad paplūdimiai prie marių ilgintų sezoną Neringoje, nes marių vanduo visada keliais laipsniais šiltesnis.

„Marios yra labai seklios ir jos įšyla daug greičiau, bet šiemet dar nebuvo galimybės įšilti“, –  kalbėjo Nacionalinio parko vadovė A. Feser.

Tačiau prie marių nėra net persirengimo kabinų ir gelbėtojų kaip kituose pliažuose. „Jei būtų įrengti pliažai, paruošta infrastruktūra, tada, aš manau, kad ir žmonės čia maudytųsi“, – svarstė LNK žurnalistų sutiktas vyras.

Kada pliažas prie marių bus įteisintas, Neringos valdžia nežino. Sako, kad per daug išlaidų. „Teisiškai dar neaišku, ar smėlį galima vežioti nuo jūros link čia. Panašu, kad ne. Tad, kai vyksta statyba, reikia švaraus. Ir, aišku, trukdo tai, kad paplūdimiuose reikės gelbėtojų, prižiūrėtojų, infrastruktūros – tai dar ir finansai, o, kaip matote, Neringą vis lydi teismo sprendimai, kur papildomų finansų reikia tiek, kad nė nežinome, iš kur gauti“, – teigė meras Darius Jasaitis.

Mokslininkai eksperimentuoja ir ties Juodkrante tik čia salas vandenyje augina ir dėl vandens švarinimo, ir dėl krantotvarkos. Be įprastinių vietinių augalų net pomidorai mariose derėjo.

„Taip džiaugiausi pamačiusi nuotraukas su raudonu vaisiumi, kurį truputėlį per vėlai mes parėmėme – jis nuskendo. Tačiau labai džiugu, kad jau girdime, jog ir vietos verslininkams tai pasidarė įdomu. Ir galbūt bus privačios iniciatyvos įrengti tokias salas ir ten auginti salotas ar kelias daržoves. Na, iš tikrųjų, tai antys bus pirmosios jų valgytojos“, – šyptelėjo A. Feser.

Tik buvusių pliažų mariose ties Juodkrante nežadama atgaivinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

yja

tarybiniais laikais marios nebuvo taip užterštos. Su mažais vaikais daug kas prie marių sėdėjo(buvo suoliukai), saugiai pliuškenosi negiliose vietose ir jokių ten gelbėtojų, jei žmonės laikosi saugumo

Ateinu

Sudėkit ženklus, padarykit kabinas, dušus, WC, suoliukus, dviračių stovus ir netrūks tų žmonių. Infrastruktūra apgailėtina

SUSIJUSIOS NAUJIENOS