Pasiruošti sudėtingoms eismo sąlygoms – į mokymo centrą | kl.lt

PASIRUOŠTI SUDĖTINGOMS EISMO SĄLYGOMS – Į MOKYMO CENTRĄ

  • 0

Klaipėdos Ernesto Galvanausko profesiniam mokymo centrui priklausantis Transporto, sandėliavimo ir ryšių sektorinis praktinis mokymo centras (autodromas) – atviras visiems, norintiems pagerinti vairavimo įgūdžius, ypač sudėtingomis eismo sąlygomis.

Kuria pridėtinę vertę

Pasak E. Galvanausko profesinio mokymo centro direktorės doc. dr. Dalios Martišauskienės, ne vienerių metų patirtis rodo, jog Transporto, sandėliavimo ir ryšių sektorinis praktinis mokymo centras – paklausus ir reikalingas ne tik pačiai mokyklai, bet ir aukštųjų, profesinių mokymo įstaigų auklėtiniams, verslo atstovams. Vadovė taip pat įžvelgia didėjantį darbdavių sąmoningumą – darbuotojams sudaromos galimybės tobulinti vairavimo įgūdžius ant slidžių dangų. Čia savo praktinius sugebėjimus dažnai gilina specialiųjų tarnybų atstovai: greitosios, policijos, ugniagesiai, kariškiai.

Mokykla taip pat glaudžiai bendradarbiauja su socialiniais partneriais, vieni jų – vairavimo mokyklos, kurios savo klientams padeda gerinti įgūdžius sudėtingomis oro sąlygomis.

„Esame atviri visiems, kam svarbūs geri vairavimo įgūdžiai. Ši populiari vieta Klaipėdos regionui transporto srityje kuria pridėtinę vertę, nes tokių centrų Lietuvoje vos penki: keturi iš jų priklauso profesinėms mokykloms, vienas – privatus“, – sakė D. Martišauskienė. 

Nauda: pasak D. Martišauskienės, mokymo centras Klaipėdos regionui transporto srityje kuria pridėtinę vertą. Asmeninio archyvo nuotr.

Kaip saugiai vairuoti sudėtingomis sąlygomis

Šiame centre tobulinti vairavimo įgūdžius gali ir būsimi B, C ir D kategorijų vairuotojai, naujausia įranga aprūpintuose sandėliuose sudarytos sąlygos mokytis dirbti autokrautuvu, elektrokrautuvu, erdviose klasėse organizuojami teoriniai mokymai. Sektoriniame praktiniame centre yra vairavimo simuliatorius, padedantis mokytis vairavimo subtilybių.

E. Galvanausko profesinio mokymo centro auklėtiniams, išsilaikiusiems B kategorijos vairuotojo teises, po vairavimo egzamino leidžiama išbandyti slidžias dangas. Mokiniai noriai tuo naudojasi ir džiaugiasi sudaryta galimybe pagerinti vairavimo įgūdžius, tai ypač aktualu tiems, kurie teises įgyja vasarą. 

Autodromas atviras ne tik E. Galvanausko profesinio mokymo centro moksleiviams, bet ir viso Klaipėdos regiono aukštojo mokslo studentams, kitų profesinių mokyklų auklėtiniams, verslo atstovams ir tiems, kurie gavo dovanų kuponą.

Kaip pastebi šio mokymo centro vadovas Mindaugas Ramonas, ši vieta populiari visais metų laikais, tačiau nuo spalio prasideda pats darbymetis – vairuotojai ir darbdaviai, organizuojantys mokymus savo darbuotojams,  ruošiasi artėjančiam šaltajam sezonui. Kai kurie nori pasiruošti netikėtumams kelyje sudėtingomis sąlygomis ar išbandyti ką tik pasikeistas žiemines padangas, kai kurie suskumba į autodromą po autoįvykio. Čia sudarytos saugios sąlygos pagerinti bei tobulinti vairavimo įgūdžius slidžiame kelyje.

Pasak M. Ramono, geriau klaidas daryti autodrome nei gatvėje, o kai daug kartų išbandai ir patiri sudėtingas situacijas, rankos paskui pačios padaro savo darbą ekstremaliu momentu.

Rengia elektroautobuso mokymus

Dar viena centre sudaryta galimybė – elektrinių autobusų vairuotojų kvalifikacijos kėlimo mokymai. Šis centras – vienintelė vieta Klaipėdos regione, kur galima pabandyti vairuoti elektrinį autobusą.

Teoriniuose ir praktiniuose kursuose, kurie organizuojami kartu su elektroautobusus „Dancer“ gaminančia bendrove, profesinės mokyklos mokiniai ir autobusų parko darbuotojai gali daugiau sužinoti apie elektrinio autobuso specifiką, saugų ir efektyvų vairavimą. Kursuose sudaromos nedidelės grupės, kad kiekvienas dalyvis elektroautobusu galėtų pravažiuoti keletą kartų. Profesinės mokyklos auklėtiniams šie kursai nemokami. 

Po teorinės dalies laukia praktinė – galimybė vairuoti elektroautobusą sudėtingomis eismo sąlygomis. Jai pasibaigus, dauguma dalyvių prisipažino, kad elektrinę transporto priemonę vairavo pirmą kartą. Ne vienas būsimasis autobuso ir kitų sunkiasvorių transporto priemonių vairuotojas buvo sužavėtas tokia galimybe ir pačio elektroautobuso techninėmis galimybėmis bei įranga.

Kitas kursų privalumas – galimybė išbandyti sudėtingas eismo sąlygas. Dalyviams įteikti pažymėjimai, kurie gali praversti ieškant panašaus pobūdžio darbo.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS