Paskelbti Metų renovacijos projekto nugalėtojai | kl.lt

PASKELBTI METŲ RENOVACIJOS PROJEKTO NUGALĖTOJAI

  • 3

Balandžio mėnesį Būsto energijos taupymo agentūra (BETA) organizavo Metų renovacijos projekto rinkimus. Jų metu savo balsus atidavė ne tik visuomenė, bet ir iš skirtingų sričių specialistų sudaryta komisija, kuri laimėtojais išrinko 2018 m. atnaujintus daugiabučius Marijampolėje ir Šiauliuose.

Balsavimas vyko naujienų portale ir BETA „Facebook“ paskyroje. Daugiausiai visuomenės simpatijų pelnė renovuotas daugiabutis Šiauliuose, Energetikų g. 11. Didžiausi komisijos balai buvo skirti gyvenamajam namui Marijampolėje, Kosmonautų g. 2.

Šių metų rinkimuose tiek visuomenė, tiek komisijos nariai buvo kviečiami rinkti Metų renovacijos projektą atsižvelgiant į įvairius kriterijus: energinį efektyvumą, architektūrinius sprendimus, atsinaujinančių energijos šaltinių diegimą, bendruomeniškumą, indėlį į aplinkos tausojimą bei platesnį gyvenamosios aplinkos tausojimą gatvėje ar visame rajone.

Šių metų komisiją sudarė skirtingų sričių Lietuvos ekspertai ir svečias iš užsienio: Knutas Holleris, iš „Būsto iniciatyva Rytų Europai“ (IWO) valdybos pirmininkas (Vokietija), dr. Giedrius Šiupšinskas, VGTU Aplinkos inžinerijos fakulteto Pastatų energetikos katedros docentas, dr. Valdas Lukoševičius, Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos prezidentas, Būsto rūmų bei Aplinkos ministerijos atstovai.

Inovatyvūs sprendimai išskyrė iš kitų

Vienas iš rinkimų laimėtojų – gyvenamasis namas Marijampolėje, kuris dėl drąsaus požiūrio į renovaciją bei aukštų energinio efektyvumo rodiklių surinko daugiausia ekspertų komisijos balsų.

Atnaujinimo darbų metu buvo įgyvendintos tiek pagrindinės energiją taupančios priemonės – apšiltintos sienos ir stogas, pakeisti langai, įstiklinti balkonai, pakeista šildymo sistema, tiek papildomi sprendimai – įrengta geoterminė bei saulės kolektorių šildymo sistema, ją naudojant buvo pasiekti aukšti aplinkosauginiai rodikliai.

Iki renovacijos vienam kvadratiniam daugiabučio metrui apšildyti reikėjo 140,19 kWh energijos, o dabar tik 24,71 kWh. Šiltnamio efektą sukeliančio anglies dvideginio išmetimas į aplinką per metus sumažėjo 94,6 tonos.

Projekto įgyvendinimo metu buvo sutvarkyta ir aplink namą esanti teritorija.

Pasibaigus projektui gyventojai nori daugiau pokyčių – artimiausiu metu su administratoriaus pagalba planuoja kreiptis į savivaldybę dėl papildomų lėšų automobilių stovėjimo aikštelės plėtimui.

Pagerina gyvenimo kokybę

„Šiais rinkimais siekiame visuomenei parodyti, jog renovacija yra daugiau nei apšiltintos sienos, gražesnis daugiabutis, pakeisti langai ar stogas. Atnaujintas namas iš esmės gerina gyvenimą kokybę. Šių metų laimėtojas puikiai iliustruoja visus įmanomus renovacijos privalumus – nuo pasiektų aukščiausių energinio efektyvumo rodiklių ir alternatyvių energijos šaltinių panaudojimo iki kompleksinio požiūrio atnaujinant gyvenamąją aplinką, kai net įgyvendinus renovacijos programą gyventojai ir toliau siekia gerinti gyvenimo sąlygas“, –teigia BETA direktorius Valius Serbenta.

Pasak jo, dar vienas gerosios praktikos pavyzdys šiame sąraše yra daugiausia visuomenės simpatijų pelnęs Šiaulių daugiabutis, kuriame ne tik energijos suvartojimas sumažėjo tris kartus, bet ir gyvenimo kokybė stipriai pasikeitė į gerąją pusę, nekilnojamojo turto vertė išaugo ir neseniai įsikėlė nauji gyventojai.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nuomone

kodel nerasote apie tuos namus kurie renovuoti su brokai pvz klaipedoje kiek tokiu yra baltijos prospekte jau 2metai sovi nebaigtas nei vienam virsininkui geros vietos neskauda ir kaip uz renovacija turi moketi pensininkai kodel niekada to nepaaiskinate o rasote kas gera

www

parasiau pries 3 val komentara apie kiek skolingi bankams tai ziuriu istryne komentara kokia geda net cia cenzura veikia

susidomejes

rasot metu nugaletojai ,o kodel neparasote kiek tie nugaletojai mokes bankams niekur nerandu tokios informacijos ,kazkodel niekas nesigiria kas liecia skolas

SUSIJUSIOS NAUJIENOS