Planuose – pliažai prie Danės | kl.lt

PLANUOSE – PLIAŽAI PRIE DANĖS

Įrengti maudykles Danėje trukdo upės tarša Klaipėdos ir Kretingos rajonuose. Teigiama, kad jei pavyktų išspręsti taršos klausimą, po penkerių metų upėje būtų galima ne tik maudytis, bet ir gerti virintą jos vandenį.
Klaipėdos savivaldybė periodiškai atlieka mieste esančių vandens telkinių tyrimus.

Kasmet jie atliekami Mumlaukio ežere, Trinyčių tvenkinyje, Vilhelmo kanale, Danės upėje, kur ji įteka į miestą. Tyrimai atliekami devynis kartus per metus.

Dar šeši vandens telkiniai tiriami kartą per trejus metus. Mėginiai iš jų imami pavasarį, vasarą ir rudenį.
Taip pat yra atlikta išsami studija apie taršą Danės upėje. Joje suskaičiuota 170 taršos šaltinių. Pasak Klaipėdos mero patarėjo Simono Gentvilo, dauguma jų yra Klaipėdos ir Kretingos rajonuose.

"Labiausiai Danę teršia žemės ūkis ir nevalytos nuotekos iš gyvenviečių, privačių namų. Danėje yra fiksuojama tarša. Ypač bakterinė", – teigė patarėjas.

S.Gentvilo teigimu, Klaipėdos situacija yra kur kas geresnė. Dauguma privačių namų kvartalų yra prijungti prie centralizuotų nuotekų tinklų.

Daugiausia problemų kyla dėl Trinyčių tvenkinio, į kurį subėga lietaus vandenys iš didelės teritorijos.

"Todėl jis virsta pelke. Planuojame situaciją pakeisti – gauti lėšų iš ES ir sustabdyti taršą. Įgyvendinus šį projektą Trinyčių tvenkinys turėtų tapti tinkamas maudytis ir tapti patrauklia vieta", – tvirtino patarėjas.

S.Gentvilo nuomone, jei Klaipėdos ir Kretingos rajonai susitvarkytų su tarša, įvertinus įmonės "Klaipėdos vanduo" įgyvendintus projektus, po šešerių metų Danės upėje būtų galima įrengti maudyklas.

"Aš mielai pats norėčiau išsimaudyti Danėje. Kol kas to negalima daryti dėl bakterinės taršos. Miestas turi atsigręžti į upę. Prie Danės turi atgimti pliažai, atsirasti vietos iškyloms", – dėstė patarėjas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS