Politiko priesaika – visam gyvenimui? | kl.lt

POLITIKO PRIESAIKA – VISAM GYVENIMUI?

Penktą kadenciją miesto taryboje dirbantis Vidmantas Plečkaitis suabejojo, ar kartą prisiekę tarybos nariai turi kartoti šią procedūrą. Politikas įsitikinęs, kad priesaika duodama visam gyvenimui.


 

Penktą kadenciją miesto taryboje dirbantis Vidmantas Plečkaitis suabejojo, ar kartą prisiekę tarybos nariai turi kartoti šią procedūrą. Politikas įsitikinęs, kad priesaika duodama visam gyvenimui.

Pasižadėjo antrą kartą

Naujoji miesto taryba prisiekė praėjusią savaitę. Kiekvienas narys, uždėjęs ranką ant Konstitucijos, įsipareigojo gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai atlikti tarybos nario pareigas bei susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus.

Daugiau nei pusė naujosios tarybos narių dirbo ir praėjusią kadenciją. Tarp jų – ir V.Plečkaitis.

Būtent praėjusios kadencijos nariams ir teko pirmą kartą tarti tarybos nario priesaiką. Anksčiau tokios ceremonijos nebuvo.

Pasak V.Plečkaičio, kartą jau prisiekę nariai nebeturėtų to kartoti. Politiko nuomone, ceremonija turėtų būti organizuojama tik naujiems tarybos nariams, kurie dar nė karto netarė priesaikos žodžių.

„Priesaika duodama visam gyvenimui. Tikrai nereikia anksčiau prisiekusiems nariams kartoti jos vėl patekus į tarybą. Juk žmogus, nors ir nepatekęs į miesto tarybą, gerbs ir vykdys Konstituciją ir įstatymus, išliks sąžiningas. Kadencija baigėsi, o priesaika lieka visam gyvenimui“, – tvirtino politikas.

Priesaikos – terminuotos

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas šiuo klausimu buvo griežtas.

„Kodėl jis dar kartą dalyvavo rinkimuose ir siekė patekti į tarybą? Nebūtų išrinktas, nereikėtų dar kartą prisiekti“, – komentavo pirmininkas.

Z.Vaigauskas aiškino, kad ši priesaika yra skirta pareigoms. Pradėjus darbą naujai tarybai, baigiasi praėjusios narių kadencija ir įgaliojimai. Nesvarbu, ar jie buvo perrinkti, ar ne. Todėl reikia prisiekti iš naujo.

Pasak pirmininko, taip pat yra ir su Prezidentu, Seimo nariais. Baigėsi kadencija, baigėsi įgaliojimai.

„Terminuotoms pareigoms, terminuotos ir priesaikos. Tai pareigūno priesaika. Pasibaigus kadencijai, jie neturi tokių pat galių. Pavyzdžiui, Prezidentas negali vadovauti kariuomenei. Įsivaizduokite, kaip atrodytų, jei buvusiam Seimo nariui reikštume priekaištus, kad jis pažeidė Seimo nario priesaiką. Taip pat būtų ir su tarybos nariu. Prisiekti visam gyvenimui jam nepavyksta“, – aiškino pirmininkas.

Klausimas nėra naujas

Z.Vaigauskas atkreipė dėmesį, kad tokių priesaikų yra – kario, piliečio. Jos galioja visą gyvenimą.

Pasak pirmininko, šis klausimas nėra naujas. Dėl priesaikų galiojimo dar 1992-aisiais buvo diskutuota Seime. Tai daryta ir kuriant Konstituciją.

„Yra tokia tradicija. Išrinkti pareigūnai turi duoti priesaiką. Tai reiškia jų darbo pradžią“, – teigė Z.Vaigauskas.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

man tai labai keista

paskaitai komentarus ir nesupranti kas išrinko tuo suknistus liberalus??????? lygtai visi tų liberalų nevirškina, o rinkimus laimi

Plečkaiti

sveikinu!Ta proga jūsų garbei pateikiu keletą copy citatų:,,..2006 m. balandžio mėn.27d. mero pavaduotojui Vidmantui Plečkaičiui laikinai einant mero pareigas,tvirtinama UAB „KRATC“finansinė ataskaita: (http://www.klaipeda.lt/klaipeda/content/legislation.jsp…)2006 m.gruodžio 28d. vėl stebuklingai mero pavaduotojui(V.Plečkaičiui)pavaduojant merą,Vidmantas Plečkaitis dovanoja UAB „KRATC“krūvą savivaldybės pastatų ir sklypų.(http://www.klaipeda.lt/klaipeda/content/legislation.jsp…) (http://www.klaipeda.lt/klaipeda/content/legislation.jsp…) IR DAR:,,..nuo 2011m. liepos26 d.„Anabazis“direktoriumi priimtas dirbti ..ponas Vidmantas Plečkaitis.UAB „KRATC“pradedamos dovanoti ES piniginės lėšos 9,4mln Eur,už kurias UAB „KRATC“įsipareigoja įrengti sąvartynus,tačiau kurie lieka ne savivaldybės nuosavybė,o UAB „KRATC“(http://www.esparama.lt/…/sang…/aplinkos_apsaugos_projektai/) ALE TAI KAP GERA DIRB ŠIS DABARTINIS KLAIPEDOS TARYBOS NARYS.ANO PRIESAIKA SKABA KAP HIMNAS DORAM PASIŠVENTIMUI..:DDD)

Onutė

o kam čia veltui burną aušinti ir taip išrenka ....:) keisti žmonės tie Lietuviai mėgsta pajuokauti...:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS