Potvynio murkdomi Mingės gyventojai siunta ant valdžios: viskas per apsileidimą! | kl.lt

POTVYNIO MURKDOMI MINGĖS GYVENTOJAI SIUNTA ANT VALDŽIOS: VISKAS PER APSILEIDIMĄ!

  • 24

Sunkiai potvynyje murkdosi Šilutės rajono Mingės kaimo gyventojai. Savaitgalį ledams nuvertus kelis elektros stulpus, žmonės kurį laiką buvo be elektros, o keliai – neišvažiuojami. Žmones valdžios taupymas siutina, kad kovai su vandeniu siurbliai nejungiami.

Kai aplink vanduo ir visi keliai apsemti, arčiausiai Mingės kaimo gali patekti tik pylimu. Ant jo žmonės smėlio maišus surikiavo, kad bent pylimas vandenyje nedingtų, o iš Mingės kaimo dabar galima ištrūkti tik valtimi.

„Mūsų valdžia sėdi sausai, šiltai, tai kokios bėdos. Jie ekstremalią situaciją paskelbė, kad išvengtų atsakomybės“, – piktinosi Mingės kaimo gyventojas Viktoras Jakumaitis.

Iš Mingės kaimo vyras galėtų ir išeiti, bet per penkis kilometrus tektų pėsčiomis pylimu kulniuoti, kone puskilometrį vandeniu bristi.

„Aš bridau dukart, nes turėjau reikalų, buvau palikęs mašiną. Nusibodo tuo vandeniu vaikščioti ir 400 metrų bristi. Susiradau tokią vietą, kur sausiau ir šiek tiek arčiau“, – pasakojo V. Jakumaitis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
 

 

Užlietus kelius traktorius įveiktų, bet jį turi tik vienas ūkininkas. O ir važiuoti bijo, kur vandenyje kelias – neaišku. Abipus upės Mingėje gyvena 26 žmonės. Viena pora serga, bet vaistų sakė turinti.

Mingės gyventojai tvirtino, kad tokių bėdų nebūtų, jeigu valdžia žmonėmis rūpintųsi.

„Reikalingi geri norai ir siurblinė, kad veiktų savo laiku. Ir taupo, ir išsisukinėja, nenori suprasti. Taigi nėra bėdų – yra siurblinė, trys siurbliai, apie trečią net neužsimena, o trečias paliktas dar nuo tų laikų“, – stebėjosi V. Jakumaitis.

Šilutės valdžia iš Žemės ūkio ministerijos polderiams kasmet gauna per milijoną eurų. Polderis – nusausinta ir pylimu apsaugota žemė. Bet beveik visus pinigus esą suryja elektra ir siurblinių remontas, o po potvynių esą dar ir pylimus reikia tvarkyti.

„Jeigu turime 220 kilometrų pylimų, iš jų prižiūrime tik 20 km. Visi kiti pylimai palikti likimo valiai, siurblinės visos sutvarkytos, ypač žiemos paruoštos. Dirba, elektrą apmokame, jeigu trūksta, iš savų mokame, prašome iš Vyriausybės. Taip kad jokio taupymo nėra“, – teigė Šilutės meras Vytautas Laurinaitis.

Šilutės rajone yra 25 polderiai, iš jų dvylika – žiemos. O kiti, tarp jų – ir prie Mingės, naudojami tik vasarą. Bet žadama, kad siurbliai ties Minge jau greit dirbs.

„Siurbliai, jeigu būtų paleisti, gali ir ledai papulti. Buvo uždėti tinklai ir tie tinklai sulaužyti. Dabar tvarko Stankiškų polderio tinklus, deda metalines groteles, turėtų polderio siurblinę paleisti“, – sakė Kaimo reikalų skyriaus vedėjas Povilas Budvytis.

Mingės gyventojai sakė – siurbliai seniai turėjo veikti. Tada ir keliai būtų išvažiuojami, ir elektros stulpai nebūtų nuvirtę.

„Čia viskas per apsileidimą. Visi taupo, laukia, taip mes ir gyvename“, – kalbėjo V. Jakumaitis.

Šilutės rajone vandenyje vis dar murkdosi penkiolika kaimų, kuriuose gyvena per 100 žmonių. Po vandeniu apie 17 tūkst. hektarų ir potvynis vis laikosi, nes vėjas nepalankus ir marios vandens nepriima.

Rašyti komentarą
Komentarai (24)

Kupranugaris

Galima keikti valdžią, o galima išvažiuoti gyventi į Sacharą ir jokie potvyniai nebegrės.

Kasmet

Valstybė skiria Šilutei milijonus kad su potvyniu susidorotų. KUR PINIGAI?!

Vėl pinigai išvokti?

Kada čia buvo kitaip?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS