Prasidėjo darbai Klaipėdos švyturyje | kl.lt

PRASIDĖJO DARBAI KLAIPĖDOS ŠVYTURYJE

  • 2

Klaipėdos švyturyje prasidėjo kapitalinio remonto darbai, truksiantys iki šių metų vasaros pabaigos. Po remonto švyturį žadama atverti visuomenei.

Skaičiuoja 228 metus

Šis istorinis švyturys, pasitinkantis į uostą įplaukiančius laivus, pastatytas ir įžiebtas 1796 m.

Jis buvo vienas pirmųjų šiaurės rytų Baltijos jūros pakrantėje.

Nuo pirmojo įžiebimo iki šių dienų švyturys buvo aukštinamas, įrengta daugiau atšvaitų, o per Antrąjį pasaulinį karą buvo visiškai sugriautas, vėliau atstatytas.

Susisiekimo ministerija kėlė siekį, kad Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) atvertų šį švyturį visuomenei Švyturių metais, kurie minimi šiemet, ir džiaugėsi, kad jį suremontavus pagaliau tai pavyks padaryti.

„Džiaugiamės, kad remonto darbai jau prasidėjo. Nors projekto derinimo procesas užtruko kiek ilgiau, nei planavome, atsinaujinęs švyturys pakvies visus jau šių metų vasaros pabaigoje“, – tikino LTSA direktorius Genius Lukošius.

Genius Lukošius. Asmeninio archyvo nuotr.

Remontuos kapitaliai

Remontuojamas bus visas švyturys – tiek jo vidus, tiek išorė, nes pastarasis remontas buvo atliktas prieš 28 metus, tad per ilgą laiką įtrūko sienos, nusidėvėjo laiptai ir pan.

Džiaugiamės, kad remonto darbai jau prasidėjo.

Kapitalinio remonto darbams itin svarbios oro sąlygos, tad pirmiausia bus imtasi vidaus darbų ir tik orams atšilus jie persikels į išorę.

Ekspertų atlikti tyrimai parodė, kad pastato sienos įtrūkusios, kaupiasi drėgmė, todėl remontui bus naudojamas tam tikros rūšies tinkas, kurį naudojant pastate besikaupianti perteklinė drėgmė bus pašalinama iš pastato sienų.

Taip pat bus remontuojamas švyturio antstatas, atnaujinama šiaurės krypties rodyklė, atidengiamas apskardintas bokšto karnizas, tvarkomi viduje esantys metaliniai laiptai.

Po karo atstatė

Nuo pirmojo įžiebimo iki šių dienų švyturys buvo aukštinamas, įrengta daugiau atšvaitų, o per Antrąjį pasaulinį karą buvo visiškai sugriautas, tačiau 1950 m. – atstatytas.

2024 metai, pažymėti kaip Švyturių metai, bus išskirtiniai dar vienu visuomenei atvertu objektu – Klaipėdos švyturiu.

Svarbiausia seniausio ir pagrindinio Lietuvos švyturio paskirtis – padėti laivams įplaukti į uostą. Švyturį valdanti Lietuvos transporto saugos administracija (LTSA) planuoja po remonto švyturio duris atverti ir visuomenei. LTSA ir toliau užtikrins švyturio navigacinę funkciją.

Įmonė „Svajonių statyba“ vykdys visus remonto darbus. Švyturio remonto darbų maksimali kaina yra beveik 138 tūkst. eurų. Techninį projektą rengė įmonė „Synergy Solutions“.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Jei daryti tai daryti gerai

Gryžtant nuo molo reikia išasfaltuoti gatvę (dabar eismas ratu) ir padaryti normalų pėščiųjų-dviračių taką iki šio švyturio. Ir žinoma ne tik švyturį sutvarkyti bet ir aplink pora suoliukų, vaikų žaidimų aikštelę ir pan.

Liet.

Šalia švyturio sporto sale buvo ,kuri baigia dabar sugriūti prie tu liurbiu valdymo,kur visa melnerage ejo sportuoti

SUSIJUSIOS NAUJIENOS