Prie „Albatroso“ paminklo – naujas akcentas | kl.lt

PRIE „ALBATROSO“ PAMINKLO – NAUJAS AKCENTAS

Planuojama atlikti kosmetinį pertvarkymą prie „Albatroso“ paminklo.

Nėra vieningos tvarkos

Jūrinės kultūros koordinacinės tarybos, kurios nariu yra ir šių eilučių autorius, siūlymu siekiama, kad prie „Albatroso“ paminklo, kuris yra Smiltynėje, šalia Lietuvos jūrų muziejaus, atsirastų nuoroda, kur yra skelbiamas nuskendusių asmenų ir laivų sąrašas.

Pernai spalį šioje taryboje svarstant klausimą „Dėl Baltijos jūroje nuskendusių žmonių įamžinimo“ buvo konstatuota, kad Klaipėdoje nėra vieningos tvarkos, kuri reglamentuotų žuvusių jūroje atminimo įamžinimą.

Nenori kapinių ant molo

Iš dalies ir todėl savavališkai ant Šiaurinio molo, šalia „Budžio“ tragedijai atminti skirto inkaro, pradėtos tvirtinti žuvusiems jūroje skirtos lentelės.

Ant molo yra įrengta vieša pasivaikščiojimų vieta. Nebūtų gerai, jei ta vieta virstų tarsi jūroje žuvusių kapinės.

Prieš tokių lentelių montavimą ant uosto molo pasisakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kapitonas Adomas Alekna. Jo nuomone, žuvusiems jūroje asmenims ir nuskendusiems laivams pagerbti yra pastatytas „Albatroso“ paminklas. Prie jo ir turėtų vykti įvairios pagerbimo ceremonijos.

Tąsa į elektroninę erdvę

Jūrinės kultūros koordinacinėje taryboje buvo pastebėta, kad yra parengtas žuvusiųjų jūroje asmenų ir nuskendusių laivų sąrašas. Jis apima laikotarpį nuo XX a. pradžios. Bet nuo 2010 m., po „Albatroso“ paminklo pastatymo, tas sąrašas nepildomas.

Dar išsamesnį žuvusiųjų jūroje sąrašą nuo seniausių laikų yra parengęs ir nuolat atnaujina Lietuvos jūrų muziejus. Jis sutiko sąrašą viešai patalpinti Lietuvos jūrų muziejaus tinklalapyje.

Žuvusiųjų asmenų ir nuskendusių laivų sąrašą bendrame uosto portale www.portofklaipeda.lt nuolat planuoja skelbti ir Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija. Ji pastatė „Albatroso“ paminklą, kuris 2012 m. buvo perduotas Klaipėdos miesto savivaldybei. Tikimasi, kad šiais metais savivaldybė suras būdų, kaip pagal paminklo autoriaus Klaudijaus Pūdymo siūlymą, prie „Albatroso“ įrengti nuorodas į tinklalapius, kur skelbiami žuvusių asmenų ir nuskendusių laivų sąrašai.

Tai būtų graži „Albatroso“ paminklo tąsa į elektroninę erdvę praplečiant informaciją ir supratimą apie paties paminklo svarbą.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Pastebėjimas

Man patinka tas paminklas.

Nuomonė.

Supratau, kad prie paminklo bus ne sąrašas, o tik nuoroda į nuolat atnaujinamą bendrą visų išplaukusių ir negrįžusių laivų ir jūrininkų sąrašą, kuris kasmet bus atnaujinamas. Tai yra labai geras sumanymas, nes išlaikomas nuolatinis sąryšis su tais, kurių žuvo jūroje.

RK.

Visiška nesąmonė. Paminklas yra išplaukusiems ir negrįžusiems. O dabar dar bus sąrašas kuriems ypač. Kam to reikia? Niekam.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS