Prokurorai atsisakė ginti viešąjį interesą dėl paminklo B. Lubiui Plungėje | kl.lt

PROKURORAI ATSISAKĖ GINTI VIEŠĄJĮ INTERESĄ DĖL PAMINKLO B. LUBIUI PLUNGĖJE

  • 19

Klaipėdos apygardos prokuratūra atsisakė taikyti viešojo intereso gynimo priemones dėl planų Plungės dvaro parke statyti paminklą šio rajono garbės piliečiui, signatarui, ekspremjerui, buvusiam Pramonininkų konfederacijos prezidentui Bronislovui Lubiui.

„Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorė, išnagrinėjusi Valstybinės kultūros paveldo komisijos pareiškimą, nenustatė, jog išduodant statybos leidimą ir derinant skulptūros projekto sprendinius su Kultūros paveldo departamentu buvo pažeisti teisės aktai ar tuo būtų pažeistos asmens, visuomenės, valstybės teisės ir teisėti interesai“, – teigiama penktadienį išplatintame prokuratūros pranešime.

Valstybinė kultūros paveldo komisija kreipėsi į prokuratūrą, kad Plungės rajono savivaldybės išduotas leidimas skulptūrą B. Lubiui statyti nacionalinės reikšmės kultūros paminklo – Plungės dvaro sodybos – teritorijoje pažeidžia viešąjį interesą išsaugoti šį kultūros paveldą.

Paminklo statymo klausimą balandį svarsčiusi komisija konstatavo galimą įstatymų pažeidimą. Per Valstybinės kultūros paveldo komisijos posėdį kalbėję dailės istorikai, parkų tyrinėtojai tvirtino, jog paminklo B. Lubiui projektas turi akivaizdų neigiamą poveikį paveldui.

Anot specialistų, Plungės dvarui ir jo parkui taikomi specialieji paveldosauginiai reikalavimai, o paminklo projektas keičia vertingąsias Oginskių dvaro komplekso savybes.

Tarptautinės dailės kritikų asociacijos Lietuvos sekcijos narių vertinimu, prie įėjimo į parką turinti stovėti skulptūra siųstų klaidingą žinutę – B. Lubys simboliškai savintųsi visą dvaro kompleksą, jis tarsi pasitiktų svečius kaip dvaro sodybos savininkas.

Prokuratūros pranešime atkreiptas dėmesys, kad Kultūros paveldo departamentas neprieštaravo, jog skulptūra būtų pastatyta Plungės dvaro parke, ir suderino statybos leidimą.

„Kultūros paveldo departamento sprendimas pritarti skulptūros projektiniams sprendiniams ir jos statymui Plungės dvaro parke buvo grindžiamas tuo, jog vieta, kurioje bus statoma skulptūra nėra visiškai autentiška, nutolusi nuo centrinių rūmų, nedaranti įtakos parko struktūrai ir vizualiniams ryšiams“, – nurodė prokuratūra.

Dėl signataro, mecenato, Plungės miesto garbės piliečio B. Lubio atminimo įamžinimo Plungėje į savivaldybę kreipėsi Plungės pramonininkų sąjunga.

Išnagrinėjus šį prašymą bei kompetentingoms institucijoms pritarus, išduotas leidimas statyti skulptūrą B. Lubiui atminti minėto dvaro parke prie Babrungo upės tilto krantinės.

Ten norima įrengti naują trinkelių aikštelę ir pastatyti natūralistinių formų bronzinę 2,3 metro aukščio B. Lubio skulptūrą, paaukštinti pakrantės atraminę sienelę.

Tai būtų antras paminklas B. Lubiui, pirmasis 2015 metais pastatytas Jonavoje, kur veikia šiam verslininkui priklausiusi azoto trąšų gamykla „Achema“.

2012 metais Klaipėdoje B. Lubiui atidengta atminimo lenta su bareljefu.

B. Lubys gimė 1938 metais Plungėje. Jis buvo verslininkas, pramonininkas, Kovo 11-osios akto signataras, nuo 1992 metų gruodžio 2 dienos iki 1993 metų kovo 31 dienos ėjo premjero pareigas, ilgametis Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas, mecenatas, Jonavos rajono ir Plungės miesto garbės pilietis. B. Lubys netikėtai mirė 2011 metų spalio 23 dieną Druskininkuose. 

Rašyti komentarą
Komentarai (19)

Oi

Kas čia per ,,vajus '' pasidarė su paminklais. Ar nepastatė kapinėse? Kam tyčiotis iš mirusiojo ir priešnti tautą? O dabar išlenda iš patvorių vatnikai ir gieda giesmelę apie Lansbergio pavojų. Kuo jis čia dėtas, neaišku

Anonimas

VAGIS !!! ir tiek

Anonimas

Lubi nuzude Landzberginiu fasistu banditai. , o Lietuvos prokurorai - Landzbergiu kiseniniai suneliai. Kaip jie eios pries seimininka ir kaip jie kas i maitinancia ranka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS