Reikalaujama griežtesnių bausmių gyvūnų kankintojams | kl.lt

REIKALAUJAMA GRIEŽTESNIŲ BAUSMIŲ GYVŪNŲ KANKINTOJAMS

Neabejingieji keturkojų skausmui sukilo prieš, jų manymu, per mažą atsakomybę už žiaurų elgesį su gyvūnais. Prezidentei ir parlamentarams adresuotoje peticijoje prašoma, kad skriaudikams grėstų kalėjimas iki trejų metų.

Galioja Baudžiamasis kodeksas

Peticiją dėl griežtesnės teisinės atsakomybės už žiaurų elgesį su gyvūnais penktadienį jau buvo pasirašę apie 32 tūkst. žmonių. Ir šis skaičius nuolat auga.

Elektroniniame rašte teigiama, kad gyvūnų skriaudikams, žudikams ir kankintojams skiriamos atsakomybės menkumas, o dažnai – ir visiškas jos nebuvimas sukrečia. Todėl prašoma Lietuvos Respublikos įstatymų leidėjų sugriežtinti šiuo metu taikomas bausmes, atitinkamai pakeičiant 310-ąjį Baudžiamojo kodekso straipsnį.

Pagal dabar galiojantį teisės aktą tie, kurie žiauriai elgėsi su gyvūnu, jį kankino, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, yra baudžiami viešaisiais darbais, bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Ruošiasi siųsti Prezidentei

310-ąjį straipsnį siūloma koreguoti taip, kad smurtautojai jį atsimintų ilgai.

"Tas, kuris žiauriai elgėsi su gyvūnu, jei gyvūnas dėl to patyrė kančią, turėtų būti baudžiamas viešaisiais darbais ir bauda iki 100 MGL. Jei gyvūnas dėl to buvo suluošintas arba žuvo, kaltininkas baudžiamas bauda iki 200 MGL ir laisvės atėmimu nuo vienerių iki trejų metų", – teigiama peticijoje.

Taip pat pabrėžiamos neigiamos žiauraus elgesio su gyvūnais pasekmės – visuomenėje vis mažėja pagarbos ir atjautos, žmonės atpranta mylėti, praranda atsakomybės jausmą.

Peticija, kurią dar galima pasirašyti iki gegužės 12 d., turėtų pasiekti šalies Prezidentę ir Seimo narius.

"Jau seniai reikėjo"

Gyvūnų teises ginantys žmonės įsitikinę, kad tik griežtos sankcijos duos rezultatų.

"Minimali bauda yra niekinė. Gal netinkamas pavyzdys, bet pažvelkite į žmones, kurie turi automobilius ir už greičio viršijimus bei kitus, daug rimtesnius nusižengimus gauna tikrai ne minimalias baudas. Jeigu piniginės baudos padėtų, jie to nekartotų. Vadinasi, reikia kažko daugiau, nes gyvūnus kankinančių žmonių Lietuvoje yra begalės", – rašė Raimundas.

"Ne tik baudas reikia skirti, bet tokiems asmenims iš viso turi būti atimta bet kokia teisė laikyti gyvūną", – pasisakė Rūta.

Gyvūnų globėja, įstaigos "Linksmosios pėdutės" steigėja Simona Šakinytė ragino nelikti abejingiems ir pasirašyti peticiją.

"Esu 100 proc. įsitikinusi, kad jau seniai to reikėjo. Tik pas mus kažkodėl labai ilgai niekas nevyksta. Suvokiu, kad ne tik bausmės trukdo žmonėms kitaip žiūrėti į gyvūną, daug lemia auklėjimas ir šeimoje diegiamos vertybės. Bet gal toji didelė pasekmė atbaidys žmogų nuo žiauraus elgesio", – samprotavo S.Šakinytė.

Sviedė iš ketvirto aukšto

S.Šakinytės žodžiais tariant, žiaurus elgesys apima ne tik fizines bausmes, bet visa tai, kas sukelia stresą gyvūnui.

"Jo laikymas prie būdos, prikabinimas prie grandinės, įkalinimas voljere, kai kurie dresūros atvejai – visa tai, mano galva, yra žiauriausias elgesys. Taip pat ir atiduoti, ypač jau suaugusį keturkojį, nebent šeimininkas mirė ir nėra kito pasirinkimo. Nesakau, kad šunį ar katiną galima tik glostyti ir kasyti pilvuką, kartais reikia ir griežtesnio žodžio", – kalbėjo pašnekovė.

Įstaigą "Linksmosios pėdutės" prieš keletą metų sukrėtė kraupus incidentas, kai iš ketvirto aukšto balkono buvo išmestas katinas. Keturkojui buvo sulaužytos kojos, žandikaulis, jis vos išgyveno.

"Pastatėme jį ant kojų ir parašėme pareiškimą policijai. Kai pareigūnai susisiekė su katino savininku, šis parašė atsakymą, kad nenorėjo sužaloti gyvūno, tiesiog metė jį pro langą savo pažįstamam žmogui. Policija atsisakė toliau tęsti tyrimą. Negalėjome atsistebėti mūsų teisėsaugos aklumu ir abejingumu. Juolab kad buvo įvykį mačiusių liudininkų", – šiurpo S.Šakinytė.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Alberta A.

Jau vien judraus šuns kalinimas daugiabutėje komunalkoje yra kankinimas. Šį nepatogų faktą džiurnalistai nutyli. Ir gyvulių globėjai nutyli. Miesto valdžia privalo uždrausti šunų laikymą daugiabučiuose. Sukurkim peticiją , rinkim parašus , spauskim valdžią. Bus mažiau šunų šūdininkų ir streso .

auka

O ką daryti, ir kaip bausti kaimynus, kurių šunys patvoriais visą naktį amsi?Durna politika, kai šunys įgavo didesnę vertę nei žmonės. Gal, kad jiems nereikia bedarbio pinigų ir pensijų mokėti......

Butinai didinti bausmes

Jeigu issigimeliai sugeba nuskriausti gyvuna kuris net negali apsiginti ka jau kalbeti apie ju psichine busena buti visuomeneje
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS