Rengiamasi Klaipėdos uosto akcionavimui | kl.lt

RENGIAMASI KLAIPĖDOS UOSTO AKCIONAVIMUI

Tai, ką bandė pradėti ankstesni politikai, bet taip ir nedrįso padaryti dėl Valstybės saugumo departamento išvados, rengiasi padaryti dabartinė valdžia.

Pristabdė saugumas

Susisiekimo ministerija yra parengusi įvairių įstatymų pakeitimo projektus, kuriuos priėmus būtų sudarytos sąlygos valstybės įmones paversti akcinėmis bendrovėmis.

Pagal parengtus pakeitimų dokumentus akcinėmis bendrovėmis taptų Klaipėdos valstybino jūrų uosto direkcija, Vidaus vandens kelių direkcija, taip pat su aviacija susietos valstybės įmonės Lietuvos oro uostai ir „Oro navigacija“.

Be įstatymų projektų, kurie susiję su šiomis konkrečiomis įmonėmis, siūloma keisti ir Lietuvos nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos įstatymą.

Dėl šio įstatymo nuostatų praeityje kaip tik ir buvo pristabdytas buvusio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus noras akcionuoti susisiekimo sistemos valstybines įmones.

Įžvelgia efektyvumą

Dabartinės valdžios noras akcionuoti valstybines įmones aiškinamas tuo, kad tai padėtų efektyviau valdyti valstybės turtą.

Nurodoma, kad pertvarkius įmones į akcines bendroves bus gerokai aiškiau paskirstytos valdymo organų pareigos, sustiprinta kontrolė. Profesionalios valdybos leisiančios sumažinti politinių ciklų riziką ir užtikrins įmonių veiklos nuoseklumą ir stabilumą.

Numatyta, kad atsiras galimybės steigti dukterines bendroves. Tai skatintų įmones investuoti į inovacijas, naujas paslaugas. Dukterinės įmonės neva leistų efektyviau valdyti verslo riziką.

Manoma, kad tokios teisinės formos juridinis asmuo būtų atsakingas už bendrovės finansinius ir valdymo klausimus ir prisidėtų prie spartesnės atitinkamo transporto sektoriaus plėtros.

Taip pat nurodoma, kad valstybės įmonių akcionavimas atitiktų ES Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos rekomendacijas peržiūrėti valstybės valdomų įmonių teisines formas.

Pristatymo medžiagoje teigiama, jog pertvarkius valstybės įmones į akcines bendroves lengviau iš jų valstybė galės gauti pelno dalį dividendų išraiška.

Įsigaliotų 2022 m. pabaigoje

Bent kol kas pagal pristatymo medžiagą yra aišku, kad dabartinė Susisiekimo ministerija remiasi prieš 2,5 metų anos J.Narkevičiaus vadovaujamos Susisiekimo ministerijos teikta šios sistemos valstybės įmonių akcionavimo schema. Įstatymų keitimo nuostatos bus tikslinamos.

Pristatymo medžiagoje teigiama, kad valstybės įmonių pertvarkymo į akcines bendroves nuostatos numatytos šios Vyriausybės programoje, kur numatyta valstybės ir savivaldybių valdomų įmonių peržiūra.

Šiuo metu valstybės įmonių pertvarkymo į akcines bendroves įstatymų paketai yra pateikti vertinti įvairioms žinyboms, tarp jų ir Valstybės saugumo departamentui, Specialiųjų tyrimų tarnybai.

Jau yra parengtas ir Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo būtų pritariama valstybės įmonių akcionavimui. Po to dokumentų paketas eitų į Seimą.

Numatyta preliminari akcionavimą atliekančių įstatymų įsigaliojimo data – 2022 metų gruodžio 31 d.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Vienas iš didžiausiu

Lietuvos strateginiū objektu o referendumo nereik? Nereikia atsiklaust ar Tauta nor atidout už dyka kaškamtais savo turta?Turim Fortuma katras iš pradžiu leido savivaldybei turėt akciju o kas dabar? 95% priklauso savininkui o miestui špyga?Tik ju gamybos optimizavimo suda ir atliekas galim uostyt.JOKIU AKCIONAVIMU!

O kur

Lietuvos Konstitucija? O kur visuomenės nuomonės paisymas? Dabar kai žmonės uždaryti tai pats metas Valstybę apiplėšinėti. Ar buvo apklausos ar piliečiai sutinka kad iš jų atimtų paskutinį turtą? Ar nematyt kokią žalą biudžetui atnešė visi ankstesni privatizavimai?Valstybei pelno nereikia? Jų pensininkus, vaikus, neįgaliuosisu ir didžiausią krūvą valstybinių institucijų lodariu tegul dirbantieji išlaiko? Tie kurie vergauja už grašius / kiek o pačio uosto įmoniu savininkai už darbą moka?/

ot kurvos

vistiek uosta privatizuoja. Niekaip ju nesustabdysi. Vagys prakeikti
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS