S. Kairiui pasigendant Klaipėdos indėlio gaivinant paštą, A. Vaitkus įžvelgia spaudimą | kl.lt

S. KAIRIUI PASIGENDANT KLAIPĖDOS INDĖLIO GAIVINANT PAŠTĄ, A. VAITKUS ĮŽVELGIA SPAUDIMĄ

  • 40

Kultūros ministrui Simonui Kairiui užsiminus, kad Klaipėda yra aklavietėje sprendžiant centrinio pašto ateitį, uostamiesčio savivaldybė skelbia, kad yra numačiusi skirti lėšų panaudojimo koncepcijai parengti, tačiau pabrėžia, kad paštas – ministerijos turtas.

Tuo metu pats meras Arvydas Vaitkus teigia įžvelgiantis Kultūros ministerijos spaudimą uostamiesčiui prisidėti finansiškai prie tvarkybos, nors anksčiau apie tai nebuvo kalbėta.

Kaip pranešė savivaldybė, paskutiniajame darbo grupės posėdyje, vykusiame gruodį, nutarta, kad iki vasario vidurio turi būti parengtas projektavimo techninės užduoties projektas. Tačiau pastaruoju metu imta kalbėti apie įvairias sumas, kurių, kaip prisidėjimo prie projektavimo ir pastato sutvarkymo, pageidaujama iš savivaldybės – preliminariai apie 2 mln. eurų.

„Susitarime ir iki šių metų gruodžio nebuvo jokių kalbų apie savivaldybės finansinį prisidėjimą prie projektavimo ir statybos darbų. Deja, tačiau dabar jau girdime ir turime raštiškus įrodymus, kad ministerija spaudžia savivaldybę skirti pinigų pastato sutvarkymui, nes tik tokiu atveju būtų galima paskubinti darbų eigą“, – teigė A. Vaitkus.

„Keistoje aklavietėje“

Šią savaitę Klaipėdoje su kultūros bendruomene susitikęs S. Kairys priminė, kad Kultūros ministerija nusprendė iš Lietuvos pašto išpirkti Klaipėdos centrinį paštą už 2,4 mln., taip pat numatė virš 7 mln. eurų tvarkybai, rengia įveiklinimo studiją, kuri atiteks miestui, tačiau pats miestas yra „keistoje aklavietėje“.

„Labai gaila, kad yra keistoje aklavietėje, ministerija juda į priekį, organizuoja ir skelbs sąlygas projektavimui. Tikimės, kad savivalda atsigręš į projektą, tai nemenka dovana iš valstybės pusės“, – kalbėjo S. Kairys.

Anot jo, diskusijos užtruko ir buvo prarasta daug laiko savivaldybei kalbantis su Jūrų muziejumi, kad centrinis paštas jame įsteigus naujas veiklas būtų jų padalinys. S. Kairys teigė, kad pernai liepą buvo įkurta darbo grupė, rugsėjį laukta konkretaus plano, kaip savivaldybė šiame procese ketina dalyvauti.

Klaipėdos savivaldybė trečiadienį pranešė, kad siekia Klaipėdos centrinio pašto atgimimo ir yra numačiusi jau šiais metais skirti lėšų F. W. Argelanderio mokslo ir meno centro koncepcijai parengti. Savivaldybė taip pat tikisi, kad Kultūros ministerijai pavaldi biudžetinė įstaiga Kultūros infrastruktūros centras artimiausiu metu pradės centrinio pašto sutvarkymo techninio projekto rengimą, tačiau pabrėžia, kad paštas priklauso ministerijai ir apie prisidėjimą finansiškai anksčiau nebuvo kalbų.

Ketinimų neišsižada

Anot savivaldybės, 2022 metų liepą tarp Klaipėdos savivaldybės ir Kultūros ministerijos buvo pasirašytas ketinimų protokolas dėl šio pašto komplekso įveiklinimo. Jame įtvirtinti ministerijos ketinimai skirti finansavimą komplekso sutvarkymui, o savivaldybė, ministerijai sutvarkius pašto kompleksą, turėtų pasirūpinti jo įveiklinimu.

Ar sutvarkymui finansavimą numatyti ketinusi ministerija ir vėl dairysis į miesto biudžetą?

„Klaipėdos savivaldybė savo ketinimų neišsižada. Atvirkščiai – esame labai suinteresuoti, kad klaipėdiečiams svarbią reikšmę turintis istorinis kompleksas būtų kuo greičiau sutvarkytas ir pagaliau atgimtų. Apmaudu girdėti pasisakymus, neva savivaldybė kažko nedaro, kad tai taptų realybe. Norisi priminti ministerijai, kas yra istorinio komplekso savininkas ir kas jį turėtų sutvarkyti“, – savivaldybės išplatintame pranešime cituojamas Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus.

Anot jo, tai, kad savivaldybės jau dabar prašoma finansinio prisidėjimo prie projektavimo ir pastato tvarkymo, sukelia daug klausimų, kas bus tolimesniuose etapuose, „jei valstybės lėšomis neįstengiama parengti net projekto“.

„Ar sutvarkymui finansavimą numatyti ketinusi ministerija ir vėl dairysis į miesto biudžetą?“ – sako meras.

„Nusikalstamai apleistas“

A. Vaitkus pabrėžia, kad centrinis paštas yra jų nuosavybė ir savivaldybė neturi investuoti į svetimo turto sutvarkymą.

„Manau, kad visi šie žingsniai buvo iš anksto numatyti, bandant nusimesti įsipareigojimus ir apkaltinti savivaldybę neveiksnumu. Iš mūsų pusės tai, kas buvo suplanuota – centrinio pašto įveiklinimas, juda į priekį. Pašto pastatas, mūsų nuomone, eilę metų yra nusikalstamai apleistas, tinkamai neprižiūrimas ir toliau niokojamas gamtinių sąlygų“, – teigia meras.

Po savivaldybės 2022 metų rugsėjį atlikto statinio techninės priežiūros patikrinimo ir nustatytų trūkumų, pernai vasarą Kultūros infrastruktūros centras įrengė apsaugos priemones, tačiau gruodį vėl kreiptasi į šį centrą dėl pavojingai besikaupiančio sniego ir išsiklaipiusių apsauginių konstrukcijų.

Atkreiptas dėmesys, kad statinio valdytojas privalo užtikrinti, jog ant apsauginių tinklų ir stogo besikaupiantis sniegas nekeltų grėsmės praeiviams, šalia pastato statomiems automobiliams, statiniai atitiktų saugos reikalavimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (40)

kolūkietis

pasisekė senamiesčio gyventojams.Meras už miestiečių pinigus atremontuos visus namus.o paštui neskiria nė cento

Stebint

Koks vyksta mero puolimas, net toli nuo menų esantys klaipėdiečiai manau pradeda suprasti, tie ilgamečiai " kultūros darytojai" buvo taip giliai sukišę rankas į klaipėdiečių biudžetą, kad iki šiol negali atsipeikėti " kaip tai " ? ! Ir jokia kultūra šiuo atveju ne prie ko . Godumas kelia įniršį . Be pagarbos .

Neauksė

Ar meras pokalbio metu ką nors įžeidinėjo, tyčiojosi ar kalbėjo nemandagiai ? Turėkite gėdos liberalieji ir rinkimus pralaimėję petrošiniai . Jūs " liberpolitrukai " dergiate be atvangos ! Manau sau darote " meškos paslaugą " . Jus niekina jau net tie, kurie buvo neutralūs ar už kitą kandidatą balsavo per mero rinkimus . LiberVasios fui.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS