Šakas taip pat reikia rūšiuoti | kl.lt

ŠAKAS TAIP PAT REIKIA RŪŠIUOTI

  • 1

Saulėtos dienos sodininkus vilioja į kiemą ir prie konteinerių jau atsiranda krūvos nugenėtų krūmų, medžių šakų. Klaipėdos aplinkosaugininkai primena, kad šakos, kaip ir kitos žaliosios atliekos, yra perdirbamos – paverčiamos kompostu, tad jas būtina tvarkyti taip, kad kiemų nepaverstume nepraeinamais šabakštynais, o atliekų tvarkytojams nekiltų papildomų rūpesčių dėl jų išvežimo.

Nedidelį kiekį medžių ir krūmų šakų tvarkingai palikti prie konteinerių galima, tačiau  jos turi būti susmulkintos ne ilgesnėmis nei 1 metro dalimis – taip jas patogiausia sukrauti ir išvežti į kompostavimo aikštelę. Tiek į daugiabučių kiemus, tiek į privačių namų kvartalus kartą per savaitę užsuka atliekų surinkėjai, kurie atskirai surenka visas žaliąsias atliekas. Biologiškai skaidžių atliekų surinkimo ir išvežimo grafikai yra  skelbiami Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro svetainėje www.kratc.lt arba juos sužinoti galima paskambinus darbo valandomis nemokamu telefonu  (8 800) 133 44.

Susidarius didesniam šakų kiekiui, jų išvežimui ir sutvarkymui būtina užsisakyti specialų šioms atliekoms skirtą konteinerį. Klaipėdos mieste tokia paslauga bus suteikta nemokamai. Paskambinus telefonu (8 46) 39 07 81, į sutartą vietą atliekų surinkėjai atveš didelį konteinerį. Tačiau jį užsakęs asmuo turi pasirūpinti, kad čia būtų metamos tik žaliosios atliekos. Jokių priemaišų šiame konteineryje negali būti, nes surinktos atliekos vežamos tiesiai į specialią aikštelę, kur iš žaliųjų atliekų gaminamas kompostas.

Ta pati tvarka galioja ir kitų žaliųjų atliekų tvarkymui. Gali būti, kad kai kur yra likę sugrėbtų ir neišvežtų medžių lapų arba sodybų šeimininkai pradėjo vejos aeravimą ir neturi kur dėti išpurentos žolės liekanų. Jei minėtų atliekų kiekiai nedideli – juos galima sudėti į maišus ir išvežimo dieną palikti prie konteinerių kieme. Rekomenduojama naudoti žalios spalvos maišus.

Didesnį kiekį šakų ar kitų žaliųjų atliekų dar galima savo transportu išvežti į Glaudėnų žaliųjų atliekų surinkimo aikštelę. Ji įsikūrusi prie buvusio Kalotės sąvartyno. Žaliosios atliekos iš Klaipėdos gyventojų ten priimamos nemokamai. Aikštelė dirba I–V nuo 8 iki 16 val., tel. (8 633) 25 887.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus specialistai balandžio mėnesiais vykdys reidus ir fiksuos, kur šakos ir kitos žaliosios atliekos tvarkomos netinkamai. Už tokius aplinkosauginius pažeidimus Klaipėdos mieste gali būti skiriamos administracinės baudos, siekiančios 600 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

jo jo

sukapokite kuo smulkiau, kad privatiems verslininkams gamybos kaštai sumažėtų:D)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS