Šiam pasauly visko būna... Kiaulė Baltijos jūroje? | kl.lt

ŠIAM PASAULY VISKO BŪNA... KIAULĖ BALTIJOS JŪROJE?

Kiaulė Baltijos jūroje? Taip, kiaulė. Bet ne ta, kuri kažkada pas močiutę kaime nelaiminga, uždaryta kriuksėjo tvarte, o dabar didelėse fermose gyvuliuoja.

Tai Baltijos jūros kiaulė – retas gyvūnas, bet laisvas, skrodžiantis bangas ir vis iš tolo pasidairantis į vasarotojų apgultas jūros, upių pakrantes: įdomu, jei priplaukčiau arčiau, ar pažintų mane, ar džiaugtųsi, kad dar esu, kad noriu būti? 

Nežinome, ką iš tikrųjų galvoja šis retas vienintelis vietinis delfinas, ar kitaip – mažasis banginis, giminingas kašalotams, bet žinome, ką galvojame mes, norintys geriau pažinti šį vandenų pilietį. Norime kuo daugiau sužinoti, pamatyti ir išsaugoti.

Pasirodo, jūrų kiaulė yra artima mūsų kaimynė. Juk kiti banginiai, kurie būna pastebimi Baltijos jūroje, atplaukia atsitiktinai, o šis gyvūnas paprastai apsistoja netoli krantų ar upių estuarijų. Dvidešimtojo amžiaus pradžioje šį gyvūną dar buvo galima nesunkiai pastebėti, ir tai buvo gana įprastas reiškinys. Jis savo šuolius vandenyje demonstravo net Palangos poilsiautojams, stebintiems jį nuo Palangos tilto.

Deja, po Antrojo pasaulinio karo šių gražuolių labai sumažėjo. Dabar Baltijos jūros kiaulių likę tik apie penkis ar šešis šimtus. Jos gyvena vakarinėje Baltijos jūros dalyje. Populiacijos sumažėjimą lėmė cheminių teršalų leidimas į Baltijos jūros vandenis. Keista, kaip suaugę žmonės nesupranta, kad tai kenkia žinduolių vaisingumui bei imuninei sistemai – jie pradeda dažniau sirgti ir sunkiau susilaukia kitų palikuonių. Taip pat kenkia ir žmonių žvejyba tinklais, kuriuose jos įstringa ir negali įkvėpti oro, ir visa tai dėl jų taukų išgavimo!

Ne mažesnė problema yra laivų bei kitų įrenginių keliamas triukšmas, kuris sutrikdo šių gyvūnų orientaciją, nes Baltijos jūros kiaulės medžioja naudodamos echolokaciją ir yra jautrios triukšmui. Tam, kad išsaugotų šiuos dabar jau retenybe tapusius gyvūnus, tūkstantis devyni šimtai devyniasdešimt pirmaisiais metais buvo įkurta organizacija „ASCOBANS“, kuriai svarbus jų likimas: organizacijos nariai rūpinas jūrų kiaulėmis, prižiūri bei tyrinėja jas. Lietuva yra viena iš šešių šios organizacijos narių ir jau penkiolika metų skelbia žinią apie šias jūrų kiaules bei jų išsaugojimą.

Baltijos jūros kiaulės diena

Tarptautinė Baltijos jūros kiaulės diena yra minima gegužės šešioliktą dieną. Ši savotiška šventė daug kam gali pasirodyti keista ar net negirdėta, bet šios dienos minėjimas yra susietas su dabarties aktualijomis. Tai ir gamtos teršimas, chemikalų leidimas į upes, ežerus, jūras ir kitokius vandens telkinius, taip pat besaikis žmonių noras pasipelnyti naikinant retas gyvūnų rūšis. Baltijos jūros kiaulės diena yra priminimas bei noras atkreipti žmonių dėmesį į tai, kad visą laiką privalu nepalikti bet kur šiukšlių, neleisti teršalų į vandenis, jeigu norime kad gamta ir jos gyventojai visada būtų sveiki, turėtų palankias sąlygas daugintis bei būtų laimingi. Tada mums visiems taptų graži ir prasminga ne tik Baltijos jūros kiaulės diena, bet ir visos kitos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS