Skirtingi uostamiesčio kavinių reklaminiai užrašai: kava – išsinešti ar išsinešimui? | kl.lt

SKIRTINGI UOSTAMIESČIO KAVINIŲ REKLAMINIAI UŽRAŠAI: KAVA – IŠSINEŠTI AR IŠSINEŠIMUI?

Uostamiesčio kavinių reklaminiai užrašai gana skirtingi. Vienur parašyta „Kava išsinešimui“, kitur – „Kava išsinešti“. Kalbos specialistai aiškina, kad taisyklingas – tik vienas variantas.

Vienos senamiesčio kavinės siūlo kavą „išsinešimui“, o kitos – „išsinešti“, tačiau vienas iš šių žodžių vartojamas netaisyklingai.

Pasak savivaldybės kalbos tvarkytojos Astos Chrustaliovos, rašant reklaminius pranešimus, turėtų būti vartojamas žodis „išsinešti“.

„Taisyklingas variantas turėtų būti parašytas su žodžiu „išsinešti“, taip pat gali būti ir kitoks variantas – „kava išsineštinai“, tačiau šis žodis vartojamas rečiau“, – teigė A. Chrustaliova.

Šiaip reklamų skleidėjai atkreipia dėmesį į pastabas.

Kalbos tvarkytoja aiškino, kad visų būsimų reklamų projektai yra tikrinami. Jeigu randama netaisyklingų užrašų, apie tai pranešama reklamų skleidėjams, nurodomos klaidos, paaiškinamos taisyklės ir prašoma ištaisyti klaidas.

„Gavę reklamos projektą mes pataisome rašybos klaidas. Jeigu gatvėje matoma iškaba ar reklama su klaida, veikiausiai jos paskelbtos be savivaldybės leidimo ir yra nelegalios“, – tvirtino kalbos tvarkytoja.

Asta Chrustaliova. Vytauto Liaudanskio nuotr.

A. Chrustaliova teigė, jog reklamos patikrinimai vyksta nuolat ir yra pastebima, kad reklamų skleidėjai atsižvelgia į pastabas.

„Jei klaidos buvo pastebėtos ne nuolatinėse reklamose, pavyzdžiui, skrajutėje, apie jas informuojame reklamų skleidėjus, kad kitą kartą, rengdami reklamų tekstus, jie nedarytų klaidų. Šiaip reklamų skleidėjai atkreipia dėmesį į pastabas“, – aiškino kalbos tvarkytoja.

Pasak A. Chrustaliovos, nelegalias reklamas tikrina Viešosios tvarkos skyriaus specialistai. Už tokios reklamos skelbimą yra numatytos ir administracinės nuobaudos.

Po nuobaudos dar yra nurodomas laikotarpis įteisinti reklamą, o gavus savivaldybės leidimą, skelbti reklamą.

„Nuobaudos skiriamos tik už tas klaidas, kuriomis pažeidžiami Valstybinės lietuvių kalbos komisijos nutarimai. Ne už visas kalbos klaidas galima skirti nuobaudas, pavyzdžiui, „Kava išsinešimui“ nėra priskiriama prie šių klaidų“, – teigė A. Chrustaliova.

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Tadas

Kodel kalbos komisija tylu del svetimu raidziu?

Tadas

Uzdrausti kava ir problema isspresta.

to Rolandas

Jeigu este truputį berašis ir su skurdžiu žodynu, tai jau paties problema, nes išsilavinęs žmogus žino, kad žodžių „Sninga “ ir Snygis“ reišmės skiriasi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS