Sklypo suformavimas: kodėl būtina ir kaip tą atlikti? | kl.lt

SKLYPO SUFORMAVIMAS: KODĖL BŪTINA IR KAIP TĄ ATLIKTI?

  • 9

Klaipėdos rajono savivaldybė ragina daugiabučių ir privačių namų gyventojus nedelsti ir susiformuoti namų valdos žemės sklypus prie nuosavybės teise priklausančių pastatų ir tuos sklypus išsinuomoti arba išsipirkti.

Teritoriją būtina suformuoti ne tik dėl tvarkos ir aiškumo dalijantis priežiūros atsakomybe, galimybės tapti visateisiais kiemo šeimininkais ir įsiteisinti pagalbinius ūkio pastatus, bet ir siekiant ateityje išvengti ginčų, susijusių su žemės sklypų ribomis.

Gyventojai, nežinantys ir nesantys tikri, ar teisėtai naudojasi prie namų esančia žeme, raginami kreiptis į Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos Klaipėdos rajono skyrių (Klaipėdos g. 74, Gargždai, tel. 8 706 85 519). 

NŽT specialistai informuoja kad galimi du sklypo formavimo būdai:

jei gyvenate kaimiškoje rajono vietovėje, teikti prašymą dėl sklypo formavimo turite tiesiogiai NŽT Klaipėdos rajono skyriaus specialistams. Atkreiptinas dėmesys, kad rudenį rajono kaimiškose Ablingos, Endriejavo, Girininkų, Lapių, Tauralaukio, Jakų, Girkalių, Kretingalės, Lėbartų, Dauparų, Stragnų, Skomantų, Drevernos ir Veiviržėnų kadastrinėse vietovėse bus rengiama nemažai žemės reformos žemėtvarkos projektų, kurių metu gyventojai turės galimybę namų valdos žemės sklypus susiformuoti pigiau (apie 450 Eur).

Laisvo fondo žemės sklypai projektuojami po viešo svarstymo, išnagrinėjus visų norinčiųjų susiformuoti sklypus prašymus.

Savivaldybė viešai skelbs savo interneto svetainėje pranešimus apie rengiamus žemės reformos projektus, nurodydama rengimo pradžią, prašymų padavimo terminus ir kitą aktualią informaciją. Jeigu jūsų sklypas nepateks į žemės reformos žemėtvarkos projektus, tuomet iniciatyva priklausys tik jums ir bus taikomos tokios pat taisyklės, kaip ir miesto gyventojams.

Jei gyvenate Gargžduose ar Priekulėje (miesto teritorijoje), namų valdos žemės sklypų formavimo iniciatyva priklauso tik jums patiems – turite pradėti rengti individualų žemės sklypų formavimo-pertvarkymo projektą.

Prašymą dėl sklypo formavimo galima teikti NŽT Klaipėdos rajono skyriuje arba internetu per Žemėtvarkos planavimo dokumentų informacinę sistemą (ŽPDRIS). Patvirtinus projektą, kurio metu suformuojamos namų valdos sklypo ribos,  būtina atlikti kadastrinius matavimus.

Tiek sklypo projektavimo darbai, tiek sklypo kadastriniai matavimai atliekami privačių asmenų lėšomis (apie 1 000 eurų).

Pastatų savininkas, jau turėdamas namų valdos sklypo kadastrinius matavimus, turi kreiptis į NŽT Klaipėdos rajono skyrių dėl sklypo išpirkimo ar nuomos sutarties sudarymo. Nominali sklypo vertė skelbiama tik suformavus sklypą, atlikus kadastrinius matavimus ir sklypą įregistravus Registrų centre.

Išpirkus sklypą iš valstybės mokamas žemės mokestis, sudarius nuomos sutartį – žemės nuomos mokestis.

Atkreiptinas dėmesys, kad perkant iš valstybės pirmą namų valdos žemės sklypą taikoma lengvata.

Jei sklypas, kurį perkate, ne didesnis kaip 0,06 hektaro ir yra iki 1995 m. birželio 1 d. patvirtintose miestų, kaip gyvenamųjų vietovių, ribose, taikoma 40 procentų žemės sklypo kainos nuolaida, pensininkams – 50 procentų nuolaida.

Jeigu namų valdos sklypas perkamas kaimo arba po 1995 m. birželio 1 d., miestams priskirtose teritorijose už sklypą iki 0,15 hektaro taikoma 50 procentų nuolaida.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

tam Archit

kaip galima suformuoti namo zemes sklypa, jeigu per musu namo sklypa vaziuoja dar du namai ir tokiu Klaipedoje dauguma, eilinis savivaldybes pasipinigavimas ir beprotybe

Tadas

beprasmybe nepajegsime išsigimeliai visose Klaipedos institucijose

Blinda

Zmones, kada eisim i gatves bukaprotes valdzios versti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS