Skonių kelionė po Kretingos rajoną | kl.lt

SKONIŲ KELIONĖ PO KRETINGOS RAJONĄ

  • 1

Kelionės po pasaulį šiais metais apribotos, tačiau tai nereiškia, jog pasaulio negalima patirti čia pat! Vienas maloniausių būdų pažinti šalį, regioną, miestą yra ragauti – ir kuo daugiau! Puotą akims bei sielai siūlanti Kretinga ir jos apylinkės, siūlo ir puotą net išrankiausiam pilvui. Atvykę į Kretingos kraštą kasdien galėsite patirti vis naujus kulinarinius pojūčius. Jūsų skonio receptoriai pabuvos ne tik Žemaitijoje. Nukeliausite ir į Viduržemio jūros regioną, ir į Meksiką, ir į dvaro balių bei tikrą mamos virtuvę.

Tobuliausi pusryčiai – „Promenade“

Sakoma, jog pusryčiai – svarbiausias dienos valgis. Mes, kretingiškiai, išduosime paslaptį, kur galima pavalgyti ne tik sočius, bet ir itin gardžius pusryčius. Ir priešpiečius. Ir pietus. Tai – kavinė „Promenadas“. Be gausybės pasaulio virtuvės patiekalų, čia galima paragauti ypatingų varškėčių. Jų specialiai į Kretingą žmonės važiuoja net iš Vilniaus! Minkštutėliai, išsipūtę lyg bandelės, pagardinti trokštama uogiene – šie varškėčiai yra dienos valgių karaliai. Varškėčiai ne šiaip sau pavolioti keptuvėje – o su meile iškepti konvekcinėje orkaitėje, todėl tokie purūs ir tirpstantys burnoje.

Vienintelė tokia – HBH karšta duona

Gruzdinta, tačiau kartu ir minkšta, gardžiu sūriu varvanti HBH karšta duona jau yra tapusi užkandžių klasika. Keptos duonos galima atrasti kone kiekvienoje kavinėje, tačiau „išrastas“ šis užkandis buvo būtent HBH virtuvėje. O dar tiksliau – HBH įkūrėjos Rados Matulevičienės namų virtuvėje. Keptos duonos su sūriu kavinėse dar nebūdavo, bet Rados vaikai jau skanaudavo gardžius duonos gabalėlius, kuriuos jų mama pamirkydavo majonezo padaže ir tada apvoliodavo sūryje. Kas galėjo pagalvoti, kad vaikystės skanėstas taps tokiu populiariu, jog visi jį pradės kopijuoti. Tad kad ir ką besiruoštumėte užsisakyti iš gausaus ir gardaus meniu, užkąsti firminės HBH karštos duonos yra užduotis numeris vienas. Tuomet tikrai galėsite sakyti, jog lankėtės Kretingos rajone.

Tikroji Žemaitija – „Vienkiemyje“

Žemaitijos regionas yra vertas nuodėmės – juk visi mėgsta spirgučiais pagardintus cepelinus, šaltu rūgpieniu užgeriamą kugelį, naminėje grietinėje paskendusius bulvinius blynus. Bet jei norisi egzotiškos Žemaitijos, jei norisi nepatirto Žemaitijos skonio, tiesiu taikymu reikia važiuoti į „Vienkiemį“. Kodinis žodis ten – šmakalas. Joks aukštaitis ar dzūkas šmakalo jums nesumakaluos. Tai moka tik žemaičių šeimininkės, o ypač tai gerai daro „Vienkiemio“ virėjos. Šalta kefyro sriuba su deginta silke skamba neįprastai, bet, patikėkite, suvalgysite ir dar paprašysite. Pagal „Vienkiemio“ šeimininkės Jolandos Šoblinskienės mamos seną receptą gaminamas šmakalas atgaivins karštą vasaros dieną, po smagaus draugų susitikimo iki išnaktų, ir patiks visais atvejais, kai kažko nori, bet nežinai, ko.

Kretingos Užupis – „Snack bar“

Įsitikinkite, jog į Kretingą atvykstate tuščiu pilvu – teks įveikti ne vieną užkandį ir gardų patiekalą. Ypač, jei užsuksite į kavinę „Snack bar“. Įkurtas prie upės, baras, kaip ir garsusis Užupis, vilioja neįpareigojančia bei jaukia aplinka. Ir virtuve, kuriai tinka pats didžiausias komplimentas – „pavalgiau skaniai, kaip pas mamą“. Mama Daiva savo šeimos virtuvėje sukūrė plėšytos mėsos sumuštinį – tokio niekur kitur nerasite. Mėsa ruošta keletą valandų tirpsta burnoje, per lūpas bėga švelnutis naminis jogurto padažas, o gomurį glosto namie virtas barbekiu pagardas. Valgant šį sumuštinį būtina išsiterlioti – taip bus dar skaniau.

Angliškai meksikietiška „Britanijos“ dvasia

Užsukę į rock pub‘ą „Britanija“ nušausite du zuikius vienu šūviu – pabūsite Anglijoje ir paragausite Meksikos. „Britanija“ garsėja savo roko koncertais ir angliško pub‘o įvaizdžiu. O virtuvė siūlo valgant nusikelti į Meksiką – niekur kitur Kretingos apylinkėse nerasite minkštutėlių, karštutėlių burritos. Į tortiliją susukta gardi mėsa, traškios daržovės ir tįstantis sūris privers iš malonumo sušukti „aj karamba“! Užsinorėsite likti ilgiau ir ragauti daugiau.

Tikra ispaniška „Parko virtuvėlės“ Paelja

Visi norėtume nuvykti iki karščiu ir aistra alsuojančios Ispanijos. Tačiau tikrą ispanišką skonį bei dvasią galima pajausti daug arčiau. „Atostogų parko“ komplekse įsikūrusi stilingoji „Parko virtuvėlė“ šį sezoną pristato išskirtinę naujieną: autentišką ispanišką Paelją, gaminamą pagal sertifikuotų Paeljos meistrų perduotą patirtį. Ispanijos karščiu ir meile gyvenimui alsuojanti Paelja interpretuojama įvairiai, tačiau paruošti ją taip, kaip tikri ispanų Paeljos meistrai geba tikrai ne kiekvienas. Tačiau „Parko virtuvėlės“ šefai šioje srityje – tikri profesionalai. Šis gurmaniškų jūros gėrybių ir tobulo skonio sultiniu prisotintas ryžių patiekalas skirtas kompanijoms nuo 6 asmenų, o jo gaminimas užtrunka ne mažiau 1 val. Užtat autentika ir fantastiškas skonis yra garantuoti.

Skaniausi koldūnai – tik „Smagratyje“

Pasaulyje daug gardžių patiekalų. Vieni tiesiog yra, o kiti, žiūrėk, valgytojus vilioja dar ir legendomis. Kretingoje būtų sunku rasti labiau legendų apipintą patiekalą už kavinės „Smagratis“ koldūnus. Plaukiantys švelniame grietinėlės ir spirgučių padaže, pabarstyti namie augintais krapais, gražūs ir minkšti kaip debesys – taip, tai kretingiškių ir miesto svečių mėgstamiausi „Smagračio“ koldūnai. Šių koldūnų receptas buvo žinomas dar XIX amžiuje, juos išpopuliarino grafai Tiškevičiai. O „Smagračio“ virtuvės šefai šiuos koldūnus gamina jau daugiau negu 20 metų. Tad visiems, norintiems paragauti legendos ir sužinoti, kaip valgė grafai – „Smagratis“ labai pakeliui.

Aristokratiškų skonių jūra

Liūdintiems, kad negali aplankyti Versalio, Ermitažo ar kitų garsių rūmų, yra gera žinia. Išgyventi dvarų kultūrą, įsijausti į aristokratišką gyvenimą ir paragauti kainomis nesikandžiojančios tikros prabangos kviečia Tiškevičių rūmuose įsikūrusi kavinė „Pas grafą“. Be kitų populiariosios ar dvariškos virtuvės patiekalų čia galima rasti ypatingą keptą antienos krūtinėlę su karamelizuotais burokėliais ir kriaušėmis bei bruknių-raudonojo vyno padažu. Šis patiekalas nukels į pasaką – lyg būtume ne egzotiškame Žiemos sode, net ne rūmuose, o visoje pilyje. Karališkas skonis karališkame dvare, tiesiai iš grafų kulinarijos knygų.

Jums mažą ar didelę kaulų porciją?

Tai išgirsite tik Salantų „Pakalnutėje“. Jeigu apie „Pakalnutę“ dar nesate girdėję, tuoj išgirsite. Tokios kavinės niekur kitur Lietuvoje nerasite. Pasitiks šeimininkė. Gėrimo įpils šeimininkės sūnus. Maistą išsirinksite iš ranka rašyto meniu. Papietausite kartu su kitais valgančiais ir pipirais bei druska pasidalinsite. Ši kavinė yra viena iš populiariausių Žemaitijoje, o joje labiausiai trokštamas patiekalais – kaulai. Taip šeimininkė vadina parūkytus mėsingus šonkaulius. Sako, pilną porciją įveikia tik milžinai. Skoniu nenusivilia net išrankiausi maisto specialistai. Ir kiekvienas keliautojas, ne vietinis, čia užsukęs patiria nuotykį. „Pakalnutės“ ir jos garsiųjų šonkaulių aprašyti tinkamai neįmanoma. Ten reikia pabūti ir gerai pavalgyti.

Šokoladas, subalansuotas ieškantiems egzotikos

Kretingos krašte neįmanoma likti nevalgius. Ir negalima išvykti neparagavus garsiojo „Dvaro saldaininės“ šokolado. Tiksliau, dviejų – „Grafienės“ ir „Grafo“. Moteriška šokolado versija pagaminta su cikorijomis. Šio šokolado receptas buvo atrastas grafienės Sofijos Tiškevičienės dienoraštyje, rašytame XIX amžiuje. Jos vyras Juozapas apie kulinariją gal ir nerašė, bet jo garbei gaminamas šokoladas su spirgais. Taip. Su spirgais. Nepatikėsite, kaip skanu, neįprasta, unikalu, trašku. Abiejų rūšių šokoladai gaminami rankomis, tad juose gausu ne tik tikros kakavos, puikių ingredientų, bet ir meilės. O kai šokolado gabalėlis jau tirps burnoje, pajausite ir tikrą aristokratišką poskonį.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Klaipediete

Dar yra kavine "Pas Sigita" tokiu suktinuku niekur nevalget

SUSIJUSIOS NAUJIENOS