Smarvei pažaboti – naujos galimybės | kl.lt

SMARVEI PAŽABOTI – NAUJOS GALIMYBĖS

  • 20

Pietinės miesto dalies gyventojai ne vienerius metus kenčia nuo nepakeliamos smarvės. Miesto atstovai tikina, kad žmonių skundai išgirsti, stengiamasi suvaldyti kvapų problemą. Panašu, kad, pasitelkiant naujausią įrangą, dvoką pažaboti gali pavykti. Šiemet Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras (KRATC) ėmė taikyti modernias technologijas, kurios jau davė pirmuosius vaisius.

Pasitelkė modernius sprendimus

Vakar rotušėje miesto meras, Klaipėdos savivaldybės Aplinkos kokybės skyriaus specialistai ir Dumpiuose veikiančių įmonių atstovai diskutavo, kaip pietinės miesto dalies gyventojus išvaduoti nuo dvoko.

Susitikime dalyvavo KRAC, bendrovių "Klaipėdos vanduo", "Branda", "Klaipėdos nafta" atstovai, viešosios įstaigos Aplinkos valdybos ir audito institutas direktorius Rimantas Budrys, aplinkosaugininkai.

Susitikimo metu pristatytas KRAC įdiegtos naujovės, kurios, panašu, galėtų padėti suvaldyti smarvę visoje pietinėje miesto dalyje.

KRAC direktorius Šarūnas Reikalas atskleidė, kad vienas pagrindinių bendrovės prioritetų – ne tik teikti kokybiškas paslaugas žmonėms, bet ir užtikrinti, kad gyventojai nejaustų diskomforto dėl nosį riečiančių kvapų.

Bendrovės atstovai pristatė efektyvių priemonių kompleksą, kuris šiais metais buvo įdiegtas įmonės.

"Naudojame papildomas mechanines užuolaidas, ozonatorių grupę, kuri veikia ir naktį, kai patalpos būna uždarytos, probiotikų įterpimą į atliekų tūrį – "AirBorn" sistemą. Mūsų nuomone, tai išsprendė pagrindines kvapų problemas. Įvertinus rezultatus, kilo idėja pasitarti su kitomis greta veikiančiomis įmonėmis, kad galbūt reikėtų toliau vystyti projektą, jog ir kitos įmonės prisijungtų. Tokiu atveju būtų galima sumažinti kvapų sklaidą pietinėje miesto dalyje ir Ketvergiuose. Primesti idėjos niekam tikrai nesiruošiame, bet jautėme pareigą pasidalyti sukauptomis žiniomis", – kalbėjo bendrovės direktorius.

Išeitis ranka pasiekiama?

Naudojant "AirBorn" sistemą, iš lengvai transportuojamų įrenginių purškiamas skystis su probiotikais, sukuriama dulksnos uždanga, kuri naikina ne tik kvapus, bet ir pagrindinę smarvės priežastį – kvapų sukėlėjus.

Pasak susitikime dalyvavusio Aplinkos valdybos ir audito instituto direktorius R.Budrio, panašūs įrenginiai plačiai naudojami visoje Europoje.

Platesnis jų įdiegimas uostamiesčio įmonėse neabejotinai padėtų visam laikui pradanginti smarvę.

"Norėčiau pabrėžti, kad "AirBorn" yra įrenginys, ne technologija, tad svarbiausia tinkamai jį naudoti. Svarbu, kokiu skysčiu bus užpildyti šie purkštuvai. Panaudojant biotechnologinį preparatą, kurį išbandė KRAC ir kuris taip pat naudojamas Austrijoje bei Vokietijoje, rezultatų pasiekti tikrai pavyktų", – prognozavo R.Budrys.

Pasak mokslininko, kitos Europos šalys jau seniai pamiršo, ką reiškia akis ir gerklę griaužiantis dvokas.

Vis dėlto klaipėdiečiams kažkodėl tai tapo didžiuliu ir sunkiai įveikiamu iššūkiu.

Iniciatyvą vertina palankiai

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas svarstė, kad tokių sistemų ir įrenginių naudojimas veikiausiai prisidėtų prie nemalonių kvapų naikinimo.

Tiesa, žaibiško rezultato tikėtis nereikėtų.

"Negalėčiau tvirtinti, kad tai revoliucinis projektas, kurį visiems įsidiegus kvapai iškart dings. Tačiau primygtinai paprašiau ne savivaldybei pavaldžių įmonių artimiausiu metu susitikti su sistemos tiekėjais, išsiaiškinti galimybę dėl sistemos naudojimo bandomojo projekto, o galbūt ir galimybės įsigyti "AirBorn" įrenginius", – teigė meras.

Pasak V.Grubliausko, jeigu Dumpiuose veikiančios bendrovės, kaip pavyzdžiui, KRAC, "Grigeo", "Klaipėdos vanduo", "Branda", tokius įrenginius sudėliotų tinkama schema, galbūt atsirastų galimybė sudaryti užkardą kvapams ir sunaikinti juos dar nepradėjus sklisti iš teritorijos ribų.

Rašyti komentarą
Komentarai (20)

Pranasas

tegul buduliai eina NX su savo vizijomis ir pazadais. 5 metus spres , dar 3 metus kol irengs (pinigus isgrobs kas arciau prie biudzeto) ir niekas galu gale neveiks taip kaip turejo suveikt.

UOSTAmiestietis

UOSTAmiestis - nuo žodžio UOSTYTI ! Plečiasi uostas, daugėja taršių įmonių -Greit UOSTYS ne tik pietinė dalis - UOSTYS visas uostamiestis ...

asocialiai atsakingi

ooo joo isivaizduoju kaip grigeo pastatys vandens ptranką smiltelės gatvėje netoli autoaibės linskami atrodys
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS