Spręs dėl baseino valdytojo | kl.lt

SPRĘS DĖL BASEINO VALDYTOJO

Klaipėdos savivaldybė baigė derybas su konsorciumu, panorusiu valdyti naująjį daugiafunkcį sveikatingumo centrą. Kad objektui būti išrinktas valdytojas, miesto taryba turi pritarti pakoreguotai koncesijos sutarčiai.

Kardinalių pasikeitimų nėra

Nors konkursu, kuriame buvo renkamas naujo miesto baseino valdytojas, domėjosi kelios įmonės, sulaukta tik viena pasiūlymo. Jį pateikė konsorciumas, kurį sudaro įmonės "Vakarų infrastruktūra" ir "Sporto infrastruktūra".

Klaipėdos savivaldybės Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis atkreipė dėmesį, kad bendrovės turi patirties valdant ir didelius objektus, ir baseinus.

Įmonė "Sporto infrastruktūra" administruoja ir prižiūri Kauno "Girstučio" baseiną. Klaipėdos "Švyturio" areną valdanti bendrovė taip pat priklauso šiai įmonių grupei.

Uostamiesčio savivaldybė vykdė derybas su vieninteliu konkurso dalyviu baseinui valdyti. Atsižvelgiant į jų rezultatus ir pateiktą pasiūlymą, pakoreguota koncesijos sutartis.

"Dalyvis pateikė savo siūlymus. Kai kuriuos punktus pakoregavome, įtraukėme ir naujų, tačiau jie nėra esminiai", – tvirtino vedėjas.

Pasak E.Simokaičio, konsorciumas taip pat prašė sumažinti sutarties įvykdymo garantiją, bet tai buvo atmesta. Ji išliko 100 tūkst. eurų. Taip pat verslininkai prašė sumažinti civilinės atsakomybės vienam įvykiui sumą. Pastaroji siekė 7,5 mln. eurų. Ši suma taip pat nebuvo pakeista.

"Pastarąją galima sumažinti tik tuo atveju, jei nė viena draudimo kompanija nesutiktų drausti. Šis objektas yra didelės rizikos", – pabrėžė vedėjas.

Derybos buvo sėkmingos

Nemažą dalį naujo baseino paslaugų pirks pati savivaldybė. Per metus tai sudarys apie 13 tūkst. valandų. Objekte plaukti mokysis antrokai, juo naudosis senjorai ir neįgalieji, treniruosis sportininkai.

Takelio valandos nuoma savivaldybei atsieitų 14 eurų. Viršijus nustatytą laiką, tarifas išaugtų ir siektų 23 eurus. Baseino nuomos kaina savivaldybei buvo vienas esminių konkurso vertinimo kriterijų.

Savivaldybei naujame baseine taip pat numatyta teisė surengti 10 nemokamų renginių.

Miesto tarybos Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto, kuriame svarstytas šis klausimas, narys Saulius Liekis tvirtino, kad derybos su dalyviu buvo sėkmingos ir tai miestiečiams išeis į naudą.

"Klaipėdos savivaldybei pasiūlyta takelio nuomos kaina yra viena mažiausių Lietuvoje. Pavyzdžiui, Kaune ji siekia 26 eurus. Be to, galėsime organizuoti nemokamus renginius 10 dienų per metus", – tvirtino politikas.

E.Simokaitis atkreipė dėmesį, kad takelio valandos nuoma "Gintaro" baseine savivaldybei atsieina 22 eurus. Naujo baseino investiciniame plane taip pat buvo paskaičiuota didesnė nei pasiūlyta kaina – per 20 eurų.

"Vertinant kainą, matyti, kad dalyvis yra tikrai pasirengęs valdyti daugiafunkcį sveikatingumo centrą. Ne šiaip dalyvauja konkurse", – tvirtino vedėjas.

Kainas miestiečiams diktuos rinka

Kiek naujo baseino paslaugos kainuos miestiečiams, kol kas neskelbiama.

Tačiau, E.Simokaičio teigimu, dalyvis yra parengęs savo kainodarą. Kainos bus įvairios: ir vienkartinio apsilankymo, ir įvairaus termino abonementai, ir kompleksinė paslauga kartu su sporto klubu.

"Šias kainas diktuos rinka, konkurencija. Savivalda čia kištis negali", – komentavo vedėjas.

Naujasis daugiafunkcis sveikatingumo centras koncesininkui bus perduotas 15 metų. Šis terminas bus skaičiuojamas nuo tos dienos, kai pasirašyta sutartis įsigalios visa apimtimi.

E.Simokaitis teigė, kad galimybė pratęsti koncesijos terminą sutartyje nenumatyta. Nors koncesininkas to pageidavo, pakeisti nebebuvo galima. Pasibaigus 15 metų terminui, turės būti organizuojamas naujas konkursas valdytojui išrinkti.

Konkurso nugalėtojas turės įkurti naują įmonę baseinui valdyti. Koncesininkas turės investuoti į patalpų įrengimą, įrangą. Investicijų vertė negali būti mažesnė kaip 250 tūkst. eurų.

Baseino koncesijos sutartį teikti miesto tarybai planuojama ketvirtadienį. Tačiau iki to laiko dar reikia sulaukti Finansų ministerijos bei Kontrolės ir audito tarnybos išvadų. Pastarųjų negavus, klausimas tarybai bus teikiamas kito posėdžio metu.

Statyti baigs vasarį

Nors paskelbus oficialią statybų pradžią viltasi, kad šias Kalėdas bus galima sutikti pliuškenantis baseine, darbai užtruko ilgiau. Sutartis pratęsta iki vasario pabaigos, nes atsirado papildomų darbų.

Pasak Klaipėdos savivaldybės Projektų valdymo poskyrio vedėjo Gintaro Dovidaičio, vienas pagrindinių – hidrokanalo, skirto mokytis plaukti, įrengimas. Kiti smulkesni.

"Statant kiekvieną didelį objektą, atsiranda tam tikrų pakeitimų", – atkreipė dėmesį vedėjas.

G.Dovidaitis tvirtino, kad darbai vyksta pagal planą. Iki gruodžio 1 d. jų buvo atlikta daugiau kaip 85 proc.

"Tikėtina, kad darbai bus baigti anksčiau, tačiau dar yra objekto pripažinimo tinkamu naudoti  procedūros", – tvirtino vedėjas.

Konkursą statyti daugiafunkcį sveikatingumo centrą laimėjo įmonės "Axis Industries" ir "Deglas". Sutartis su jomis pasirašyta praėjusių metų rugsėjį.

Pagal pastarąją darbai turėjo atsieiti apie 15,8 tūkst. eurų. Didžioji dalis lėšų – daugiau nei 11,1 mln. eurų – skirta iš ES struktūrinių fondų, milijonas eurų – iš valstybės biudžeto, o 3,72 mln. eurų – miesto savivaldybės indėlis.

Pasak G.Dovidaičio, baseino statybos kaina keitėsi nedaug. Iš pradžių buvo sumažinta, o vėliau padidinta. Dabar ji yra apie 2 proc. didesnė.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

prajuokino

kokia rinka kai tik vienas baseinas, monopolių rinka negali reguliuoti

klp

bus kaip su arena ir su neptunu, ateis plaukikai treniruotis - mokek babkes, brudu sutve

...

O kaip Vilniaus stadiono GENERALINIS direktorius gyvena?..
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS